Olaszos sikk: diós-aszalt meggyes cantuccini

A cantuccini vagy más néven biscotti egy (meglehetősen kemény) olasz kekszféle, amelyet jellemzően kávéhoz vagy édes desszertborokhoz fogyasztanak. Nagyon egyszerűen elkészíthető, a sütése két lépésben történik: először egy rúdban megsütjük, majd szeletekbe vágva kicsit megszárítjuk.

Cantuccini1
Ötvös Zsuzsanna

Nagyon jól variálható: ízlés szerint szinte bármilyen olajos maggal (pl. mogyoró, pisztácia, mandula) és aszalt gyümölcsökkel érdemes próbálkozni, de apróra vágott csokoládéval sem lehet mellélőni. Ilyenkor télen még simán belemehet a karácsonyi szezonból megmaradt mézeskalácsfűszer is.

Hozzávalók 2 rúdhoz:

250 g liszt
100 g nádcukor
50 g durvára vágott dió
80 g aszalt meggy
1 tk. sütőpor
40 g puha vaj
egy csipet só
1 tk. mézeskalácsfűszer
2 tojás

1. Az összes hozzávalót a dió és az aszalt meggy kivételével összegyúrjuk. Ha nem áll össze, egy kevés puha vajat adjunk még hozzá. Végül hozzágyúrjuk a diót és az aszalt meggyet is.

2. A tésztából két kisebb, kb. 3-4 cm átmérőjű rudat formázunk, amelyeknek a tetejét kicsit ellapítjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

3. Hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeleteljük a rudakat. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 150°C-os sütőben kb. 8-10 percig szárítjuk. Légmentesen záró dobozban sokáig eláll. Kávéba vagy édes desszertborba mártogatva fogyasztjuk.

Cantuccini2
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek