A 10 legmeghatározóbb tavaszi-nyári trend

Már nagyon várjuk, hogy az üzletek polcain megjelenjenek a tavaszi-nyári kollekciók első darabjai: a felhozatalt elnézve nem kell majd száz százalékban lecserélnünk az őszi-téli ruhatárunkat. Ahogy azt már a divathetes anyagoknál is beharangoztuk, sajnos csak elvétve akadt egy-két eredeti ötlet a kifutókon, aminek köszönhetően a legtöbb darab igencsak emlékeztet az egy-két szezonnal ezelőtti trendekre. A szakemberek szerint a jelenség összetett, nem feltétlenül a divatházak tervezői a hibásak a felmerült problémáért, hanem inkább a nem túl biztató eladási adatok, melyek következtében a designerek rákényszerülnek arra, hogy alacsonyabb áron eladható, hétköznapiasabb darabokkal rukkoljanak elő. Arról nem is beszélve, hogy a legújabb trendek heteken belül már a fast-fashion üzletek kirakataiban landolnak. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen irányzatokat érdemes követni a következő szezonban!

1. Sportos cuccok

Még be sem indult a szezon, mi már most nagyon unjuk a sportos vonalat, amit betudunk annak, hogy Alexander Wang a H&M-nek tervezett zavarbaejtő kollekciójával idejekorán megutáltatta velünk a trendet – bár azzal sem értünk feltétlenül egyet, hogy a sportruházatok, jogging nadrágok, edzőcipők és atléták csak tornaterembe valók. A szeptemberi divathéten láttunk azért néhány szerethető kollekciót is a témában, ilyen volt például a DKNY, a Lacoste, a L.A.M.B. és Alexander Wang gyűjteménye: a tervezők érezhetően a hordhatóságra helyezték a hangsúlyt.

2. Túlméretezett kabátok

A sportos szerelésekhez hasonlóan ezt a trendet is már jó ideje divatban tartják a divatházak: ezen kívül minket az is meglepett, hogy milyen sok kabáttal készültek még a legkreatívabb tervezők is a meleg időjárással és a nyaralással szorosan együtt járó tavaszi-nyári szezonra. Röhejesen hangzik, de olyannyira rárepültek a kabátokra, hogy például csak a New York-i divathéten háromból két bemutatót elárasztottak a különböző hosszúságú, színű és fazonú kabátok – írja a huffingtonpost.com.Talán annyi változás történt az elmúlt szezonokhoz képest, hogy megjelentek a túlméretezett, ujjatlan kabátok is, amiket bő nadrággal és térdig erő szoknyával is menő lesz hordani tavasszal. A Kenzo vagy a Christian Wijnants szerint azonban nemcsak a kabátok lesznek nagyobb méretben kaphatóak, hanem a blúzok, szoknyák és a nadrágok is. Nem rossz ötlet, de vajon kin fog ez majd jól állni? Mert az utca emberén biztos, hogy nem.

3. Nyárias pulóverek

Talán az éghajlati változásoknak tudható be, hogy ennyire ügyelnek a tervezők arra, hogy ne fázzunk meg a nyáron. A több szezon óta divatban tartott trendet 2015 tavaszán sokféle színben beszerezhetjük majd, a szokásos pasztell árnyalatok mellett menő lesz majd a speciális anyagokból készült felsőrész, illetve a kötött pulóver is, de voltak, akik garbókban gondolkodtak a lenge nyáriruhák helyett. Pulóvert dob majd piacra többek között a Moschino, Victoria Beckham, valamint Tory Burch is az előttünk lévő hónapokban.

4. Strandolást idéző szerelések

Talán ez a szezon egyik legfrissebb trendje, de várhatóan csak egy szűk divatrajongó réteg fog rákapni a ruhákra és pólókra applikált bikinifelsőkre és egyrészes fürdőruhákra. A stílust elsősorban Marc Jacobsnak, Alexander Wangnak és a Moschinónak köszönhetjük, de hasonló, jóval visszafogottabb szetteket készített a témában Donna Karan és Diane von Fürstenberg is. De még ennél is merészebb húzás volt a tervezőktől a törölköző-ruha ötlete, ami felett a mai napig nem tértünk napirendre és már alig várjuk, hogy elkészüljenek az első street-style képek a törölközőbe burkolt divatbloggerekről. Az őrületet egyébként az Acne Studio designerének és Jeremy Scottnak köszönhetjük, aki a Moschino ready-to-wear kollekcióját dobta fel egy-két törölközővel.

5. Átlátszó és necc anyagból készült ruhák

Bár több divatmagazin szerkesztője is száműzné már a divatanyagokból a mell- és combvillantásra kiválóan alkalmas átlátszó sifon és tüll anyagokat, vagy a még kellemetlenebb látványt nyújtó necc-szereléseket, a divatházak mégsem intettek még búcsút a textúráknak, így átlátszó felsőrészekben, egyrészes ruhákban és kontrasztos szoknyákban idén sem lesz hiány. A legjobb darabokat többek között a Balenciaga, a Rochas és a Fendi küldte kifutóra a divathéten.

