Igazi vajas kifli, 10 perc munkával

Sütöttek már kiflit? Nos, alighanem március 15. után fognak, legalább is addig, amíg nem rögzül, hogy vasárnap nem tudnak többé bevásárolni. Időben szólunk, és itt a recept is, még van másfél hónap begyakorolni. Bár akkor sem vádolhatnak túlzott optimizmussal, ha azt mondom, már elsőre sikerülni fog, mivel pofonegyszerű.

kifli

Egyébként sosem értettem a kenyérsütéstől való ódzkodást, mivel a kenyér a legegyszerűbb sütemény. Liszt, víz, só, élesztő, és kész. A kifli ugyanez, csak víz helyett némi vajat, tejet és tejfölt kell beletenni. Nem túlzok, tíz perc munkánál többre nincs szükség a csodásan illatozó, aranybarna és ropogós kiflikhez, ráadásul pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Csak legyen mindig otthon szárított élesztő. 

Hozzávalók:

50 dkg sima liszt
1,5 tk só
1 cs. szárított élesztő
4 dkg olvasztott vaj
2 ek tejföl
2,5 dl tej

  1. Egy tálban összekeverjük a szárazanyagokat, majd hozzáöntjük a nedveseket.
  2. Összegyúrjuk, amikor összeállt, deszkára borítjuk, és 1-2 percig gyúrjuk még.
  3. Letakarjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzatmentes helyre tesszük, és legalább fél órán át kelesztjük.
  4. A sütőt felmelegítjük 170 fokra.
  5. Kitesszük a deszkára a tésztát, nagyjából fél centi vastag, nagy kört nyújtunk belőle, amit nyolc körcikkre vágunk.
  6. A körcikkeket egy kicsit még nyújtjuk egyenként, majd a háromszögek alapjánál kezdve feltekerjük a kifliket. Ilyenkor tudunk cuki csücsköket formálni, amik olyan gusztusosan ropognak majd.
  7. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük a kifliket. Ha van rá idő, megformázva, konyharuhával lazán letakarva kelesszük még egy fél órát, így a végeredmény levegősebb lesz.
  8. Ha sürget az idő, vagy inkább a tömörebb, haraphatóbb állagot szeretjük, formázás után egyből megkenjük vízzel, és betesszük az előmelegített sütőbe. 10-15 perc után már érdemes ránézni, hogy mi újság vele.

Nyugisabb estéken akár hétköznap is neki lehet állni, tényleg nem nagy ügy. Úgy kalkuláljanak, hogy egy négytagú család ezt a mennyiséget vacsorára simán megeszi, ha másnap reggelire, vagy a gyereknek tízóraira is kell kifli, inkább dupla adagot készítsünk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek