Magyar ruha töredékáron: hamis vagy használt

Egyik rutinszerű eBay-es kalandozásunk során puszta kíváncsiságból rákerestünk magyar tervezők neveire: kíváncsiak voltunk, gazdáik vajon milyen áron válnak meg tőlük. A Prada és a Chanel használtan is elmegy annyiért, amennyibe eredetileg került, de vajon mi a helyzet a magyar tervezők ruháival? 15-20 névre rákeresve az eBayen mindössze kettő esetében találtunk termékeket: az egyik a Nanushka volt, a másik pedig a USE Unused.

Használt USE Unused, használt Nanushka

Használt Nanushka blézert már 22 ezer forintért kaphatunk, a kissé viseltesnek tűnő hagymaszoknyáért pedig csak ötezret kérnek – igaz, nem is biztos, hogy Magyarországra szállít az eladó. Akadnak olyan ruhadarabok, amelyek többször is megtalálhatóak: ezt a szoknyát például elviheti 18 és 20 ezer forintért is. Az egyik legdrágább darab ez az orkánjellegű kabát, amelyet 150 ezerért árul a tulajdonosa, aki egyébként egész vintage boltot üzemeltet az eBay-en: megtalálhatóak nála Gucci-táskák, McQueen-napszemüvegek és Versace-ruhák is. Szegény 25 ezres kombiné elég siralmasan fest a próbababán, de ezt a pulcsit mi is elfogadnánk – kár, hogy L/XL-es és kb annyiba kerül, mint újonnan a pesti üzletben. Egy-két terméknél egyébként az eredeti árat tartalmazó címkéket is lefotózták. A lenti galériában megnézheti, mire bukkantunk.

A USE Unusedtól ennél jóval kevesebb ruhát találunk (4 darabot), bár ez a darab a 2014-es tavaszi-nyári kollekcióból például pont jó vásár, még a 8 ezer forintos szállítási díjjal együtt is. Hasonlóan jó vétel ez a kis fekete alig tízezer forintért, és ez a barna darab is töredékáron kapható. Az eladó boltjába itt is érdemes benézni, mi csak futólag tettük meg, de láttunk Lanvin és Isabel Marant cuccokat is! Ha kék maxira vágyik, van egy jó hírünk: ez most éppen negyedáron van!

Nézzük meg, mi a helyzet a hazai portálokon gazdára váró dizájnerruhákkal! Az OLX.hu-n szép számmal akadhatunk Nanushka, USE Unused, Nubu vagy akár Je Suis Belle ruhákra és kiegészítőkre. A legnépszerűbbek Sándor Szandra munkái, bár az is igaz, hogy a termékek harmadát egyetlen érdi hölgy töltötte fel: valószínűleg vagy azért, mert jól bevásárolt a leárazásokon, és most kis haszonnal szeretne túladni rajtuk, vagy csak egyszerűen megunta őket. A USE Unusedtól csak két napszemüveg van fent az oldalon – nekünk egyébként 2012-ből rémlenek. A Je Suis Belle-től egy olyan felsőt is feltöltött 8. kerületi tulajdonosa, amelyet mi is beszereztünk még anno; a Nubu-felsők közül pedig bármelyiket elfogadnánk. Nézze meg a galériában, hogy mire bukkantunk!

Szegedi Kata, a NUBU, Tomcsányi Dóri, Abodi Dóra, a Je Suis Belle és Napsugár von Bittera nevére az eBay nem adott ki semmit, de az OLX-en sem találtunk olyan ikonikus, otthagyhatatlan darabokat, amiket szívesen megvásárolnánk. 

Ezért elnéztünk a Vaterára, a Jófogásra és a Teszveszre is - kíváncsiak voltunk, ott kinek a ruháiba futunk bele. A Vaterát és a Jófogást is elvitte a Nanushka, a Tesz-Veszen pedig csak a Nubutól találtunk egy férfi kardigánt, amit egyébként máshol is meghirdetett az eladó. A Jófogáson Nanushkától már találhatunk nadrágot 3500 forintért,  bár nekünk jobban bejön ez alig hatezerért. A ruhákért sem kell messzire menni, ráadásul egész jó áron vannak. A USE Unused napszemüveg egyébként nemcsak az OLX-en, de itt is gazdát keres.

A legmenőbb Nanushka-cuccokat (például ezt a rózsaszín kabátot, vagy éppenséggel ezt a teveszínűt) a Vaterán találtuk, ráadásul egyetlen eladó töltötte fel szinte az összeset. Érdemes benézni hozzá, mert elég jó cuccokat árul. A Nubu kardigán a Vaterán is felbukkan, de találhatunk ruhát és elasztikus nadrágot is a tervezőktől. A legviccesebb tétel a pár éve egy női magazin mellé ajándékként csomagolt Je Suis Belle póló, amiért ezer forintot kér mostani tulajdonosa a leendőtől (ez anno az újsággal együtt se került annyiba).

Mi a tanulság?

A tanulság számunkra az, hogy egyáltalán nem érdemes arra bazírozni, hogy majd eBay-en szerezzük be valamelyik nekünk tetsző magyar kollekció darabjait, mert mint látható, elég kevesen válnak meg szeretett USE Unused, Nanushka és NUBU ruháiktól. Ha fogékony a tervezői darabokra, látogasson el valamelyik showroomba és vásároljon a tervezőktől!

Más stílus: a Sugarbird nem nyilatkozik, az Amnesia nem tudja

Bár fenti ruhák (a címke szerint) valódiak, akadnak olyan helyzetek is, amikor magyar márkák (valószínűleg) hamisított ruháiba futhatunk bele. Teljesen más stílus, teljesen más üzleti modell, mint fentiek, de sokaknak ők jelentik a magyar divatot: Amnesia és Sugarbird. A plagizálással többször megvádolt Sugarbird egyik ruhájának mását az Aliexpressen láttuk, erről kérdeztük a márkát, de nem kívántak a témában nyilatkozni. Azért van egy sejtésünk arról, milyen minőségű ruhát kaphat az ember 5 meg 15 dollárért, szóval azt mondanánk, ilyet nem érdemes rendelni. Bár 15 dollár még a mostani árfolyamon is csak 4 ezer forint, nem sokat veszíthet.

Ugyanez igaz az Amnesia tavaszi ruhájára is. Egyik olvasónk küldött nekünk levelet arról, hogy a drága Amnesia ruha mását 7-8 dollárért, azaz alig 1500 forintért árulják a kínai eladók. Többen rendeltek is a 8 dolláros verzióból, ami nem tudjuk, mennyiben különbözik a hazai boltokban árult Amnesia ruhától, de az egyik vevő beszámolója szerint a fekete ruha fehér széle az első mosásnál elszíneződött. Megkerestük az Amnesiát is, ők sem tudják: "Nem tudjuk, hogy megegyeznek-e a ruhák - nem kívánunk lépéseket tenni. Köszönjük az érdeklődést!" – írta nekünk a márka.

A márka stílusa egyébkén annyira nem egyedi, így aztán azon sem lepődtünk meg, hogy az egyik tavaszi leggingshez hasonlót (nem ugyanolyat, csak hasonlót) könnyen találtunk a neten, és a szaggatott hatású macskanadrág sem újdonság, abból is van 4 dolláros verzió. Meg a fekete-fehér gatyából is van kínai 5 dollárért.

Mi a tanulság?

1500-4000 forint nem a világ, de simán lehet, hogy egész mást kap, mint amit a képen látott, arról nem is beszélve, hogy a kínai méretezéssel is baja adódhat. Nekünk az nem teljesen világos, hogyan találnak rá a kínai eladók a magyar márkák képeire, termékeire, miért pont ezeket kezdik koppintani? Már ha koppintásról van szó, de erre nem kaptunk választ. Akárhogy is, fenti galériában megnézheti a valószínűleg hamis ruhákat, amiket pár ezresért megrendelhet. Ha nagyon nem tetszik a végeredmény, úgyis vissza tudja kérni a pénzét az eBaytől és az Aliexpresstől is.

Sugarbird és Amnesia a magyar oldalakon

Ahogy várható volt, a mainstream magyar márkák ruhái közül több kerül fel hazai aukciós és apróhirdetési oldalakra, mint a Budapest Fashion Week-en is bemutató tervezőink munkái közül. Kicsit kopottas Dunai Regina-féle tunikát már 2500 forintért, IPhone-tokot 3000-ért kínálnak az OLX-en, de 15 ezres estélyit is lehet találni a 20 oldalnyi listában. Csak győzze végignézni. A Vaterán 84 találat van női egész ruhára, de a legújabb disney-s kollekció darabjait nem láttuk. Van viszont estélyi 27 ezer forintért, igaz, nem saját fotóval hirdetik, de talán jobb, is hogy nem.

A Jófogáson 253-an akarnak Sugabird ruhától megszabadulni, bár a 8 ezer forintos piros szoknya nem tűnik kihagyhatatlannak, és a 15 ezres "Sugarbird kabi" is bánatosan lóg vállfáján.A Tesz-Veszen 113 női ruha található a márka neve alatt, vannak leggingsek kétezerpárszáz forintért, de fene tudja, hogy ezek tényleg magukban viselik-e a Sugarbird címkét. Ez a ruha viszont eredetinek tűnik 8990 forintért.

Ami a magyar oldalakat illeti, az Amnesia kenterbe veri a Sugarbirdöt, az OLX-en 1693, a Vaterán 690, a Jófogáson 603, a Tesz-Veszen 361 találat van az Amnesia szóra női ruha/divat kategóriában. Ennek a márkának a felső is simán érnek 5 ezret még használtan is, farmerek 6500, ruhák kábé 10 ezer forinttól kaphatók. 

Tovább is van, mondom még!

És kitalálja, melyik magyar márka nyomja le még az Amnesiát is? Hát persze, hogy a Mayo Chix! A Tesz-Vesz-en például minden keresés előtt felajánlja a Mayo Chix-et az oldal, mint opciót, majd 1244 találatot dob ki rá! Persze nem minden találat releváns, de van például Mayo Chix kabát, amit 27 ezer forintért vihetnénk el villámáron, de 7900 forintos tunika is kínálja magát.

A Vaterán 1300 forintos felsőt találtunk, és még 1600 dolgot: így első blikkre amúgy tűnik, mintha itt olcsóbban adnák a márkát, mint a Tesz-Veszen, de elég nagy az átfedés. Mayo Chix-re a Jófogáson 1328, az OLX-en 3607 találat van, tehát hatalmas a merítés. A My77-re már inkább rá se keresünk.

Mi a tanulság?

Ha nem a legújabb kollekciós Amnesia, Sugarbird, Mayo Chix vagy My77 ruhákra vágyik, mindenképp nézzen szét ezeken az oldalakon, ennyi ruhából valami már biztos megtetszik: igaz, a jobb darabokért még használtan is ki kell pengetni legalább 10 ezer forintot, de inkább 20-at, dehát ön tudja. Mi inkább olyan magyar tervezők ruháira költenénk ennyi pénzt, akiket a cikk elején emlegettünk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek