OFFLINE

A farsangi bálig éppen elkészül a vaníliakivonat

2015. január 20., kedd 14:06

A vaníliakivonat az egyik legfinomabb fűszer titokzatosan, és igen előkelően hangzó előfordulási formája. Hogy a vanília mennyire nagyszerű és sokoldalú növény, arról írtunk már korábban itt. A kivonatával évekig szemeztem, mire végre rászántam magam, hogy elkészítsem.

DSCF3316

És akkor feltárult a titok: a világ legegyszerűbb dolga. Viszont ha egyszer elkészítettük, egész biztos, hogy soha többé nem vásárolunk mesterséges helyettesítőket: aromát, vanillin cukrot, de még az sem lesz gond, hogy nincs otthon vaníliarúd, mert van! Benne az üvegben.

Hozzávalók:

fél liter vodka
10 vaníliarúd

Tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs, mint beszerezni egy üveg vodkát és tíz vaníliarudat. Ez utóbbi árban elég horrorul hangzik, de lehet vásárolni jóárasítva az E-bay-ről, és itthoni üzletekben is hozzá lehet jutni időnként kettesével csomagolt vaníliához, ami sokkal barátságosabb összegre jön ki, mint a szimpla kiszerelés.

Töltsük a vodkát egy szép, jól zárható üvegbe. Esetleg igyunk le egy kicsit az eredeti üveg tartalmából, majd tegyük bele a felhasított vanília rudakat. Innentől kezdve még várnunk kell legalább 3 hetet, hogy összeérjenek az ízek, közben időnként forgassuk meg az üveget, és voilá! Kész is a vaníliakivonat. Bármibe adagolhatjuk kávéskanalanként, amibe vaníliát tennénk, vagyis minden süteménybe, édes levesbe, és még amit el tudunk képzelni. Ha gyerekünk van, mindenképpen forraljuk kicsit az ételt, hogy az alkohol elpárologjon belőle – süteményben ez nyilván nem gond.

Különleges tulajdonsága még, hogy néhányszor nyugodtan utána tölthetjük a vodkát, ha kifogyóban van éppen az üveg, de ilyenkor érdemes újra kivárni a 3 hetet, hogy kialakuljon az intenzív vaníliaíz.

Formás kis üvegbe töltve, szépen felcímkézve ráadásul igen menő ajándék.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta