OFFLINE

Egy quiche varázslat - gluténmentes, paleo, vegán pite-pizza

2015. január 29., csütörtök 14:39

Amikor életemben először kínált nekem egy kedves hölgy spenótos quiche-t egy budapesti kávézóban, meggyőződésem volt, hogy azt akarta mondani: „kis spenótos”, csak véletlen felcserélte a szavakat – így jeleztem is neki, hogy inkább valami nagyobb falatra vágyom. Aztán rámutatott a vitrinben ékeskedő „sós tortára”, én pedig éreztem: ez szerelem első látásra.

Azóta minden alkalmat megragadok, a quiche fogyasztásra, bár amióta vegán vagyok, ez gyakorta ütközik akadályokba – az eredeti francia recept ugyanis a tojástól áll össze, és alaposan megpakolják sajttal.

Engem azonban nem olyan fából faragtak, hogy hátat fordítsak az egyik kedvenc kajámnak – a Született Feleségek Bree Van De Kampjének inspirációja nyomán született mini quiche-em is remek parti falatka, de be kell vallanom, hogy nem is fogható eme mesés, krémes, laktató, mégis könnyű, és full-egészséges nagytestvéréhez.

Ahogy azt az efféle alapkajáknál már megszokhatta a nyájas konyhatündér olvasó, elmesélem az alap-receptet, aztán pedig mindenkinek a kreatív fantáziájára bízom a folytatást – én ezúttal édesburgonyás-gesztenyés változatot sütöttem, fűszeres lilakáposztával megfejelve.

Az alap hozzávalói

15 deka szárított paradicsom
15 deka kesudió, mandula, vagy dió, esetleg ezek keveréke
10 deka zabpehely
5 dkg őrölt lenmag (bio boltokban kapható)

A töltelék hozzávalói

Egy csomag (25-30 deka) tofu (akár füstölt, vagy paprikás is lehet)
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 púpos evőkanál csicseriborsó liszt (ettől fog összeállni)
1 púpos evőkanál élesztőpehely (ez adja a kellemesen sajtos ízt)

...és itt jön a turpisság, mert hogy ízléstől, idénytől függően készülhet mondjuk...
3-4 nagy szem céklával, vagy 3 nagy szem édesburgonyával, esetleg 1 fej sütőtökkel, de egy jó nagy marék sárgarépa, vagy fehérrépával kevert krumpli és karalábé is mesés választás – és persze ezek változó arányú keverékével is lehet próbálkozni

Ami a fűszereket illeti, a só és bors alap, emellett minden quiche-típushoz lehet harmónizáló ízvilágot választani: az édesburgonya, répa, és sütőtök remek téli fűszerekkel, mint egy csipet fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, de a keleti ízesítés is jól áll nekik: őrölt koriander mag, kömény, és kurkuma. A céklának, krumplinak, fehérrépának jó barátja a kakukkfű és a rozmaring, a karalábé pedig kaporral fergeteges – gondoljunk csak a töltött karalábéra.

1. Az alap elkészítése...

...roppant egyszerű: minden hozzávalót bedobok a konyhai robotképembe (abba a tartály-szerűbe, aminek nagy kaszabolókések pörögnek az alján), és addig nyomatom a gombot, amíg morzsás állagú, tapadós masszát kapok. Ha nem áll össze magától, olívaolajjal lazítom kicsit. Mindezt egy kapcsos tortaformába nyomkodom úgy, hogy pereme is legyen (de nem tragédia, ha nem ér a tetejéig)

2. A töltelék elkészítése...

...sem túl komplikált: a választott zöldség-hozzávalókat a hagymával és fokhagymával együtt kockákra vagdosom, hogy gyorsan megpuhuljanak, majd forró vízben kifőzöm őket. Szűrés után (a levet tessék elrakni, isteni leves lehet belőle) ezt is a robotgépbe dobom a tofuval, és a többi hozzávalóval, majd ha sűrű, homogén krémet kaptam, rákanalazom a tészta-alapra. Extra tipp: aki cifrázni szeretné, még 10 deka (főtt, vagy fagyasztott) borsóval, vagy zöldbabbal is feldobhatja a krémet, de ezt már nem kell ledarálni elég belekeverni a masszába.

3. Mindez mehet be a 190 fokra melegített sütőbe, jó 50 percre. Ha a teteje a korai pirulás jelét mutatná, lazán le lehet takarni egy sütőpapírral.

4. A „topping” lehet sülthagyma, pirított magvak, zöldhagyma, vékonyra vágott gillzöldségek – mondjuk cukkíni, vagy padlizsán, de én vallom, hogy a vörösborban, egy nagy kanál áfonyalekvárban, fahéjjal, babérlevéllel szinte málósra főtt lilakáposztánál nincs pocakmelengetőbb, ilyenkor, télvíz idején – és pont annyi idő alatt készül el fedő alatt, közepes lángon, amíg a quiche készre sül.

5. 20-30 percet hagyom hüldögélni egy sütőrácson, majd egy vajkéssel felszerelkezve, óvatosan leválasztom a tortagyűrűt, és voilá, a quiche készen áll arra, hogy franciás eleganciájával elbűvölje a nagyérdeműt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta