9 érdekesség, amit nem tudott a cipőkről

A divatmániások egyik legnagyobb szenvedélyét a cipők testesítik meg. Olyan ez, mint a körömlakk: sosem elég belőle, és hiába van már egy hasonló darab, ha verhetetlen áron kínálják, úgyis megveszi. De vajon mennyit tud róluk? A Louboutin márkáról és a védjegyéül szolgáló piros talpakról biztos hallott – de vajon azt is tudja, hogyan születtek? És hogy a férfiak előbb viseltek magassarkút, mint a nők? Többek között ezekre a kérdésekre találtunk válaszokat a Huffingtonpost egyik cikkében és mivel nem vagyunk irigyek, megosztjuk ezeket önnel is!

1. A férfiak viseltek először magassarkút

A Slate.com szerint a 10. században a lovas férfiaknak azért viseltek magassarkú cipőt, hogy könnyebben megmaradjon a kengyelben a lábuk. Ezek után nem is csodálkozunk, hogy a cowboy csizmáknak is komoly sarkuk van, ugye? Egyébként a ló a gazdagság jele volt, így eredetileg nem a nemek, hanem a társadalmi csoportok megkülönböztetésére szolgáltak a sarkak.

Imgur

2. A platformos cipőt görög színészek viselték először

A színházi előadásoknál rendkívül fontos volt az öltözet, amely megkülönböztette a szereplőket és segített a nézőknek azonosítani a karaktereket. A tragikus színészek ezzel reprezentálták felsőbbrendűségüket a komikusokkal szemben, akik sima zoknit viseltek.

3. Miért pont sneakers a tornacipő angolul?

A surranni (to sneak) szóból ered és az addig hangos cipők után megváltás volt, hogy úgy sétálhattak benne az emberek, hogy mások alig hallották. Milyen érdekes, hogy hazánkban a surranó szó a katonai bakancs szinonimája lett a köznyelvben!

475263577
Vanni Bassetti / Europress / Getty

4. A piros talpak titka

Christian Louboutin cipői a piros talpak miatt emlékezetesek (más miatt egyébként nem is nagyon). És hogy mi az eredetük? A NewYorker szerint 1993-ban Louboutin egy olyan cipőt szeretett volna tervezni, amit Warhol Virágok című rajza inspirált. Amikor a prototípus megérkezett, elégedett volt vele, de ott motoszkált a fejében a gondolat, hogy a rajz még mindig erősebb. Körbenézett és meglátta, ahogy egy kolléganője vörös körömlakkal festi a körmét, odarohant hozzá, elvette tőle és kipingálta vele a cipő (akkor még) fekete talpát.

469924137
Tristan Fewings / Europress / Getty

5. A fizetésétől is függ, hogy milyen cipőt visel

Ez talán nem akkora bréking, viszont már hivatalosan is bebizonyították: 6750 nőt kérdeztek, 71%-uk (akik évi tízmillió forint alatt keresnek) soha nem visel magassarkút munkába, míg 21%-uk (akik évi 30 milliónál is többet keresnek) minden nap azt hordja.

6. Audrey Hepburnnek köszönhetjük a loafareket

Legalábbis az elterjedésüket. Ő volt az, aki bemutatta, hogy a nőkön is legalább olyan jól mutathat ez a fazon, mint férfiakon: méghozzá az 1957-es Mókás arc című filmben fekete Ferragamót viselt mint divatellenes könyvtárosnő.

89726741
Hulton Archive / Europress / Getty

7. A Dr. Martens eleinte munkásbakancs volt

Az eredeti Dr. Martens csizmákat a német Dr. Märtens és barátja, Dr. Funck találta fel – fő ismertetőjegyük pedig a légpárnás talp volt. Märtens egyébént orvos volt a II. világháború alatt és egy bokasérülés ébresztette rá arra, hogy milyen kényelmetlenek voltak az akkor kapható lábbelik. Lágy bőrrel egészítette ki a meglevő surranóit, majd a háború után (pár méter, cipészboltból szerzett anyagból) megalkotta az első pár saját cipőjét. Egy brit gyártó 1960-ban fogott bele a cipők készítésébe és bár eleinte megbízható munkáscipőként árulták, 10 évvel később a brit punk mozgalmak védjegyévé váltak.

8. Ferragamo találta fel az éktalpú cipőket

Az éktalpú cipőket az 1940-es években a szükség szülte. Az Olaszországgal szembeni gazdasági szankciók miatt Ferragamo nem tudta tovább acélból elkészíteni a hagyományos sarkakat. „Parafával kezdtek kísérletezni. Préseltem, ragasztottam, faragtam, míg ki nem alakult az éktalp” – nyilatkozta a tervező, akinek ötlete pár héttel később az egyik legnépszerűbb trend lett.

9. A flip flopokat a japán lábbelik ihlették

Az eredeti Havaianas papucsok talpa azért nem sima, mert a hagyományos japán szandálok ihlették őket és ezért dombornyomott rizs mintázatot kapnak.

173990728
Astrid Stawiarz / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek