OFFLINE

Igazi vajas kifli, 10 perc munkával

2015. február 7., szombat 13:13

Sütöttek már kiflit? Nos, alighanem március 15. után fognak, legalább is addig, amíg nem rögzül, hogy vasárnap nem tudnak többé bevásárolni. Időben szólunk, és itt a recept is, még van másfél hónap begyakorolni. Bár akkor sem vádolhatnak túlzott optimizmussal, ha azt mondom, már elsőre sikerülni fog, mivel pofonegyszerű.

kifli

Egyébként sosem értettem a kenyérsütéstől való ódzkodást, mivel a kenyér a legegyszerűbb sütemény. Liszt, víz, só, élesztő, és kész. A kifli ugyanez, csak víz helyett némi vajat, tejet és tejfölt kell beletenni. Nem túlzok, tíz perc munkánál többre nincs szükség a csodásan illatozó, aranybarna és ropogós kiflikhez, ráadásul pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Csak legyen mindig otthon szárított élesztő. 

Hozzávalók:

50 dkg sima liszt
1,5 tk só
1 cs. szárított élesztő
4 dkg olvasztott vaj
2 ek tejföl
2,5 dl tej

  1. Egy tálban összekeverjük a szárazanyagokat, majd hozzáöntjük a nedveseket.
  2. Összegyúrjuk, amikor összeállt, deszkára borítjuk, és 1-2 percig gyúrjuk még.
  3. Letakarjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzatmentes helyre tesszük, és legalább fél órán át kelesztjük.
  4. A sütőt felmelegítjük 170 fokra.
  5. Kitesszük a deszkára a tésztát, nagyjából fél centi vastag, nagy kört nyújtunk belőle, amit nyolc körcikkre vágunk.
  6. A körcikkeket egy kicsit még nyújtjuk egyenként, majd a háromszögek alapjánál kezdve feltekerjük a kifliket. Ilyenkor tudunk cuki csücsköket formálni, amik olyan gusztusosan ropognak majd.
  7. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük a kifliket. Ha van rá idő, megformázva, konyharuhával lazán letakarva kelesszük még egy fél órát, így a végeredmény levegősebb lesz.
  8. Ha sürget az idő, vagy inkább a tömörebb, haraphatóbb állagot szeretjük, formázás után egyből megkenjük vízzel, és betesszük az előmelegített sütőbe. 10-15 perc után már érdemes ránézni, hogy mi újság vele.

Nyugisabb estéken akár hétköznap is neki lehet állni, tényleg nem nagy ügy. Úgy kalkuláljanak, hogy egy négytagú család ezt a mennyiséget vacsorára simán megeszi, ha másnap reggelire, vagy a gyereknek tízóraira is kell kifli, inkább dupla adagot készítsünk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta