20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Télen is előnyben részesítjük a gyorsan elkészíthető, laktató, lehetőleg pénztárcabarát ételeket. Összeszedtük hát a mi 18 kedvenc téli levesünket, lesz miből válogatni! Ha ez sem elég, korábban már volt egy leveses összeállításunk, abban alapleveket, krémleves-kombinációkat és néhány alaplevest is megtaláltok.

1. Zellerkrémleves

Olcsó, finom, laktató, akár a munkahelyedre is magával viheted egy jól záródó dobozban vagy üvegben. Tegyél bele pirított zsemlekockákat, de a reszelt sajt is kitűnő lesz hozzá. Igazi téli finomság, akár hónap végi, spórolós napokra is.

Munkahelyen is ideális
Munkahelyen is ideálisKatuci

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó
2 krumpli
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 liter víz
2 dl zsíros tejszín
só, olívaolaj

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy fazékba kevés olívaolajat öntünk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, rádobjuk az apróra vágott zellert és burgonyát. A fokhagymagerezdeket is rápréseljük, megsózzuk. Addig sütögetjük, amíg elkezd leragadni, ekkor felöntjük a vízzel, közben felkaparjuk a rásült részeket az edény aljáról.
  2. Nagyjából 15 perc alatt megfőnek a zöldségek. Ekkor óvatosan, állandó keverés mellett felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, és rögtön levesszük a tűzről.
  3. Botmixerrel simára turmixoljuk, és már tálalhatjuk is.

2. Különleges krémleves pasztinákból

Különleges krémleves, pasztinákból: ez a zöldség napjainkban kezd ismét trendi lenni, karakteres, édeskés ízével, fantasztikus illatával. Hiperekben, piacon is találkozhatsz vele, biztos sikert hoz!

Krémleves pasztinákból
Krémleves pasztinákbólMirelle

3. Borsókrémleves

Borsókrémleves: nyugodtan használj hozzá fagyasztott borsót, és ha teheted, ne hagyd ki belőle az avokádót sem! Nagy főzési tudományt nem igényel, nem véletlen tartozik a kedvenceink közé.

Borsókrémleves
BorsókrémlevesKatuci

4. Sírva vigadós hagymaleves

Sírva vigadós hagymaleves: ha szeretnéd alaposan kitisztítani könnycsatornáidat, vagy épp jó ideje nem sírtál már egy jót, ragadj kést, és azonnal fogj hozzá ehhez a leveshez. Utána garantáltan mosolyogni fogsz, hiszen nincs párja egy jó hagymalevesnek.

Nincs is jobb, mint egy sírós hagymapucolás után egy finom hagymaleves
Nincs is jobb, mint egy sírós hagymapucolás után egy finom hagymalevesKatuci

5. Paradicsomleves, nem betűtésztával

Paradicsomleves, betűtészta és cukor nélkül: ugyan nincs épp szezonja az érett paradicsomnak, de ha találsz valahol szépet, így is elkészítheted.

Paradicsomleves másképp
Paradicsomleves másképpDoctor Pepper

6. Gyors olaszos paradicsomleves

Gyors olaszos paradicsomleves: ehhez a verzióhoz nem fog kelleni friss paradicsom, elég ha passzírozott paradicsomot veszel hozzá, egy kis olaszos pesztóval feldobod, és már kortyolgathatod is a csodafinom levest.

olaszos paradicsomleves
olaszos paradicsomlevesKatuci

7. Édesburgonya-krémleves

Édesburgonya-leves: édesburgonyát már szinte minden nagyobb boltban lehet kapni, ne hagyd ki! Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, de mégis a legfontosabb erénye, hogy nagyon finom. A sajtcsips is néhány perc alatt elkészül mellé.

Édesburgonya-krémleves
Édesburgonya-krémlevesKatuci

8. Frankfurti leves

Frankfurti leves: ki ne ismerné a menzáról? Ha szeretnél nosztalgiázni vagy épp gyerekkorod óta a kedvenced, nem kell más hozzá, mint néhány zöldség és egy kis virsli.

A menzáról is ismerős frankfurti leves
A menzáról is ismerős frankfurti levesDoctor Pepper

9. Portugál káposztaleves

Portugál káposztaleves: eredeti nevén caldo verde. Némileg kifinomultabb, mint a frankfurti leves, próbáld ki mindkettőt!

Portugál káposztaleves
Portugál káposztalevesSarah Bossert / Europress / Getty

10. Pórés sajtleves

Pórés sajtleves: sajtimádóknak kötelezően kipróbálandó! Mikor együnk ilyen leveseket, ha nem hidegben?

Leves sajtimádóknak
Leves sajtimádóknakKatuci

11. Sajtburgerleves

Sajtburgerleves: nagyon bizarr a neve, de ez valójában egy tartalmas húsleves, amiben minden van, amit egy jó sajtburger is tartalmaz.

Fura a neve, de az íze annál jobb
Fura a neve, de az íze annál jobbMonkey Business Images / Northfoto

12. Vöröslencse-krémleves

Vöröslencse-krémleves: a vöröslencse az egyik kedvenc hüvelyesünk, hiszen nagyon egészséges, nem kell előáztatni, és persze ez is nagyon finom.

Vöröslencse-krémleves
Vöröslencse-krémlevesKatuci

13. Fokhagymakrémleves

Fokhagymakrémleves – hibátlan, egyszerű: cipóból eszed vagy csészéből, teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindenhogy finom, és nem lesz utána pusztító fokhagymaszagunk!

Fokhagymakrémleves
FokhagymakrémlevesKatuci

14. Gombaleves

Gombaleves: készítsd kedvenc gombáidból. Úgy készülj, hogy elég tartalmas, utána semmit nem tudsz majd enni, hiszen annyi finomság van benne.

Gombaleves
GombalevesKatuci

15. Brokkolikrémleves

Brokkolikrémleves – olcsón finomat: pár száz forintból gyönyörű, zöld színű levest tudsz készíteni, amit még azokkal sem nehéz megetetni, akik azt hiszik, hogy nem szeretik a brokkolit.

Olcsó, zöld és finom
Olcsó, zöld és finomKatuci

16. Rokfortos sárgarépa-krémleves

Rokfortos sárgarépaleves: minimális anyag- és időráfordítással izgalmas ízű levest készíthetünk.

A leves közepén további rokfortdarabok ülnek
A leves közepén további rokfortdarabok ülnek

17. Hüttés palacsintatésztás húsleves

Húsleves palacsintával: az osztrák hütték egyik kedvenc levesét idézzük meg vele, a húslevesbe palacsintatészta-csíkokat teszünk, ez adja a levesbetétet – és a hidegben szükséges plusz kalóriákat.

Húsleves palacsintatészta-csíkokkal
Húsleves palacsintatészta-csíkokkalDoctor Pepper

18. Gombócleves

Gombócleves: ugyan hagyományosan húsvéti levesként szoktuk főzni, semmi akadálya, hogy az év bármely szakában elkészítsd. Füstölt sonkához ilyenkor is hozzá lehet jutni. Ráadásul napokra elegendő ételt biztosít a családnak.

Nem csak húsvéti levesként jó
Nem csak húsvéti levesként jóKatuci

19. Jókai-bableves

A Jókai-bableves nem egy kapkodós, gyorsan összedobom fajtájú étel, a készítését meggyorsítja, ha akad a háznál egy kukta (mármint a fazék), de anélkül, nagy lábosban is elfődögél.

Jókai-bableves
Jókai-bableves

20. Klasszikus húsleves – a lassúság dicsérete

Ez a hagyományos, nagyon lassan készülő húsleves valójában kevés munkával jár, viszont éppen a hosszú, alacsony hőfokú főzés az, amitől igazán mély, tartalmas íze lesz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra