EcoChic Design Awards: a hulladékruha is lehet menő!

Idén ötödik alkalommal rendezték az EcoChic Design Awardsot, melynek ezúttal a Hong Kong Fashion Week adott otthont január utolsó hetében. A rendezvényt a nonprofit alapon működő hongkongi cég, a Redress hozta létre azzal a céllal, hogy bebizonyítsa a szakmának, hogy használt és újrahasznosított anyagokból, illetve megmaradt szövetdarabokból is elő lehet állítani divatos, piacképes és hordható termékeket – írja az ecouterre.com a Hong Kong Langham Hotelben tartott rendezvényről, ahol tíz döntős mutathatta be, hogy hogyan képzeli el a textilhulladékokból előállított „modern kínai eleganciát”.

A megmérettetésre a világ számos országából érkeztek versenyzők, a győztes pedig a brit származású designer, Kévin Germanier lett, aki az első helynek köszönhetően a kínai luxusmárkának, a Shanghai Tangnak tervezheti meg első, újrahasznosított anyagokból készült ruházati vonalát. A második helyen a hongkongi Victor Chu végzett, míg a szingapúri székhelyű Laurensia Salimot különdíjjal jutalmazták, aminek köszönhetően egy tanulmányúton vehet részt John Hardy ékszergyárában Balin, ahol többek között közelebbről is megismerkedhet a márka környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásával, illetve a cég etikus működésével.

A nívós Central Saint Martinson tanult nyertes egyébként a svájci hadsereg elhasznált pokrócait és más használaton kívüli textileket használt a tervezés során, mellyel azt kívánta szemléltetni, hogy hulladékanyagból is elő lehet állítani minőségi és divatos termékeket. Germaniert a Shanghai Tang ügyvezető igazgatója, Raphael le Masne de Chermon is üdvözölte a márkánál, ahol a tervező elsősorban a hongkongi csapattal együttműködve fogja elkészíteni első, globális piacra szánt kollekcióját.

A kínai divatipart egyre jobban érdeklő környezettudatos innovációkat a The Redress Forum: Ford Design Challenge elnevezésű rendezvénysorozat keretében a világ számos nagyvárosában is kiállítják majd, de a szervezet lehetőséget biztosít más, újrahasznosításra nyitott tervezőknek is a bemutatkozásra. Az élvonalbeli darabok láthatóak lesznek többek között Pekingben, a stockholmi divathéten, Kuala Lumpurban, Szingapúrban, Párizsban, Londonban, valamint Tajpejben is az elkövetkezendő hónapokban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek