OFFLINE

Batyuban sült vegán finomságok

2015. január 10., szombat 10:27

Amikor az ember férje éjszakás orvos, akkor reggel hétkor elmegy otthonról, és másnap reggel tízre ér haza, ami már önmagában is baromi megterhelő, pláne tisztességes kaja nélkül. A kórházi étkezde délután bezár, az ételrendeléssel pedig mindig ugyanaz a gond: vagy silány a minőség, vagy baromi drága a kaja. Így aztán nálunk már tradíció, hogy ha Matan ügyeletes, összedobozolok neki egy menő menüt az előző esti vacsiból.

Ám ha nagyon megszalad a kanalunk, és mindent elfogyasztunk, reggel kreatívnak kell lennem: alig fél órám van rá, hogy összehozzak egy finom, gyors, és egészséges fogást, amitől egész éjszaka pörög majd a kedves. Ezekre az alkalmakra (és minden olyan esetre, amikor iszonyú gyorsan kell iszonyú jót főzni) tökéletes megoldás a batyus lakoma. A legjobb benne viszont mégiscsak az, hogy az ember azt rak bele, amihez kedve szottyan, vagy ami épp akad odahaza. A hozzávalók listájáról ezért most kivételesen nem mindenre van szükség – ezek inkább afféle ötletadó összetevők.

Hozzávalók:

Burgonya – héjában, negyedelve

Édesburgonya – ugyanígy

Cékla – meghámozva, nyolcadolva (lassabban sül)

Cukkíni – kövér karikákra vágva

Gomba – úgy, ahogy van

Vörös és lilahagyma – meghámozva, elfelezve

Fokhagyma – héjában, hogy ki lehessen préselni belőle a sült krémet, másnéven az ehető mennyországot

Szejtán szeletek – olívaolajjal, sóval, borssal, mustárral marinálva

Tofu szeletek – fele-fele arányban juharsziruppal és szójaszósszal marinálva

Zöldfűszerek – nekem ilyenkor télen nagy kedvencem a kakukkfű és a rozmaring, de bazsalikommal és oregánóval is fergeteges

Olívaolaj

Kókuszzsír

Batyuzzunk!

1. A sütőt 220 fokra melegítem, és egy alufólia hengerről lefejtek egy nagyjából fél karnyi hosszú cafatot – ahányan eszünk, annyi alufólia batyura lesz szükség.

2. Magam elé terítem a konyhapulton az ezüstösen csillogó, alkalmi tepsiket, mindegyiket alaposan megkenem olajjal, vagy kókuszzsírral, majd igazságosan elosztom rajtuk a sütnivalóimat, sózom, borsozom, megpakolom a zöldfűszerekkel, és meglocsolom őket még egy kis olajjal.

3. A hosszanti végeket összecsípem és kicsit behajtogatom, hogy egyben maradjon, a batyu két oldalát pedig felhengergetem félcentis hajtássá – így egy csinos kis párnácskát kapok, amin ideális esetben sehol sincsen lyuk.

4. A csomagokat tepsire pakolom, és a forró sütőbe tolom őket 25-30 percre – de ha épp olyanom van, akkor az utolsó öt percre óvatosan kinyitogatom a tetejüket, és fedetlenül tolom vissza őket a sütő felső rácsára, hogy itt-ott kicsit odakapjanak a zöldségek.

5. Friss rozskenyérrel tálalom, és kínosan ügyelek rá, hogy a finom szaft utolsó cseppje is átkerüljön a tányérra (vagy dobozba) az alufóliatasakból. Bon appetit!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta