Egy quiche varázslat - gluténmentes, paleo, vegán pite-pizza

Amikor életemben először kínált nekem egy kedves hölgy spenótos quiche-t egy budapesti kávézóban, meggyőződésem volt, hogy azt akarta mondani: „kis spenótos”, csak véletlen felcserélte a szavakat – így jeleztem is neki, hogy inkább valami nagyobb falatra vágyom. Aztán rámutatott a vitrinben ékeskedő „sós tortára”, én pedig éreztem: ez szerelem első látásra.

Azóta minden alkalmat megragadok, a quiche fogyasztásra, bár amióta vegán vagyok, ez gyakorta ütközik akadályokba – az eredeti francia recept ugyanis a tojástól áll össze, és alaposan megpakolják sajttal.

Engem azonban nem olyan fából faragtak, hogy hátat fordítsak az egyik kedvenc kajámnak – a Született Feleségek Bree Van De Kampjének inspirációja nyomán született mini quiche-em is remek parti falatka, de be kell vallanom, hogy nem is fogható eme mesés, krémes, laktató, mégis könnyű, és full-egészséges nagytestvéréhez.

IMG 20150109 235326
Steiner Kristóf

Ahogy azt az efféle alapkajáknál már megszokhatta a nyájas konyhatündér olvasó, elmesélem az alap-receptet, aztán pedig mindenkinek a kreatív fantáziájára bízom a folytatást – én ezúttal édesburgonyás-gesztenyés változatot sütöttem, fűszeres lilakáposztával megfejelve.

Az alap hozzávalói

15 deka szárított paradicsom
15 deka kesudió, mandula, vagy dió, esetleg ezek keveréke
10 deka zabpehely
5 dkg őrölt lenmag (bio boltokban kapható)

A töltelék hozzávalói

Egy csomag (25-30 deka) tofu (akár füstölt, vagy paprikás is lehet)
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 púpos evőkanál csicseriborsó liszt (ettől fog összeállni)
1 púpos evőkanál élesztőpehely (ez adja a kellemesen sajtos ízt)

...és itt jön a turpisság, mert hogy ízléstől, idénytől függően készülhet mondjuk...
3-4 nagy szem céklával, vagy 3 nagy szem édesburgonyával, esetleg 1 fej sütőtökkel, de egy jó nagy marék sárgarépa, vagy fehérrépával kevert krumpli és karalábé is mesés választás – és persze ezek változó arányú keverékével is lehet próbálkozni

Ami a fűszereket illeti, a só és bors alap, emellett minden quiche-típushoz lehet harmónizáló ízvilágot választani: az édesburgonya, répa, és sütőtök remek téli fűszerekkel, mint egy csipet fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, de a keleti ízesítés is jól áll nekik: őrölt koriander mag, kömény, és kurkuma. A céklának, krumplinak, fehérrépának jó barátja a kakukkfű és a rozmaring, a karalábé pedig kaporral fergeteges – gondoljunk csak a töltött karalábéra.

IMG 20150125 140424
Steiner Kristóf

1. Az alap elkészítése...

...roppant egyszerű: minden hozzávalót bedobok a konyhai robotképembe (abba a tartály-szerűbe, aminek nagy kaszabolókések pörögnek az alján), és addig nyomatom a gombot, amíg morzsás állagú, tapadós masszát kapok. Ha nem áll össze magától, olívaolajjal lazítom kicsit. Mindezt egy kapcsos tortaformába nyomkodom úgy, hogy pereme is legyen (de nem tragédia, ha nem ér a tetejéig)

2. A töltelék elkészítése...

...sem túl komplikált: a választott zöldség-hozzávalókat a hagymával és fokhagymával együtt kockákra vagdosom, hogy gyorsan megpuhuljanak, majd forró vízben kifőzöm őket. Szűrés után (a levet tessék elrakni, isteni leves lehet belőle) ezt is a robotgépbe dobom a tofuval, és a többi hozzávalóval, majd ha sűrű, homogén krémet kaptam, rákanalazom a tészta-alapra. Extra tipp: aki cifrázni szeretné, még 10 deka (főtt, vagy fagyasztott) borsóval, vagy zöldbabbal is feldobhatja a krémet, de ezt már nem kell ledarálni elég belekeverni a masszába.

3. Mindez mehet be a 190 fokra melegített sütőbe, jó 50 percre. Ha a teteje a korai pirulás jelét mutatná, lazán le lehet takarni egy sütőpapírral.

IMG 20150109 235435
Steiner Kristóf

4. A „topping” lehet sülthagyma, pirított magvak, zöldhagyma, vékonyra vágott gillzöldségek – mondjuk cukkíni, vagy padlizsán, de én vallom, hogy a vörösborban, egy nagy kanál áfonyalekvárban, fahéjjal, babérlevéllel szinte málósra főtt lilakáposztánál nincs pocakmelengetőbb, ilyenkor, télvíz idején – és pont annyi idő alatt készül el fedő alatt, közepes lángon, amíg a quiche készre sül.

5. 20-30 percet hagyom hüldögélni egy sütőrácson, majd egy vajkéssel felszerelkezve, óvatosan leválasztom a tortagyűrűt, és voilá, a quiche készen áll arra, hogy franciás eleganciájával elbűvölje a nagyérdeműt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra