OFFLINE

Sütiiskola: ezt kell tudni az omlós tésztákról

2015. február 17., kedd 09:53

Az omlós tészta nagyon sokoldalú: akár édesen, akár sósan is készíthetjük. Az édes változat többféle desszert alapja lehet, leggyakrabban mégis kekszeknél és pitéknél találkozunk vele. Alapesetben három összetevőből áll: lisztből, vajból és porcukorból, ezeknek az aránya a klasszikus változatban 3:2:1, tehát pl. 300 g liszthez 200 g vajra és 100 g porcukorra van szükség.

Nagyanyáink és dédanyáink vaj (pláne margarin) helyett még zsírt használtak, így porhanyósabb állagú tészta lesz az eredmény. A klasszikus, zsírral készült linzer receptjét is érdemes kipróbálnia, ha békebeli ízekre vágyik!

A három fő összetevő mellett lazíthatja még a tésztát hozzáadott tojás (általában vagy a sárgáját vagy pedig egész tojást szoktak hozzáadni), víz vagy akár tejföl. A klasszikus omlós tésztához nem szoktak sütőport használni.

Az édes omlós tészta a sok vajtól már önmagában is nagyon finom, így ez a tésztafajta nagyon szuper kekszekhez. Ha keksz készül belőle, jó trükk a liszt egy része helyett finomra darált olajos magokat (pl. dió, mogyoró, mandula) használni, úgy még finomabb, még gazdagabb ízű lesz a végeredmény.

Alaprecept hozzávalók kb. két gáztepsinyi kekszhez:

200 g liszt
70 g darált olajos mag (mandula, mogyoró, dió stb.)
150 g hideg vaj, kockákra vágva
60 g porcukor
egy csipet só
2 tojás sárgája

1. A lisztet és a porcukrot egy nagyobb tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a darált olajos magot, a sót és a kockákra vágott, hideg vajat is. Kézzel (két tenyerünk, vagy ujjaink között) összemorzsoljuk. Ezt a lépést egy S-késes aprítógéppel megkönnyíthetjük: a lisztet, a darált magot, a porcukrot, a sót és a vajat tegyük a gép táljába, majd dolgoztassuk morzsásra a géppel.

2. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni a tészta, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet. Ha túl ragacsos lett, akkor egy kevés lisztet gyúrjunk bele. A kész tésztát alufóliába csomagolva egy órán keresztül pihentetjük.

3. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúrókkal kiszaggatjuk. Mivel a tészta nem tartalmaz sütőport, tökéletesen alkalmas arra, hogy sütipecséttel mintázzuk: a minta meg fog maradni sütés után.

4. A kiszúrt tésztát sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 7-10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó a keksz, amikor épphogy elkezdene aranybarnára váltani a szélén. Hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket (a sütőből kivéve még puhábbak, majd ahogy kihűlnek, ropogósabbak-omlósabbak lesznek), majd légmentesen záró dobozban tároljuk.

5. A kisült kekszeket akár össze is ragaszthatjuk például lekvárral vagy csokis töltelékkel.

Variációk

  Ez az alaprecept nagyon jól variálható. Íme néhány ötlet a kekszek ízesítésére:

  • Használjunk bátran fűszereket: vaníliát, őrölt fahéjat, kardamomot, mézeskalácsfűszert, szerecsendiót, gyömbért, szegfűszeget, a bátrabbak akár chilit is.
  • A citrusfélék lereszelt héjával is nagyszerűen ízesíthetőek a kekszek: citromhéjjal, narancshéjjal vagy akár lime héjával. Figyeljünk azonban arra, hogy csak és kizárólag kezeletlen citrusfélék héját használjuk fel!
  •  Szuper ízesítő lehet a darált vagy egész mák is.
  •  A liszt 10%-át cserélje holland kakaóporra, és kakaós kekszet süthet. A fenti receptnél tehát csak 180 gramm lisztre lesz szükség, plusz 20 gramm kakaóporra.
  •  A bátrabbak különlegesebb ízesítőkkel is kísérletezhetnek. A japán zöldtea-por, a matcha például nagyon különleges zöldteás ízt ad az omlós kekszeknek, ráadásul még szép zöldre is színezi.
  •  Gyúrhatunk apróra vágott aszalt gyümölcsöket is az alaptésztához, vagy durvára darabolt olajos magokat, vagy akár kakaóbabtöretet, hogy még ropogósabb kekszeket készíthessünk.

Az ízesítés

Az ízesítéseknél bátran engedjék el a fantáziájukat, és kombinálják a különféle ízesítőket! Néhány kedvenc kombónk:

- narancshéj és vanília
- mák és citromhéj
- lime héja és japán zöldtea-por (matcha)
- kakaós változat kakaóbabtörettel és fahéjjal
- mézeskalácsfűszer és apróra vágott aszalt meggy

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta