Zanza!

Hol van már a karácsony és a diós beiglik? Ha mégis valami hasonló ízvilágra vágyunk, dobjuk össze ezt az almás-diós pitét: a gyors omlós tészta töltelékének szaftosságát az alma adja, a kandírozott narancshéj és a citromlé kiegyensúlyozza a cukor és a dzsem édességét, a dió finoman megpirul a tetején a tésztarácsok között.

DSC 0041
Fotó: Piszke

Minden együtt van egy kényeztető, klasszikus stílusú, mégis gyorsan elkészíthető pénteki sütihez.

Hozzávalók: (23 cm-es kerámiaformához)

5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
2 ek. tejföl
15 dkg darált dió
2 ek.sűrű házi barackdzsem
30 dkg alma ( a megtisztított mennyiség)
10 dkg kandírozott narancshéj, apróra vágva
1 citrom leve
10 dkg cukor
1 kis tojás

1. A porcukrot, a vajat és a lisztet késes robotgépben morzsásítjuk, majd a tejfölt hozzáadva gyorsan összegyúrjuk.Míg a tölteléket összeállítjuk, hűtőbe rakjuk.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, félretesszük.

3. Elkeverjük a diót, cukrot, kandírozott narancshéjat, a dzsemet és a citrom levét, az almát kicsit kinyomkodjuk,és a töltelékhez keverjük.

4. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, a formát kibéleljük, belesimítjuk a tölteléket.

5. A maradék egyharmadnyi tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval centi széles csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét.

6. A felvert tojással átkenjük a tésztacsíkokat és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük - ha szükséges, a tészta tetejét félidőtől lazán takarjuk,hogy ne piruljon túlságosan.

DSC 0052
Fotó: Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra