Zanza!

Vagy ujjbegy-süti, vagy thumbprint cake, és onnan kapta a nevét, hogy a közepébe legegyszerűbb hüvelykujjal mélyedést nyomni, és megtölteni tetszőleges édes töltelékkel, jó bele a sűrű lekvár, de akár a nutella is.

DSC 0031
Fotó: Piszke

Ez a recept annyiban különbözik a többitől, hogy itt sütés közben készül a töltelék helye, ami macerásabbnak tűnik, és tényleg nem is lehet kézzel csinálni, mert a süti ekkor már elég forró, viszont nem is repedezik összevissza a sütemény tőle: perfekt külsejű, kerekecske-gombocska falat keksz lesz a végeredmény.

Hozzávalók: (kb. 30 -35 db)

22 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás sárgája
4 dkg méz
30 dkg liszt
6 dkg dió
2 dkg vaj
2 kk méz

  1. A vajat és a cukrot habosra keverjük, a 2 tojássárgáját is a vajhoz és a cukorhoz keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, és végül belekeverjük a lisztet.
  2. A puha masszát 20 percre hűtőbe rakjuk, majd kisebb diónyi (2 dekás) gombócokat készítünk belőle.
  3. Egymástól 3 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 1 órát hűtjük.
  4. Az apróra vágott diót a vajjal és a mézzel kis lángon, kevergetve összeforraljuk.
  5. 175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a gombócokat, 5 perc után kivesszük.
  6. A közepükbe mélyedést nyomunk egy fakanál nyelével, vagy bármilyen, kb egy cm átmérőjű akármivel, és kávéskanállal beletöltjük a tölteléket.
  7. További 5-6 percet sütjük, míg a sütik széle halvány aranyszínű nem lesz.
  8. Rácsra téve hűtjük.
Blogmustra