6. A fehér, a sárga és a rózsaszín a szezon színei

Szerintünk hivatalosan is a fehér a nyár egyik slágerszíne, de nem sokkal marad le mögötte a harsánysárga, a Barbie-rózsaszín és a világoskék sem. Az ápolónő külsőt kölcsönző kényes fehér már az elmúlt szezonban is nagy kedvence volt a divatházaknak, a trendet többek között Christian Diornak, Victoria Beckhamnek, a Moschinónak és az Issey Miyake-nek köszönhetjük, akik szerint nem is lesz érdemes kombinálni a hűsítő színt, bátran öltözhetünk tetőtől-talpig fehérbe 2015-ben. Akik jobban kedvelik a romantikus vagy vidám árnyalatokat, azoknak jó hír, hogy idén sem untak rá a divatházak a rózsaszínre és a sárgára, így ezen a nyáron is öltözhetünk majd nagy sárga madárnak és óvodáskorú kislánynak, ha akarunk.

7. Itt-ott kivágott ruhák

A kilencvenes évek trendjeit idéző, időnként lotyós hatást keltő stílus idén elsősorban a Balmain tervezőjének, Olivier Rousteingnek a tetszését nyerte el, aki nem kis botrányt kavart a párizsi divathéten azzal, hogy szinte egytől-egyik a Givenchy 1997-es haute couture kollekciójának egyik ikonikussá vált, oldal kivágott blézerét küldte kifutóra. De mellrésznél látványosan átszabott felsőben gondolkodott az Acne Studio és Paco Rabanne is, aki jól láthatóan a karcsú derékra és a köldökre helyezte a hangsúlyt a tervezés során.

8. Hippistílus és farmercuccok

Több divatház tavaszi-nyári kollekciójában is visszaköszönnek a hetvenes éveket idéző hippi stílusú, diszkós vagy punk-rockos szerelések. A Gucci például javarészt hasított bőrből, farmerből és virágmintás anyagokból készítette el kollekcióját, míg a Saint Laurent inkább a diszkósabb vonalra ment rá és feltűnő kalapokkal, valamint színes boákkal kombinálta a hetvenes éveket idéző darabjait. Jean-Charles de Castelbajac még ennél is messzebb ment és a hatvanas-hetvenes évek retro-futurista-pop elemeit építette bele utcai viseletre nem alkalmas kollekciójába. Bár nem kifejezetten nyárias viselet, de a farmer is nagy sláger a tervezők körében, menő lesz majd kövekkel díszített farmernadrágban, farmerdzsekiben és farmerruhában járni a következő szezonban.

9. Jelmezek és a normcore stílus

Izgalmas időszak ez most a divatvilágban, főleg azért, mert látszólag mindenki kedve szerint alakíthatja saját stílusát. Napjainkban azon sem hökkenünk már meg, ha valaki hétfőn tündérnek öltözve jelenik meg a munkahelyén, kedden pedig a normcore stílust preferálva egy egyszerű fehér pólóban, farmerben és papucsban ül a számítógépe mögött. Ilyen, jelmezeknek is beillő szereléseket árul majd a szezonban a Moschino, Vivienne Westwood és Emanuel Ungaro is, így várhatóan lesz egy-két olyan bevállalósabb celebnő, akik ilyen szerelésekben kívánják majd végigjárni a díjátadó szezont. De egyre többen vannak olyanok is, akik állítják, hogy a „normális öltözködést” képviselő normcore felbukkanása óta olyan jól érzik magukat a bőrükben, mint még soha azelőtt. A kilencvenes évek kamaszainak stílusát Mark Zuckerberg öltözködési szokásaival ötvöző irányzatba idén olyan francia divatházak is beszálltak, mint a Chloe, a Céline vagy a Kenzo, míg a mindig saját útját járó Chanel dolgozó nőknek tervezett kollekciót a nyárra.

10. Fejdíszek és kiegészítők

Idén különösen nagy figyelmet fordítottak a tervezők a látványos, de hordhatatlan fejdíszekre és kalapokra, Junya Watanabe és Alexander McQueen például az art decóban és a retro-futurizmusban látott fantáziát, a divathétnek búcsút intő Jean Paul Gaultier pedig az eddigi legsikeresebb kollekcióiból merített ihletet a tervezésnél. A táskáknál az előző szezonokhoz hasonlóan nagy a szórás, de egyértelműen divatban maradnak az infantilis kiegészítők és a hátizsákok, ahogy nem kopnak ki a klasszikus formájú, vintage hatást keltő bőrtáskák sem a divatból. A tavaszi-nyári szezonban várhatóan kényelmes, lapos talpú cipőkben járunk még, de egyre több helyen találni majd vastag talpú cipőket és nőiesebb szandálokat is a szezonban. Nézze meg az óriásgalériában, hogy milyen ruhákra vadászunk a tavaszi-nyári időszakban!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek