9 nem elcsépelt dokumentumfilm divatmániásoknak

A legnépszerűbb divattal kapcsolatos dokumentumfilmek, mint a September Issue (magyarul: A szeptemberi kiadás) a Lagerfeld Confidential (magyarul: Lagerfeld titkai) vagy a Valentino: The Last Emporor (magyarul: Valentino: Az utolsó császár) számítsanak akármilyen klasszikusnak is a témában, már a könyökünkön jönnek ki. Van viszont egy jó hírünk: a Harper's Bazaar összegyűjtött kilenc olyan divat-dokut, melyek nem csak alaposan foglalkoznak a divatiparral, de nem is elcsépeltek. Bár a filmeket magyar nyelven nem, csak angolul és franciául lehet elérni, feliratot mindegyikhez könnyen talál, így ha érdeklik a kollekciók mögötti háttérmunkálatok és szeretné jobban megismerni a divatipar befolyásos szereplőit,  érdemes elmerülnie a listában.

1. Unzipped, 1995

Az idén húsz éves dokumentumfilm Isaac Mizrahi divattervező 1994-es őszi kollekciójának előkészületeit és debütálását mutatja be a kilencvenes évek szupermodelljei, Naomi Campbell és Linda Evangelista szemszögéből, így erre nem csak a ruhák, hanem a modellszakma kultikus alakjai miatt is érdemes időt szánni.

2. Ultrasuede: In Search of Halston, 2010

Halston, hetvenes évek: a korszak legnagyobb tervezői két dologgal foglalkoznak: tervezéssel és orbitális partizással, ami végül óhatatlanul a bukásukhoz vezet. Ha kíváncsi rá, kik voltak a korszak legfontosabb tervezői és miből merítettek ihletet kreativitásukhoz, kattintson!

3. Bill Cunningham New York, 2000  

Na ez az a dokumentumfilm, ami nem csak divatmániásoknak ajánlott: bár Cunningham első látásra nem az a tipikus street style fotós figura, mégis a New York Times egyik legnépszerűbb fotósa, aki az idén tizenöt éves dokumentumfilmjében egyszerre vegyíti a sokak által imádott várost az extravagáns divattal. A filmből egyébként sokat meríthetnek azok is, akik fotózással foglalkoznak vagy csak szimplán érdekli őket a téma, Cunningham ugyanis teljes munkafolyamatát megosztja a nézőkkel. 

4. Diana Vreeland: The Eyes Has To Travel, 2011

Ha szeretne kicsit többet megtudni a divatvilág máig egyik legbefolyásosabb személyiségről, a Harper's Bazaar egykori főszerkesztőjéről, Diana Vreeland-ről, akkor már klikkelhet is a letöltés gombra. A szerkesztő karrierjének legfőbb állomásait és legemlékezetesebb munkáit archív videók és fotók dokumentálják.

5. Scatter My Ashes at Bergdorfs, 2013

Nem kell nagy divatszakértőnek lenni ahhoz, hogy ismerje a Bergdorf és Goodmant: a luxusáruház már a Szex és New York 2002-es epizódjaiban is rendszeres állomás volt a New York-i nők bevásárlólistáján, attól függetlenül, hogy egy pár cipő kb. egy belvárosi kislakás bérleti díjába kerül. A nagy tekintélyű divatáruház egyébként olyan meghatározó tervezők munkáinak ad helyet, mint Oscar de la Renta, Tom Ford, Karl Lagerfeld, Rachel Zoe és Diane von Furstenberg – hogy csak egy párat említsünk. Ha kíváncsi rá, miért ilyen népszerű a Fifth Avenue-on (Ötödik sugárúton) található luxusüzlet és mit rejt az öröksége, csak ajánlani tudjuk.

6. Madmoiselle C, 2013

A francia Vogue ex-főszerkesztőjeként ismert, jelenleg a Harper's Bazaar nemzetközi divatszerkesztőjeként és saját divatkiadványával foglalkozó Carine Roitfeld kétségkívül az egyik legbefolyásosabb nő a szakmában – többek között Kim Kardashian is neki köszönheti, hogy a divatvilág hivatalosan is befogadta. A Madmoiselle C című dokumentumfilm Roitfeld saját divatkiadványának, a CR Fashion Booknak az alapítását és indulását mutatja be, melyet nem kisebb nevek támogatnak, mint Karl Lagerfeld vagy Sarah Jessica Parker, emellett pedig olyan dizájnerek is ódát zengenek róla, mint Riccardo Tisci vagy Jean Paul Gaultier.

7. Secrect of Selfridges, 2013

A Selfridges áruházat sem kell bemutatni: London egyik legnépszerűbb áruházát egy amerikai üzletember, Harry Gordon alapította az ezerkilencszázas évek elején, azóta pedig meghatározó szerepet játszik az angol divatiparban. A vállalat összesen négy üzletet üzemeltet Angliában, köztük a második legnagyobb (a Harrods után) turistalátványosságként is funkcionál az Oxford Street-en. Hogy miért? A filmből kiderül!

8. Chasing Beauty, 2013

A Chasing Beauty jó választás, ha meg akarja érteni a divatipar és a társadalom által kreált szépségideál-sztenderdek közti különbséget, főleg, hogy a divatipar által vázolt ideál sokszor botrányos visszhangot kap a közéletben. A film ráadásul elég hitelesen, a modellek szemszögéből prezentálja a témát, akik kertelés nélkül mesélnek a modellszakma pozitív- és árnyoldalairól, személyes tapasztalataik alapján. 

9. Advanced Style, 2014

7 divatmániás New York-i nő mindennapjait mutatja be ez az abszolút szerethető dokumentumfilm, ami jól bizonyítja, hogy a divat kortalan. A filmben szereplő nők nagyrészt ugyanis hetvenes-nyolcvanas éveikben járnak és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy modelleket meghazudtoló módon használják kifutónak New York utcáit. Nem tartanak attól, hogy extravagánsnak öltözzenek, és hogy jól érezzék magukat a bőrükben, ami sokunk számára inspiráló lehet – ha fel akarja dobni egy szürke délutánját, kattintson!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek