Kenyér, mint couture-ruha

462565684
Ernesto Ruscio / Europress / Getty

A párizsi haute couture hét után nem sokkal, január 30-a és február 2-a között rendezték meg az AltaRoma AltaModa néven futó divathetet Rómában, ahol a jól bejáratott nevek mellett a fiatal római designerek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Az évente kétszer, januárban és júliusban megrendezésre kerülő esemény forráshiány miatt majdnem elmaradt, de a helyi, illetve a nemzetközi tervezők, valamint Lazio tartomány vezetősége végül mégis elkülönített az 1998 óta megrendezésre kerülő Altamodára 480.000 eurót (körülbelül 148.2 millió forint).

A Palazzo Delle Esposizioni tetőterében mutatta be 2015-ös tavaszi-nyári couture kollekcióját a Fernanda Gattinoni által 1944-ben alapított márka is, mely a többi divatházhoz hasonlóan büszkén hirdeti, hogy ruhakölteményei 100 százalékban megfelelnek a 'Made in Italy' szigorú elvárásainak. A rövid divathét alatt a Guillermo Mariotto kreatív vezetése alá tartozó Gattinoni mutatta be a legnagyobb visszhangot kapott gyűjteményt, melyet „Couture a la Carte” névre keresztelt.

A kézi festésű, mesterien megmunkált darabok színpalettáját (fehér cukormáz, olívaolaj, fahéj, ribizli és mentol árnyalatok) jól láthatóan az ételek ihlették, így végülis semmi meglepő nincsen abban, hogy a 23 modellt egy fehér abrosszal leterített hosszú asztal tetején vonultatta fel a tervező, aki a brazil szupermodellre, Dayane Mellóra adott „kenyér-ruhával”, valamint a különféle pékárukból készített kiegészítőkkel a hamarosan kezdődő Milánói Világkiállításra kívánt utalni.

462565692
Ernesto Ruscio / Europress / Getty

A május 1. és október 31. között zajló expo fő témái az egészség, a környezet, valamint a fenntartható fejlődés lesz – számol be az elle.it a finomságokkal kirakott palazzo nadrágról, a teljes kiőrlésű lisztből készült széles karimájú kalapról, illetve a péksüteményből készült ékszerekről. A divatház több mint 800 féle péksüteményt és ropogtatnivalót használt fel az elkészítés során, ami a tervezők szerint 1500 órányi munkát vett igénybe. A munkaidő első hallásra soknak tűnhet, de a kenyérből készült, drágakövekkel kirakott nyakláncokon és karkötőkön olyan nagy múltú ékszerészek dolgoztak, mint a 17.században alapított Parure vagy a Gianni de Benedittis vezetése alá tartozó FuturoRemoto.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek