OFFLINE

Ezért drága a kasmír

2015. február 5., csütörtök 08:11

A kasmírt sokan szeretik (mi is), mert egyrészt puha, másrészt nem kell belőle 3-4 réteget magunkra húznunk a téli hidegben, mégis melegen tart. Az angórától igyekszünk távol tartani magunkat és erre kérjük önt is – ha más nem, ez a posztunk valószínűleg meggyőzi majd. De vajon miben különbözik a „hagyományos” gyapjútól és miért kerül sokkal többe? Ezekre szedtük össze a válaszokat, amiben sokat segített a FashionBeans egyik cikke.

Mi az a kasmír?

A kasmírt az Északnyugat-Indiában őshonos kasmírkecske pehelygyapjából nyerik: ez a kecskefajta két réteg gyapjút növeszt – ezek közül az alsót hasznosítják a gyártás során.

Miért kerül olyan sokba?

Négy évbe telik, mire egy kecske elég gyapjat növeszt, hogy egyetlen pulóvert tudjanak belőle készíteni és a tenyésztésük, illetve a nyersanyag begyűjtése és feldolgozás idő- és munkaigényes folyamat. Az alsó gyapjúréteget a „bunda” télvégi levedlése során távolítják el a kecskék szőréről: gondosan ügyelve arra, hogy a külső rétegből semmi se kerüljön a végeredménybe. Ezután a szőrt megmossák, festik, majd fonalat pödörnek belőle, amit később felhasználhatnak a gyártásnál.

A kasmírnak különböző minőségfokozatai vannak, attól függően, hogy a kecske mely testrészéről származik: a nyak- és az ágyékkörnyéki területén találhatóakból általában prémium minőségű (és ennek köszönhetően jóval borsosabb árú) termékek születnek.

505993927
Fotó: Eyeon / Europress / Getty

Miért jobb a kasmír, mint a hagyományos gyapjú?

Finomabb

A bőrünk az a szervünk, ami annyira érzékeny, hogy szinte elsőként mutatja jeleit annak, ha azt szeretné, hogy kicsit jobban odafigyeljünk rá. Mindenre reagál: ezt leginkább azok tudják, akik találkoztak már olyan gyapjúpulóverrel, ami annyira viszkető érzést generált, hogy legszívesebben fél perc hordás után letépték volna magukról. A finom szálszerkezetnek köszönhetően a kasmírnál ilyen nem fordul elő.

Melegebb

A szálak egyedi szerkezetének (és levegőmegkötő tulajdonságának) köszönhetően a kasmír sokkal jobban és tovább tartja meg a testhőt, mint a gyapjú.

Rugalmasabb

A minőségi kasmírnak (a legtöbb gyapjúanyaggal szemben) megvan az a tulajdonsága, hogy nem megy össze mosás után. Ennek természetesen az a feltétele, hogy gondosan betartsa a „használati útmutatóját”.

Így válasszon minőségi kasmírt!

1. Nézze meg a címkét: lehetőleg válasszon 100%-os kasmírtartalmú termékeket, vagy olyanokat, amelyeknél merinói gyapjúval keverték. Kerülje az akrilt, mivel az nem lélegző anyag.

2. Alkalmazzon ránctesztet: ráncolja össze az anyagot a boltban a hüvelyk- és a mutatóujja között, majd nézze meg, hogyan reagál. A minőségi kasmír nem bolyhosodik vagy ráncolódik, hanem visszaáll eredeti formájára.

3. Arcpróba: simítsa végig az anyagot arcán (vagy nyakán), ugyanis ezek érzékeny bőrfelületek, így amennyiben szúrós anyagot tart a kezében, az rögtön kiderül,

4. Átlátszóság: dugja bele a kezét a ruhadarabba. Ha átlátszik, akkor túl vékony, egyrétegű. Érdemes többrétegű kasmírt választania!

Nemcsak a drága jó

Egyre nagyobb a kereslet a kasmír iránt, ami a létrejövő verseny miatt lejjebb nyomja az árakat. Mi pár szezonnal ezelőtt a H&M-ben vettünk meg egy húszezres pulóvert a leárazásokon ötödannyiért.

kasmir
Fotó: Reklámfotó

Így kezelje a kasmírt

Prémium státuszának köszönhetően sokan azt gondolják, hogy a kasmír egy gyengéd és becses anyag, ami speciális kezelést igényel. Részben igaz, viszont az is, hogy meglehetősen tartós anyagról van szó, amit ha megfelelően kezelnek, sokkal jobban megtartja a formáját, mint a hagyományos gyapjú.

A gyapjúval ellentétben a kasmír inkább szőr, ezért sokkal jobban bírja a vizet. Bár a legtöbb terméken 'Dry Clean Only'(kizárólag száraz tisztítás) címkével riogatnak, ez inkább megelőzés, mintsem kötelezően betartandó szabály: inkább a tisztítót okolja a vásárló egy esetleges bakiért, mintsem a gyártót. Hideg vízben érdemes tisztítani és használjon speciális kasmírmosószert. Néhányan azt javasolják, érdemes egy kis babasampont is önteni a vízbe: attól sokkal tovább őrzi majd meg a puhaságát. Mi még nem próbáltuk, de ésszerűnek tűnik. Ne csavarja és dörzsölje, inkább egy törölköző segítségével csak nyomogassa ki belőle a vizet, majd fektetve szárítsa!

Ha olyan mosógépe van, amin van kézmosó program, azzal is nyugodtan próbálkozhat, csak arra figyeljen, hogy hideg vízzel mosson és tegye zsákba a ruhát – utóbbinak köszönhetően elkerülheti a bolyhosodást. A kasmír ruhákat nem szabad lógatni, csakis hajtogatva tárolja – ha pedig úgy dönt, hogy egy darabig nem viseli, tegye őket lezárható zacskóba, nehogy a molyok megkóstolják.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta