Teszt: almachips Hófehérkének, mérgezett alma helyett

Az egyik legegészségesebb chips az almachips, és mivel kedveljük ezt a műfajt, idei első tesztünkön neki is álltunk a megkóstolásuknak. Sajnos választék terén nem valami üdítő a helyzet, összesen ötfajta terméket sikerült beszereznem, pedig arra számítottam, hogy mindenhol lehet kapni saját márkást. Ennek ellenére, csak az Aldiban és a Lidlben akadtam ilyenre, tehát a: Tesco, Auchan, Penny Market nem csinál sajátot, de még a drogerie marktban sem sikerült szert tennem ropogós almára.

Ön szerint van igény az almachipsre?

A chipseket semmilyen tudományos szempontból nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kiváncsiak, melyik finom. Ha szubjektíven nézzük, a kollegák elvárásai szerint a jó almacsipsz : 

  • legyen jó íze,
  • ne legyen az egész apróra morzsált, szép almakarikák legyenek a zacskóban.

A kóstolón 40 volt a maximális pontszám amit egy termék kaphatott, egy olyan volt, amelyik majdnem elérte a maximális pontot. Nézze meg melyik volt az!

IMG 3684

A tesztre elég sokan összegyűltünk a Velvet és a Dívány szerkesztőségéből, íme néhány mondat a kóstolást követően:

„Nos én teljesen új vagyok az almacsipszek világában, ugyanis ha csipszet akarok enni, akkor csipszet eszem, ha almát akarok enni, akkor meg almát. Eddig nem éreztem hatalmas szükségét annak, hogy szárított almát egyek. Ez a teszt után sem változott.”  

„Tegyük hozzá, hogy el kéne fogadni, ezek az almachipsek egyszerűen nem jók, már rénézésre is olyanok, mintha hagynánk száradni az almát. De miért ennék száraz almát, amikor ehetek frisset is?”

IMG 3698

„Nagy csalódás, hogy ezek egyáltalán nem ropognak, és általában nincs ízük, és még rosszul is néznek ki. Remélem legalább egészségesek, mert jól sem laktam velük. Eddig úgy tűnik, hogy csak arra jók, hogy koptassam a fogam.”

„Imádom az almachipset, de soha nem próbálkoznék meg vele otthon, mert tudom, hogy milyen macerás, így marad a bolti. Egy volt, amelyik nagyon ízlett a teszten, jó savanyú volt és ropogott is, pont ilyennek kell lennie egy almachipsnek. A többi sem volt rossz egyébként, csak nekem nem ízlettek.”

 

Ötödik helyezett: Alesto fine apple slices

A Lidl saját márkás chipsére még ráfér egy kis igazítás, ami viszont abszolút mellette szól, az a kiszerelés: 80 gramm almachips van a zacskóban, míg a legtöbb cég csak 20, vagy 50 grammos pakkban árulja hasonló termékét.

IMG 3685

„Azt még elfogadom, hogy egyesek szerint a chips lehet édes, és készülhet almából is, de hogy a ropogást is elvegyék, az elfogadhatatlan. Már újonnan is olyan, mintha napok óta a csomagolás nélkül lett volna tárolva.” „Hullámosra vágott almaszeletek, almaíz van, különösen utóízben, állagra inkább ázott chisps, mint bármi. Még sima nassolásra sem nagy élmény.” „Nagyon zavaró a gumi állag, percekig tart elrágni egyetlen darabot is. Kicsit édesebb, mint ami nekem bejön.” „Ez valami borzalom, nem ropog, mintha avas lenne, egy fura mellékíz kúszik a torkomba. Felejtős.” „Pont olyan szaga van mint a szerkesztőségi hörcsög, Kristóf körül az alomnak. Nem a használtnak, hanem a frissnek, ez legalább pozitívum.” „Ez a chips olyan, mintha valahol kilyukadt volna a zacskó, és levegőt kapott volna, ami benne van.” 

Negyedik helyezett: Happy Harvest, almaszirom

Szintén alul maradt az aldis almaszirom is, ez olyan „hoztam is, meg nem is” cucc. Mert hasonlít az almachipsre, mégsem kifejezetten jó: túl édes, nem ropog, és még száraz is.

IMG 3694
„Pont olyan mint a száraz alma. Az a fajta édesség, amit jópofa ötletnek tűnik bedobni a kosárba, aztán tényleg csak akkor veszed elő a szekrényből, ha már minden elfogyott.” „Látványra jó, kellemes cuki szeletek, ropogós, száraz, enyhe almaíz. Kb. olyan, mintha semmit sem ennék, bár van némi utóíze.” „Olyan mintha tök náthás lennék, és esélytelen, hogy ízhez jussak, aztán végül mégis átjön valami. Katarzis basszus, katarzis.” „Pont annyira kellemesen ízetlen, amit én elvárok egy rágcsálnivalótól. Semmi túl intenzív íz, csak egy kis falatozás. Miközben ettem, valamiért kényszert éreztem, hogy szörpöt igyak mellé, legfőképp bodzaszörpöt.” „Barnás, oxidálódott almadarabok, nem elég ropogós, mintha máris megszívta volna magát. Nekem nem jön be, bár azt gondolnánk, egy almachipsen nincs mit elrontani. Mégis lehet.” „Rosszul is néz ki, és keserű.”

Harmadik helyezett: Kalifa almaszirom

Ez egy teljesen közepes termék, baj nincs vele, de jónak sem nevezhető. Mivel a legtöbb hiperben és szuperben ez kapható, már beégett mindenkinek a retinájába és senkinek eszébe sem jut más fajta után nézni. Nos, ha marad a bevált dolognál, baja nem lesz belőle, viszont tudunk mutatni ennél sokkal jobbat!

IMG 3687

„Olyan mintha eleve cukrozott lenne a cucc, édes nagyon, de az almaízből nem jön át sok. Az állag is oké, egynek elment, de nem kattannék rá.” „Körteíze van.” „Pont úgy néz ki egy tálnyi ebből, mintha őszi falevelek lennének, jó ránézni, az illata is finom, viszont ez is nagyon rágós sajnos.” „Nem valami jó, mondhatni rossz. Az direkt van, hogy ezek közül egyik sem ropogós?” „Ez egy viszonylag savanyú vagy nem érett almából készülhetett, ugyanis nem jön ki az aroma, mintha lefojtották volna. Egészen fura, rossznak nem nevezném, de valami plusz hiányzik belőle.”

Második helyezett: Nobilis, szárított golden almakarika

Nem, ez még nem az, de talán egy fokkal ez is jobb az előzőnél. Mivel golden almából készült savanyúnak nem mondanám, viszont legalább ropog. Legalábbis némelyik szirom... Kilónként 6600 forint, elég szép ár almáért.

IMG 3692
„Ez volt az egyetlen, ami tényleg ropogós volt, az íze is nagyon finom, de nem annyira, mint a 2-es. (Alesto fine apple slices - a szerk.) ” „Kellemes almaíz, recés felület, nincs hosszas utóíz, de oké. Úgy értem, közepesen rossz.” „Golden, szerintem Nobilis, én személy szerint nem rajongok az almáért, de attól még megfelel mindenben az almachips kívánalmainak.” „Annyira jellegtelen az egész, hogy jégkockát is ehetnék.” „Nagyon fehér, és pont annyira puha, hogy beleragadjon a fogaim közé.” „Ez olyan, mint egy aszott Haribo, túl édes és rágós.”

Első helyezett: Nobilis, szárított jonatán almakarika

Végre elérkeztünk az abszolút győzteshez! A Nobilis jonatán almából készült szárított almakarikája egyszerűen mesés, tökéletes állagra, kellemesen savanykás és szépek a szeletek is. Alig két ponttal maradt le arról, hogy megkapja a maximális pontszámot, ez azért nem kis teljesítmény! Fajlagos árát tekintve a másik Nobilissal együtt ez a legdrágább versenyző.

IMG 3689

„Hullámos szeletek, intenzív almaíz, ropogós, kellemes. Ezt akarom. Még, sokat.” „Ez volt a legfinomabb, kéne mellé egy kis tej, a színe is nagyon tetszett. Nekem kicsit olyan érzésem volt, mintha meggy ízét éreztem volna benne.” „Ennek legalább nincs szaga. Nem hasonlít az almára az íze, de legalább érzek valamit.” „Ha nem akarjuk a chipshez hasonlítani, akkor egész jó édesség, az állaga is rendben van.” „Megfelelően édes, ropogós, tiszta vágásfelület, megfelelő méretű darabok, szerettem.” „Jó savanyú, rendkívül jól ropog, szépek a szeletek.” 

 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Kiszerelés/gramm Pontszám (max. 40) Itt vettük
Nobilis, szárított jonatán almakarika 132 6600 20 38 Tesco
Nobilis, szárított golden almakarika 132 6600 20 25,5 Tesco
Kalifa almaszirom 269 5380 50 21,5 Tesco
Happy Harvest, almaszirom 219 4380 50 17 Aldi
Alesto fine apple slices 449 5612 80 10 Lidl
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek