Gesztenyebomba, és a perfekt csokibevonat titkai

Gyerekkorom egyik kedvenc desszertje a gesztenyebomba volt. Ez egy hihetetlenül egyszerűen elkészíthető édesség, sem sütni, sem főzni nem kell, és csupán pár percig tart összeállítani. Az egyetlen, amit változtattam az általam ismert recepten, hogy a vajas csokoládébevonatot egy sokkal könnyebb, krémesebb és szebb fényű tejszínes csokoládébevonatra cseréltem, ami nem csak finomabb, de szerintem könnyebb is vele dolgozni, és nem törik vágásnál.

Gesztenyebomba1
Ötvös Zsuzsanna

Mielőtt maga a recept következne, jöjjön néhány tipp a szép csokoládébevonat készítéséhez!

  • A csokoládébevonatunk alapvetően három hozzávalóból áll: étcsokoládéból, habtejszínből és mézből. Fontos, hogy jó minőségű, minimum 60% kakaótartalmú étcsokoládét használjunk hozzá; illetve itt nem cserélhető le az étcsokoládé tej- vagy fehér csokoládéra, mert azokkal – ugyanannyi tejszín mellett – nem lesz elég sűrű a bevonat. A tejszín az magas (minimum 30%) zsírtartalmú habtejszín legyen. A méz a bevonat fényét fogja megadni és édesíti is.
  • A habtejszínt a mézzel együtt melegítjük forrásig, azaz megvárjuk, hogy épphogy gyöngyözni kezdjen. Közben az étcsokoládét apróra vágjuk: érdemes minél apróbb darabokra vágni, hiszen akkor könnyebben és gyorsabban fog felolvadni a tejszínben.
  • A forrásig melegített tejszínt levesszük a tűzről, és beledobjuk az apróra vágott csokoládét, majd óvatosan egyneműre keverjük. Lassú, óvatos mozdulatokkal érdemes kevergetni, így nem fogunk sok levegőt belekeverni a krémbe: ha levegőt keverünk bele, az buborékok formájában meg fog maradni a bevonaton is!
  • Bevonás előtt kész desszertet érdemes kb. negyed órával korábban kivenni a hűtőszekrényből, ugyanis ha nagyon hideg a gesztenyebomba, szinte azonnal rá fog kötni a csokoládébevonat, és nem fog tudni szép egyenletesen elterülni a felületén.
  • A kész csokoládébevonatot pihentessük egy-két percig, majd ezután használjuk fel. Ha túl sokáig hagyjuk állni, akkor elkezd besűrűsödni, ahogy hűl a csokoládé. Ha mégis ez történik, óvatosan vissza lehet melegíteni.
  • A bevonáshoz érdemes rácsra tenni a gesztenyebombát, a rács alá pedig tegyünk egy tányért vagy tálcát. A kész csokoládébevonatot kezdjük el lassan önteni a bomba tetejére, és hagyjuk, hogy szépen terüljön. Ahol hiányosságok maradnak, oda öntsünk kanállal a bevonatból. Lesz valamennyi csokibevonat a rács alatti tányérban; ezt újramelegítve később is fel lehet használni.
Gesztenyebomba3
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók egy kisebb (négy adagos) gesztenyebombához:

250 g gesztenyemassza (én édesítettet használtam, így plusz cukor már nem kellett)
100 ml habtejszín
2 marék mirelit meggy vagy meggybefőtt
100 g babapiskóta
kb. 1 dl tej
1 ek. rum (elhagyható)

Csokoládébevonat:

80 g étcsokoládé
80 ml habtejszín
1 ek. méz
néhány babapiskóta, amivel az alját díszítjük majd

1. A gesztenyemasszát a habtejszínnel egy botmixer segítségével krémesre összedolgozzuk. Kóstoljuk, ha nem érezzük elég édesnek, még lehet porcukorral édesíteni. A meggyet lecsepegtetjük.

2. Egy kisebb (a tetejénél kb. 18 cm átmérőjű) tálat kibélelünk folpackkal. Belekanalazzuk a gesztenyés krém felét, majd ezen elosztjuk a lecsepegtetett meggy felét. Erre ismét gesztenyekrém jön, majd a maradék meggy. A rumot a tejjel összekeverjük, majd egyenként megmártjuk benne a babapiskótákat, és ezeket az utolsó meggyes rétegre rendezzük, majd alaposan belenyomkodjuk a babapiskótás réteget a krémbe.

3. A bombát folpackkal letakarjuk, majd nehezéket teszünk rá (pl. kilós bontatlan cukor, liszt), és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

4. Másnap kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és a fent leírtak szerint elkészítjük a csokoládébevonatot a csokiból, tejszínből és a mézből, és bevonjuk vele a bombát.

5. Babapiskótát aprítógépben porrá törünk, és a bomba alját 1-2 centi magasságig bepanírozzuk. Így tudjuk eltüntetni a bevonat aljánál az esetleges egyenetlenségeket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek