Batyuban sült vegán finomságok

Amikor az ember férje éjszakás orvos, akkor reggel hétkor elmegy otthonról, és másnap reggel tízre ér haza, ami már önmagában is baromi megterhelő, pláne tisztességes kaja nélkül. A kórházi étkezde délután bezár, az ételrendeléssel pedig mindig ugyanaz a gond: vagy silány a minőség, vagy baromi drága a kaja. Így aztán nálunk már tradíció, hogy ha Matan ügyeletes, összedobozolok neki egy menő menüt az előző esti vacsiból.

632
Steiner Kristóf

Ám ha nagyon megszalad a kanalunk, és mindent elfogyasztunk, reggel kreatívnak kell lennem: alig fél órám van rá, hogy összehozzak egy finom, gyors, és egészséges fogást, amitől egész éjszaka pörög majd a kedves. Ezekre az alkalmakra (és minden olyan esetre, amikor iszonyú gyorsan kell iszonyú jót főzni) tökéletes megoldás a batyus lakoma. A legjobb benne viszont mégiscsak az, hogy az ember azt rak bele, amihez kedve szottyan, vagy ami épp akad odahaza. A hozzávalók listájáról ezért most kivételesen nem mindenre van szükség – ezek inkább afféle ötletadó összetevők.

Hozzávalók:

Burgonya – héjában, negyedelve

Édesburgonya – ugyanígy

Cékla – meghámozva, nyolcadolva (lassabban sül)

Cukkíni – kövér karikákra vágva

Gomba – úgy, ahogy van

Vörös és lilahagyma – meghámozva, elfelezve

Fokhagyma – héjában, hogy ki lehessen préselni belőle a sült krémet, másnéven az ehető mennyországot

Szejtán szeletek – olívaolajjal, sóval, borssal, mustárral marinálva

Tofu szeletek – fele-fele arányban juharsziruppal és szójaszósszal marinálva

Zöldfűszerek – nekem ilyenkor télen nagy kedvencem a kakukkfű és a rozmaring, de bazsalikommal és oregánóval is fergeteges

Olívaolaj

Kókuszzsír

Batyuzzunk!

633
Steiner Kristóf

1. A sütőt 220 fokra melegítem, és egy alufólia hengerről lefejtek egy nagyjából fél karnyi hosszú cafatot – ahányan eszünk, annyi alufólia batyura lesz szükség.

2. Magam elé terítem a konyhapulton az ezüstösen csillogó, alkalmi tepsiket, mindegyiket alaposan megkenem olajjal, vagy kókuszzsírral, majd igazságosan elosztom rajtuk a sütnivalóimat, sózom, borsozom, megpakolom a zöldfűszerekkel, és meglocsolom őket még egy kis olajjal.

3. A hosszanti végeket összecsípem és kicsit behajtogatom, hogy egyben maradjon, a batyu két oldalát pedig felhengergetem félcentis hajtássá – így egy csinos kis párnácskát kapok, amin ideális esetben sehol sincsen lyuk.

4. A csomagokat tepsire pakolom, és a forró sütőbe tolom őket 25-30 percre – de ha épp olyanom van, akkor az utolsó öt percre óvatosan kinyitogatom a tetejüket, és fedetlenül tolom vissza őket a sütő felső rácsára, hogy itt-ott kicsit odakapjanak a zöldségek.

5. Friss rozskenyérrel tálalom, és kínosan ügyelek rá, hogy a finom szaft utolsó cseppje is átkerüljön a tányérra (vagy dobozba) az alufóliatasakból. Bon appetit!

631
Steiner Kristóf
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra