20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Zanza!

Télen is előnyben részesítjük a gyorsan elkészíthető, laktató, lehetőleg pénztárcabarát ételeket. Összeszedtük hát a mi 18 kedvenc téli levesünket, lesz miből válogatni! Ha ez sem elég, korábban már volt egy leveses összeállításunk, abban alapleveket, krémleves-kombinációkat és néhány alaplevest is megtalálnak.

1. Zellerkrémleves

Olcsó, finom, laktató, akár a munkahelyére is magával viheti egy jól záródó dobozban vagy üvegben. Tegyen bele pirított zsemlekockákat, de a reszelt sajt is kitűnő lesz hozzá. Igazi téli finomság, akár hónap végi, spórolós napokra is.

DSC 1042akicsi
Fotó: Katuci

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó
2 krumpli
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 liter víz
2 dl zsíros tejszín
só, olívaolaj

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy fazékba kevés olívaolajat öntünk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, rádobjuk az apróra vágott zellert és burgonyát. A fokhagymagerezdeket is rápréseljük, megsózzuk. Addig sütögetjük, amíg elkezd leragadni, ekkor felöntjük a vízzel, közben felkaparjuk a rásült részeket az edény aljáról.
  2. Nagyjából 15 perc alatt megfőnek a zöldségek. Ekkor óvatosan, állandó keverés mellett felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, és rögtön levesszük a tűzről.
  3. Botmixerrel simára turmixoljuk, és már tálalhatjuk is.

2. Különleges krémleves pasztinákból

Különleges krémleves, pasztinákból: ez a zöldség napjainkban kezd ismét trendi lenni, karakteres, édeskés ízével, fantasztikus illatával. Hiperekben, piacon is találkozhat vele, biztos sikert hoz!

File76(1)
Fotó: Mirelle

3. Borsókrémleves

Borsókrémleves: nyugodtan használjon hozzá fagyasztott borsót, és ha teheti, ne hagyja ki belőle az avokádót sem! Nagy főzési tudományt nem igényel, nem véletlen tartozik a kedvenceink közé.

DSC 1132a
Fotó: Katuci

4. Sírva vigadós hagymaleves

Sírva vigadós hagymaleves: ha szeretné alaposan kitisztítani könnycsatornáit, vagy épp jó ideje nem sírt már egy jót, ragadjon kést, és azonnal fogjon hozzá ehhez a leveshez. Utána garantáltan mosolyogni fog, hiszen nincs párja egy jó hagymalevesnek.

hagymaleves1
Fotó: Katuci

5. Paradicsomleves, nem betűtésztával

Paradicsomleves, betűtészta és cukor nélkül: ugyan nincs épp szezonja az érett paradicsomnak, de ha talál valahol szépet így is elkészítheti.

paradicsomleves
Fotó: Doctor Pepper

6. Gyors olaszos paradicsomleves

Gyors olaszos paradicsomleves: ehhez a verzióhoz nem fog kelleni friss paradicsom, elég ha passatat, vagyis passzírozott paradicsomot vesz hozzá, egy kis olaszos pesztóval feldobja, és már kortyolgathatja is a csodafinom levest.

parlev1
Fotó: Katuci

7. Édesburgonya-krémleves

Édesburgonyaleves: édesburgonyát már szinte minden nagyobb boltban lehet kapni, ne hagyja ki! Magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, de mégis a legfontosabb erénye, hogy nagyon finom. A sajtchips is néhány perc alatt elkészül mellé.

leves
Fotó: Katuci

8. Frankfurti leves

Frankfurti leves: ki ne ismerné a menzáról? Ha szeretne nosztalgiázni vagy épp gyerekkora óta a kedvence, nem kell más hozzá, mint néhány zöldség és egy kis virsli.

frankfurti 02
Fotó: Doctor Pepper

9. Portugál káposztaleves

Portugál káposztaleves: eredeti nevén caldo verde. Némileg kifinomultabb, mint a frankfurti leves, próbálja ki mindkettőt!

155147991
Fotó: Sarah Bossert / Europress / Getty

10. Pórés sajtleves

Pórés sajtleves: sajtimádóknak kötelezően kipróbálandó! Mikor együnk ilyen leveseket, ha nem hidegben?

DSC 1719akicsi
Fotó: Katuci

11. Sajtburgerleves

Sajtburger leves: nagyon bizarr a neve, de ez valójában egy tartalmas húsleves, amiben minden van, amit egy jó sajtburger is tartalmaz.

tk3s mon049081
Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

12. Vöröslencse-krémleves

Vöröslencse-krémleves: a vöröslencse az egyik kedvenc hüvelyesünk, hiszen nagyon egészséges, nem kell előáztatni és persze ez is nagyon finom.

DSC 3942akicsi
Fotó: Katuci

13. Fokhagymakrémleves

Fokhagymakrémleves – hibátlan, egyszerű: cipóból eszi vagy csészéből, teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindenhogy finom, és nem lesz utána pusztító fokhagyma-szagunk!

DSC 2973akicsi
Fotó: Katuci

14. Gombaleves

Gombaleves: készítse kedvenc gombáiból. Úgy készüljön, hogy elég tartalmas, utána semmit nem tud majd enni, hiszen annyi finomság van benne.

DSC 0528kicsi
Fotó: Katuci

15. Brokkolikrémleves

Brokkolikrémleves – olcsón finomat: párszáz forintból gyönyörű, zöld színű levest tud készíteni, amit még azokkal sem nehéz megetetni, akik hazt hiszik, hogy nem szeretik a brokkolit.

DSC 0418akicsi
Fotó: Katuci

16. Rokfortos sárgarépa-krémleves

Rokfortos sárgarépaleves: minimális anyag- és időráfordítással izgalmas ízű levest készíthetünk.

A leves közepén további rokfort darabok ülnek
A leves közepén további rokfort darabok ülnek

17. Hüttés palacsintatésztás húsleves

Húsleves palacsintával: az osztrák hütték egyik kedvenc levesét idézzük meg vele, a húslevesbe palacsintatésztacsíkokat teszünk, ez adja a levesbetétet - és a hidegben szükséges plusz kalóriákat.

husleves palacsintaval
Fotó: Doctor Pepper

18. Gombócleves

Gombócleves: ugyan hagyományosan húsvéti levesként szoktuk főzni, semmi akadálya, hogy az év bármely szakában elkészítse. Füstölt sonkához ilyenkor is hozzá lehet jutni. Ráadásul napokra elegendő ételt biztosít a családnak

gombóc1
Fotó: Katuci

19. Jókai-bableves

A Jókai-bableves nem egy kapkodós, gyorsan összedobom fajtájú étel, a készítését meggyorsítja, ha akad a háznál egy kukta (mármint a fazék), de anélkül, nagy lábosban is elfőddögél.

fazulova polievka

20. Klasszikus húsleves - a lassúság dícsérete

Ez a hagyományos, nagyon lassan készülő húsleves valójában kevés munkával jár, viszont éppen a hosszú, alacsony hőfokú főzés az, amitől igazán mély, tartalmas íze lesz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra