Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves

Zanza!

Ez a leves mindenki álma, mert minimális anyag- és időráfordítással nyerünk egy meglepően finom, sőt izgalmas ízű ételt. Kezdők is nyugodtan belevághatnak, a végeredményre mindenképpen büszkék lesznek majd.

A leves közepén további rokfort darabok ülnek
A leves közepén további rokfort darabok ülnek

A répa és a rokfort remek ízpárosítás, de ha nem bízunk a kéksajtokban, vagy érzékenyek vagyunk rájuk, érdemes más fajtákkal is kísérletezni.

Még egy tanács: felhasználás előtt kóstoljuk meg a répát még nyersen. Ha nem találjuk elég finomnak, akkor inkább valami másra használjuk fel. Ez ugyanis annyira kevés összetevős, tiszta, egyszerű étel, hogy a répa és a rokfort íze, minősége meghatározza a végeredményt.

Hozzávalók:

70 dkg sárgarépa, megtisztítva körülbelül fél kiló marad belőle
1 kisebb petrezselyemgyökér
1 gerezd fokhagyma
1,5 l víz
10 dkg rokfort (Roquefort)
1 dl tejföl (20%-os)

1. A répát és a petrezselyemgyökeret megtisztítom, karikákra vágom. Felteszem főni másfél liter vízben, sózom, hozzáadom az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát.

2. Amikor megfőttek a zöldségek, leveszem a fazekat a tűzről. A tejfölt elkeverem egy kis lével (hőkiegyenlítés), és beleöntöm a levesbe, majd beleteszem a rokfort felét is. Botmixerrel pépesítem.

3. A maradék rokfortot összemorzsolom, tálaláskor a leves közepére szórom. Ez lesz a finom, harapnivaló levesbetét.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra