Amikor az ember férje éjszakás orvos, akkor reggel hétkor elmegy otthonról, és másnap reggel tízre ér haza, ami már önmagában is baromi megterhelő, pláne tisztességes kaja nélkül. A kórházi étkezde délután bezár, az ételrendeléssel pedig mindig ugyanaz a gond: vagy silány a minőség, vagy baromi drága a kaja. Így aztán nálunk már tradíció, hogy ha Matan ügyeletes, összedobozolok neki egy menő menüt az előző esti vacsiból.
Ám ha nagyon megszalad a kanalunk, és mindent elfogyasztunk, reggel kreatívnak kell lennem: alig fél órám van rá, hogy összehozzak egy finom, gyors, és egészséges fogást, amitől egész éjszaka pörög majd a kedves. Ezekre az alkalmakra (és minden olyan esetre, amikor iszonyú gyorsan kell iszonyú jót főzni) tökéletes megoldás a batyus lakoma. A legjobb benne viszont mégiscsak az, hogy az ember azt rak bele, amihez kedve szottyan, vagy ami épp akad odahaza. A hozzávalók listájáról ezért most kivételesen nem mindenre van szükség – ezek inkább afféle ötletadó összetevők.
Hozzávalók:
Burgonya – héjában, negyedelve
Édesburgonya – ugyanígy
Cékla – meghámozva, nyolcadolva (lassabban sül)
Cukkíni – kövér karikákra vágva
Gomba – úgy, ahogy van
Vörös és lilahagyma – meghámozva, elfelezve
Fokhagyma – héjában, hogy ki lehessen préselni belőle a sült krémet, másnéven az ehető mennyországot
Szejtán szeletek – olívaolajjal, sóval, borssal, mustárral marinálva
Tofu szeletek – fele-fele arányban juharsziruppal és szójaszósszal marinálva
Zöldfűszerek – nekem ilyenkor télen nagy kedvencem a kakukkfű és a rozmaring, de bazsalikommal és oregánóval is fergeteges
Olívaolaj
Kókuszzsír
Batyuzzunk!
1. A sütőt 220 fokra melegítem, és egy alufólia hengerről lefejtek egy nagyjából fél karnyi hosszú cafatot – ahányan eszünk, annyi alufólia batyura lesz szükség.
2. Magam elé terítem a konyhapulton az ezüstösen csillogó, alkalmi tepsiket, mindegyiket alaposan megkenem olajjal, vagy kókuszzsírral, majd igazságosan elosztom rajtuk a sütnivalóimat, sózom, borsozom, megpakolom a zöldfűszerekkel, és meglocsolom őket még egy kis olajjal.
3. A hosszanti végeket összecsípem és kicsit behajtogatom, hogy egyben maradjon, a batyu két oldalát pedig felhengergetem félcentis hajtássá – így egy csinos kis párnácskát kapok, amin ideális esetben sehol sincsen lyuk.
4. A csomagokat tepsire pakolom, és a forró sütőbe tolom őket 25-30 percre – de ha épp olyanom van, akkor az utolsó öt percre óvatosan kinyitogatom a tetejüket, és fedetlenül tolom vissza őket a sütő felső rácsára, hogy itt-ott kicsit odakapjanak a zöldségek.
5. Friss rozskenyérrel tálalom, és kínosan ügyelek rá, hogy a finom szaft utolsó cseppje is átkerüljön a tányérra (vagy dobozba) az alufóliatasakból. Bon appetit!