Fehérboros-balzsamos-hagymás csirke

Balzsamecetet már párszáz forintért be lehet szerezni közepes méretű boltokban is, és érdemes is otthon tartani, hiszen annyi ételt fel lehet dobni vele! Salátaöntetet készíthetünk vele, de egy tésztaételt is meg tud koronázni, és köretekhez is használhatjuk. Főzésnél csak arra érdemes figyelni, hogy párologtassuk el a savasságát - az egyébként unalmas csirkemellből pillanatok alatt édeskés, fűszeres, karamellás húst varázsol.

DSC 1063akicsi
Katuci

Ami meg végképp addiktív találmány, az a balzsamecetből készült krém. Prémium termékként árulják, szintén párszáz forintért. Érdemes ezt is kipróbálni, elég sokáig elég lesz egy kis flakonnyi, én a húsra ebből tettem, de sima balzsamecet is megteszi.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé
4-5 fej lilahagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
só, bors, olaj
2-3 evőkanál balzsamecet vagy balzsamecetkrém

  1. A megmosott húst kockákra vágjuk.
  2. A megtisztított hagymát négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket is megpucoljuk.
  3. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, erre dobjuk a hagymát. Rápréseljük a fokhagymát is, végül jöhet a hús, a só és a bors. Gyakran kevergetve, nagy lángon pirítjuk.
  4. Amikor már kezd leragadni, felöntjük kevés fehérborral, közepes lángon pároljuk, a bort szükség szerint pótolva.
  5. Amikor már megpuhult a hús, és elpárolgott alóla a bor, meglocsoljuk a balzsamecettel. Ennek az erős gőze hamar elpárolog, és csak egy finom karamellizlált réteg marad a húson.
DSC 1065akicsi
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra