Zanza!

A dió mellett a másik nagy klasszikus télen a mák. Nekem ez egy amolyan „hangolódós sütemény”, tehát nem feltétlenül szokott ünnepi asztalra kerülni, de télen többször is elkészítem.

mákos1
Fotó: Katuci

Roppant egyszerű, kevert tésztáról van szó, amit egy kis konyakos meggymártással bolondítottam meg, utóbbi mirelit meggyből készül, nem ördöngősség.

Hozzávalók:

3 tojás 
20 dkg cukor
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
20 dkg liszt
20 dkg mák
egy csomag (12 g) sütőpor 
1 kezeletlen citrom héja
30 dkg mirelit meggy
10 dkg cukor
1-2 evőkanál konyak
a citrom leve
1 evőkanál étkezési keményítő

  1. A tojásokat a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a tejjel simára keverjük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a mákot is, beleforgatjuk. (A mák lehet egészben vagy darálva is, ki hogy szereti.)
  3. Egy 25x35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
  4. Közben elkészítjük a meggymártást. A fagyasztott meggyet a cukorral, a citromlével és a konyakkal egy lábasban összeforraljuk.
  5. A keményítőt pici hideg vízben feloldjuk, a forrásban lévő meggyhez adjuk, állandó keverés mellett besűrítjük, levesszük a tűzről.
  6. A felszeletelt mákos lepényt a meggymártással leöntve tálaljuk.
Blogmustra