Gesztenyés-narancsos mille feuille

Ez a desszert tulajdonképpen egy szemfényvesztés: a nevétől és a hozzávalóktól nagyon elegánsnak gondolnánk, de valójában öt perc munkával elkészíthető. Viszont nagyon finom!

A leveles tésztának most nem fogunk nekiállni, hanem készen vásároljuk. Érdemes többfélét is kipróbálni, mert elég nagy eltérések vannak ízben, viselkedésben és minőségben, és szerencsére elég nagy a választék, hogy jó eséllyel végül meg is találjuk a tökéleteset.

DSCF3454

A gesztenyekrémhez, ha sikerül beszerezni, használjunk cukrozatlan gesztenyemasszát, így magunknak lőhetjük be a desszertünk édességét. Ráadásul azzal édesíthetjük, amiben aktuálisan a legjobban hiszünk, vagy amit a legjobban szeretünk.

Hozzávalók

1 cs. leveles tészta
1 cs. (cukrozatlan) gesztenyemassza
1 narancs
1-2 evőkanál tejszín
ízlés szerint cukor vagy más helyettesítő (méz, stb.)
5 szem kardamom mag

A csokiöntethez:

2 dkg jó minőségű keserű csoki
2 dkg vaj

  1. A leveles tésztát kb. 3 centi széles csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetejére szintén sütőpapírt teszünk, és ráteszünk egy másik tepsit nehezéknek, mert most azt szeretnénk,hogy lapos maradjon a tészta. Légkeverés nélkül, 200 fokon aranybarnára sütjük.
  2. Közben elkészítjük a krémet. A gesztenyemasszába belereszeljük a narancs héját, és belekeverjük a levét. Beletesszük a tejszínt, a kardamomot, ha kell, édesítjük, majd botmixerrel rusztikus állagúra turmixoljuk. Ezzel kész is a krémünk.
  3. Gőz fölött felolvasztjuk a csokit és a vajat, jól összekeverjük.
  4. Ha kisült a tésztánk, tálaljuk a desszertet. Tányérra helyezünk egy süti csíkot, rákanalazunk bőségesen a gesztenyekrémből, majd újabb csík jön keresztbe, újabb réteg krémmel a tetején. Köré mázoljuk a csoki öntetet, ami  pikáns ízt ad a desszertünknek. 

Evőeszköz nélkül, a krémet magával a tésztával mártogatva fogyaszthatjuk.

Készíthetünk pohárkrémet is ebből a receptből, ilyenkor csak negyed csomag leveles tésztát sütünk meg, és a csíkokat a poharakba kanalazott krémbe szúrjuk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek