OFFLINE

10 meghatározó tervező 2015-re

2015. január 18., vasárnap 11:35

Nemrég bemutattuk azt az öt tervezőt, akik nagyban meghatározták a 2014-es év divathullámait, most, alig egy hónappal a 2015-ös őszi-téli kollekciókat felvonultató divathét előtt a fashionista.com listájának alapján bemutatjuk, hogy kik lesznek a divatipar legnagyobb reménységei és húzónevei idén. Meglepő, de a tízes listán az előző évekhez képest jóval kevesebb a feltörekvő tehetség és többségben vannak azok a jól ismert tervezők, akik idén új kihívások elé néznek.

1. John Galliano

A kegyvesztett tervező visszatérését már kezdeményezték egy páran az elmúlt években, sőt tavaly már majdnem elhittük, hogy Anna Wintour közbenjárásával bekerülhet az Oscar de la Rentához. Végül a Maison Martin Margiela vezetősége döntött úgy, hogy ad még egy esélyt a Gallianónak, akit egyébként generációja egyik legtehetségesebb designereként tartanak számon. „A Margiela készen áll egy új, karizmatikus, kreatív lélek fogadására. Alig várom a visszatérését és azt, hogy újra olyan kreációkat hozzon létre, amilyenekre csak ő képes. Reméljük és szívből kívánjuk, hogy új otthonra találjon a Margielánál” – üdvözölte az 53 éves tervezőt a divatház működését felügyelő OTB elnöke, Renzo Rosso. Egyelőre úgy tűnik, minden a lehető legjobban alakul.

2. Guillaume Henry

Az 1978-ban született tervező a nagy múltú couture házból, a Carvenből csinált az elmúlt években modern, fiatalos márkát. Ezért is lepte meg annyira a szakmát 2014 őszén, hogy átigazolt a Nina Riccihez, melynek kreatívigazgatóját, Peter Coppingot az Oscar de la Renta csábította át. Henry valóban egyfajta puccsot hajtott végre a Carvennél, hiszen nemcsak a kortárs divatházak közé emelte a márkát, de megfizethetőbbé is tetté a kollekciókat. Emiatt is kíváncsiak annyian arra, hogy mit fog kezdeni a fiatal designer a jóval magasabb árakban gondolkodó Nina Riccinél, ahogy azt is érdekes lesz látni, hogy milyen szinten alakítja majd át a divatház stílusát.

3. Simon Porte Jacquemus

A Franciaországban született, 24 éves autodidakta tervező 19 évesen alapította meg saját nevén futó márkáját. A marketingben, valamint a közösségi oldalak fejlesztésében is erős designer már a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathéten gondoskodott róla, hogy mindenki a strandlabdákra és csíkos savanyúcukorkákra emlékeztető ruháiról beszéljen Párizsban. Míg vannak, akik Jacquemus munkáit túl nehézkesnek és erőltetettnek találják, azért a legtöbben szurkolnak neki, hogy egy új, globálisan ismert márkává fejlődjön a közeljövőben. Jacquemus munkáira leginkább a haspólók, a terebélyes szoknyák, a túlméretezett felsőrészek és kabátok, valamint az aszimmetrikus darabok a jellemzőek.

4. Peter Copping

A Nina Ricci egykori művészeti vezetője tavaly nyáron igazolt át az Oscar de la Rentához. A divatház közleménye alapján Copping leszerződtetése ésszerű választás volt az Oscar de la Renta részéről, tekintettel arra, hogy a designer egyedi mintái és elgondolásai nagyon is megfelelnek a márka elképzeléseinek. „Ő egy igazán nagyszerű tehetség, sok közös van benne és a divatházban, ilyen például a tervezésre való érzékenység, a nyitottság és a kíváncsiság a világ dolgai, valamint a zene, a művészetek, az építészet és a kertészet iránt” – nyilatkozta a wwd.com-nak a divatház sajtósa, aki azt is elmondta, hogy modernizálni kívánják a luxusmárkát és nagyobb figyelmet kívánnak szentelni a kiegészítőknek is a közeljövőben.

5. Marc Jacobs

Az 51 éves designer 2013-ban hagyta el a Louis Vuittont, hogy teljes gőzzel a saját nevén futó márkájára és annak diffúziós vonalára, a Marc by Marc Jacobsra koncentráljon. Bár abban valószínűleg senki sem kételkedett, hogy Jacobsnak a francia divatház hátszele nélkül is van helye a szakmában, azért arra senki nem számított, hogy ilyen erős befolyása lesz majd a divat alakulására. Márpedig az elmúlt két divathét statisztikája alapján Jacobs teljes lángon ég és várhatóan a következő szezonban sem lesz ez másképp.

6. Louisa és Pookie Burch

A testvérpárnak várhatóan nem lesz nehéz megkapaszkodnia a szakmában, tekintettel arra, hogy mostohaanyjuk az ismert üzletasszony és divattervező, Tory Burch, akit 48 éves kora ellenére a Forbes a legbefolyásosabb nők között tart számon a világon. A rohamléptekkel fejlődő Trademark néven futó márka eddigi kollekciói egyébként szerethetőek és színesek, mégha érezni is rajtuk egyfajta nosztalgiát. A tervezőpáros tavaly év elején mutatta be első online reklámkampányát, melynek arca a kilencvenes évek egyik ünnepelt modellje, a 38 éves Trish Goff volt, akiről Max Farago lőtte a jól sikerült reklámképeket.

7. Zaid Affas

A brit születésű, de Los Angeles-i székhelyű tervező 2014-ben indította el saját nevén futó márkáját, miután éveket töltött a Ralph Laurennél és a BCBG-nél. A nívós Central Saint Martins-en tanult Affas előszeretettel használ érdekes organikus formákat és kifinomult szöveteket, selymet,organzát vagy raffiát szoborszerű kabátjai, blúzai és ruhái tervezésénél, melyekkel elsősorban a városi nőket kívánja megcélozni. A fiatal tervező még csak két ready-to-wear kollekciót tudhat a háta mögött, de máris azt mondják róla a szakmában, hogy „újradefiniálja a modern luxust”.

zaidaffas
Fotó: Zaid Affas

8. Paul Andrew

A CFDA / Vogue Fashion Fund díjas tervező megjárta a kötelező ranglétrát, a Calvin Kleinnél és a Donna Karannál tanulta ki a mesterséget, miután 2012-ben úgy döntött, hogy elindítja saját névre keresztelt márkáját. A CFDA díjával természetesen nemcsak még nagyobb ismertséget szerzett magának a szakmában, hanem értékes üzleti mentorálást és egy 300.000 dolláros támogatást is magáénak tudhat a brit dizájner. "Még mindig rengeteg tennivaló van” – mondta szerényen a kényelmes magassarkú cipőiről ismert Paul Andrew a díj átvételekor.

9. Riccardo Tisci

Az 1974-ben született olasz származású tervezőről már jó ideje az a pletyka járja, hogy a rengeteg divatházat egy kézben tartó LVMH átrakná a Guccihoz a Givenchytól, ahol 2005 óta kreatív igazgatója a női haute coutre és a ready-to-wear vonalnak, illetve 2008 óta ő viszi a divatház férfi vonalát is. A Design Istituto d'Arte-t és a londoni Central Saint Martinst kijárt tervező elsősorban lenyűgöző gótikus, kissé fetisiszta couture ruháiról és minimalista vonalvezetéséről ismert a szakmában. Persze a vélemények a tehetségét illetően azért megoszlanak, de sok, köztük befolyásos divatkritikus, mint például a The New York Times kritikusa, Cathy Horn, vagy az International Herald Tribune szakembere, Suzy Menkes szerint Tisci nagy lendületet adott a Givenchynak az elmúlt években. Bárhova kerüljön is a tervező, a munkáit mindenhol érdemes lesz figyelemmel kísérni.

10. J.W. Anderson

Az Észak-Írországból származó tervező eredetileg drámát tanult, ahol felfedezte a színpadi jelmezeket és az abban rejlő lehetőségeket, így tanulmányait a London College of Fashion férfidivat-tervező szakán folytatta tovább. Innentől kezdte Anderson karrierje beindult, első kollekcióját 2008-ban mutatta be a londoni divathéten, 2012-ben pedig már British Fashion Awards-zal díjazták tehetségét. Az 1984-ben született tervezőre tavaly csapott le a Loewe, azzal a céllal, hogy segítsen a márka újra felvirágoztatásában. Többekhez hasonlóan már mi is izgatottan várjuk, hogy mivel fog előrukkolni a következő szezonban a kiegészítőkben egyre jobb designer.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta