Minden, amit tudnia kell az online vásárlásról

Még mindig sokan bizalmatlanok az online vásárlással kapcsolatban: egy idegen vállalat levon egy rakás pénzt a kártyámról, és semmi sem garantálja, hogy megkapom a kiválasztott terméket. Ugye hasonlóan gondolja ön is? Ha ma már tudja is, hogy ez nem feltétlen így van, azért korábban biztosan megfordultak hasonló gondolatok az ön fejében is. Hogy eloszlassuk a kételyeit, összegyűjtöttük az összes lényeges tudnivalót, valamint az online vásárlás leggyakoribb kérdéseit és problémáit a regisztrációktól kezdve a Paypal-fiók létrehozásig. Elmagyarázzuk, hogyan veheti fel a kapcsolatot az eladókkal, mikortól VÁM-köteles egy termék, hogyan tudja nyomon követni a csomagját, és hogy pontosan milyen bankkártyára van szüksége a vásárláshoz. 

Az online vásárlás nem feltétlen kockázatos

Mielőtt belelendülnénk a részletekbe, szeretnénk leszögezni, hogy ez a cikk nem azért készült, hogy rávegyük arra, hogy most azonnal rendeljen magának valamit egy valag pénzért. Egész egyszerűen azért tartottuk fontosnak, mert egyrészt rengeteg helyen találkoztunk azzal, hogy az emberek nem tudják, pontosan hogyan tudják megrendelni maguknak azt a terméket, ami megtetszett nekik. Másrészt fontosnak tartottuk, hogy emellett saját tapasztalatainkból is meggyőzzük arról, hogy az online vásárlás nem feltétlen veszélyes és pénzlehúzás, bár utóbbihoz persze az sem hátrány, ha megfelelő, vagyis legális platformokról vásárol. 

Mi a különbség az eBay és az Aliexpress között?

Az eBay az egyik legnépszerűbb és legismertebb online aukciós webáruház, ahol az olcsó gagyi kiegészítőktől az eredeti Armani órákig és autóalkatrészekig gyakorlatilag bármit megtalál. Az oldalon nem csak fix áron, hanem licitálással is lehet vásárolni. Ezzel szemben az Aliexpress.com-ot, vagyis az online kínai nagykereskedő webáruházat - ahol nem csak nagykeresek vásárolhatnak- az utóbbi időben hatalmas őrület jellemzi, leginkább azért, mert nagyon olcsón lehet egyedi és jópofa, vagy dizájner-koppincs cuccokhoz hozzájutni. Ettől függetlenül máig sokan idegenkednek az oldaltól, pedig sok szempontból megbízhatóbb, mint az eBay: a termékek ugyanannyi idő alatt érkeznek meg és még a kínálat is sokkalta szélesebb, már ami a ruhákat és a kütyüket illeti.

Milyen bankkártyára van szükségem a vásárláshoz? Csak a dombornyomott jó?

Mielőtt elmélyednénk a regisztráció lépéseiben, nem árt tisztázni az egyik legfontosabb kérdést, vagyis azt, hogy milyen bankkártyával lehet vásárolni. A közhiedelemmel ellentétben nem csak dombornyomott kártya működik - én sem ilyet használok -, hanem minden olyan 'sima', elektronikus kártyák is használhatóak internetes vásárlásra, mely rendelkezik CVV kóddal, vagyis a hátoldalon feltüntetett három számjeggyel. (VISA és Mastercard/Maestro)

Erre a CVV kódra (vagyis a bankkártya PIN-kódjára) egyébként érdemes vigyázni, mert ha ezt valaki megszerzi - a kártyaszámmal együtt - akkor automatikusan vásárolhat a nevében. Viszont nem kell megijednie, ezeket az adatokat nem jegyzi meg automatikusan egyik oldal sem, minden egyes vásárlásnál újra be kell pötyögni. Többen azt tanácsolják, hogy érdemes felírni egy kis lapra, azt elrejteni a pénztárcában vagy egy biztos helyen, a kártyáról pedig lekaparni a számot, hogy semmiképp se élhessenek vissza vele.

Első lépés: regisztráljon be az oldalra, ahonnan vásárolna!

Ha már elég komolyan körbenézett egy oldalon és esetleg talált valami olyat, amit szívesen be is rendelne, nincs más dolga, mint beregisztrálni az adott oldalra. Esetünkben két, mondhatni a két leggyakoribb és legnépszerűbb - és legolcsóbb - webáruházakkal kapcsolatban segítünk regisztrálni, ezek pedig az eBay és az aliexpress.com.

aliexpress.com - regisztráció

A főoldalon a jobb sarokban látja a Join gombot, kattintson rá. Facebook-os profillal is beléphet, mi viszont azt tanácsoljuk, inkább töltse ki az egészet és regisztráljon e-maillel, így sokkal könnyebben számon tudja tartani a tevékenységeit. Adja meg az e-mail címét, a nevét ('magyar' sorrendben, ékezetek nélkül), a jelszavát és a biztonsági kódot és már automatikusan be is jelentkezett az oldalra. 

Ezek után meg kell adni a címet: ehhez kattintson a My Aliexpress fülre, majd bal oldalt a Shipping address, azaz a megrendelési cím gombra. Itt ismételten adja meg újra a nevét (magyar sorrendben, ékezet nélkül), az utca nevét (szintén ékezet nélkül), a várost, a megyét és a telefonszámot ( +3620 helyett simán 0620). És ezzel el is készült, vásárláskor elegendő megadni a bankszámlaszámot, de ehhez visszatérünk az eBay-es regisztráció után. 

eBay - regisztráció

Az oldal bal felső sarkában találja a Register gombot, erre rákattintva olyan alapadatokat kell megadnia, mint a neve, e-mail címe, meg kell adnia egy betű és számkombinációból álló jelszót, majd a visszaigazoló email-re kattintva megerősítenie a regisztrációját.

Ezek után az email visszairányít az eBay kezdőlapjára, ahol megint a bal felső sarokban nézelődjön: kattintson az 'account settings'-re és állítsa be a címet. Elég csak a Primary shipping addresst kitölteni, hiszen ahogy a nevében foglalja, ez az elsődleges postázási cím, ide irányítja majd az eladó a megrendelt terméket. Az eBay-es regisztráció ezzel nem ért véget: mivel az oldalon Paypal-fiókkal lehet fizetni, ezért egy ilyen fiókot is létre kell hoznia.

Hogyan kell Paypal fiókot csinálnom?

Az eBayen Paypal-fiókkal lehet fizetni, ezért az eBay-es regisztráció után mindenképpen kattintson az Account settingsre, vagyis a felhasználói beállításokra, ahol már járt a címmegadási kapcsán, és bal oldalt kattintson rá a Paypal Account funkcióra. Ha ez megvan, nyomjon rá a Sign up-ra, vagyis az Új Paypal fiók létrehozására: a klikkelés automatikusan a www.paypal.com-ra irányít. Kattintson rá a jobb felső sarokban található Sign up-ra, ha pedig ez is megvan, ezt a képet kell látnia maga előtt:

Az oldal automatikusan felismeri az országot, a nyelvválasztási lehetőségek pedig szűkösek, csak az angol, spanyol, francia és kínai van, úgyhogy válassza azt, amiből a lehető legerősebb a tudása. Ha csak személyes fiókot csinálna, kattintson a baloldali Paypal for You - Get Started gombra. Az üzletivel kapcsolatban nincsen tapasztalatunk, de úgy gondoljuk, nem lehet nagyon eltérő az egyénitől. 

Miután rákattintott a kezdésre, adja meg alapvető adatait, mint email, jelszó (lehetőleg erőset válasszon itt is, betű-szám kombót!), teljes nevet (first name= keresztnév, last name=vezetéknév!), címet (ha egy címe van, akkor elég, ha csak az address line 1-et tölti ki, az address 2-vel nem kell foglalkozni), megye és irányítószám, valamint mobilszám. A kérdőív végén klikkelje be be a kis rubrikát majd kattintson a továbbra. Ha ez is megvan, írja be a képernyőn látható biztonsági kódot. 

Tipp: Fontos, hogy ugyanazt a nevet adja meg, amit a bankkártyáján is feltüntettek és a címe is legyen pontos, ugyanis sok eladó automatikusan a PayPal-en feltüntetett címre postázza a terméket. 

Tipp 2: Mobilszámnál ne is próbálkozzon a +36-al, elég csak úgy írni, hogy pl: 20-111111

Ezek után következik a bankszámla-megadás: adja meg a kártya előlapján található sorszámot - itt egyből fel is ismeri a rendszer a kártyatípust, majd pötyögje be a biztonsági kódot (kártya hátulján van) és az érvényességi időt. Ha megvan, regisztrálja be - kani fog egy megerősítő emailt arra a címre, amit használt a regisztrációhoz.

Ezek után az oldal azért, hogy meggyőződjön arról, hogy valóban az öné a számla, levon egy négy-ötszáz forintos összeget, majd miután visszaküldte nekik az általuk SMS-ben kiküldött tranzakció-kódot, vissza is kapja ezt a pénzt.

Aliexpresszen hogy kell fizetni?

Aliexpresszes vásárláshoz nem kell Paypal-felhasználóit csinálnia, sokkal egyszerűbben működik a fizetési rendszer: miután bepakolta a kosárba a kiszemelt cuccot, nyomjon a Buy all, azaz 'az összes megvétele' gombra. Ezek után még egy forintot sem vonnak le a kártyájáról, most arról kell meggyőződnie, hogy biztosan stimmel a postázási cím.

Ha igen, kattintson a Place order-felületre, mellyel megerősíti vásárlási szándékát. Csak ezek után irányítja át az oldal a bankkártya adatainak megadására: ahogy a mellékelt képen is látszik, az aliexpresszen elég sok kártyatípust elfogadnak: miután kiválasztotta a sajátjának megfelelőt, pötyögje be a kártyán feltüntetett nevet ( olyan sorrendben, ahogy a kártyán van), alá a kártyaszámot, a lejárati időt (elsőnek a hónapot, aztán az évet, pl: 08 14), majd a három számjegyből álló CVV-t, vagyis a biztonsági kódot, majd nyomjon a Pay my order-re, vagyis a 'Rendelés kifizetése' gombra, és el is készült. A vásárlásról e-mailben kap tájékoztatást: az átutalt összegnek van egy átfutási ideje, majd ha ezt elfogadták (mindig elfogadják), akkor az eladó már postázhatja is a terméket.

Hogyan működik a bidelés eBay-en?

eBay-en nem csak fix áron vásárolhat, hanem licitálással, vagyis Bideléssel is: ebben az esetben az aukcióra bocsátott termékek minimális alapárára kell ráígérni az aukció végéig. Egy-egy aukció általában 4-6 napig tart, a bidelést, vagyis a licitálást pedig leginkább az aukció utolsó 10 percben kell figyelni. Velem például nem egyszer előfordult már, hogy a licit utolsó 5 másodpercében licitáltak rám és nyerték meg előlem a kiszemelt cuccot. Az aukciós vásárlás előnye, hogy bizonyos cuccokhoz így sokkal olcsóbban juthat hozzá, mint fix áron, ráadásul sokszor meglepetésként éri, hogy bizonyos kiszemelt termékeket pár száz forintért megvásárolhat.

A Bid hátránya, hogy elég időigényes: előfordulhat, hogy a kiszemelt cucc megszerzése érdekében akár órákig a gép előtt kell ülnie. Dehát ugye valamit valamiért.

Na de mi garantálja azt, hogy biztosan megkapom a berendelt terméket?

A legtöbb árut követési számmal, ún. tracking numberrel küldik ki, melyet az adott weboldal rendelési felületén jeleznek ki fizetés után. Ez egy szám és betűkombinációból álló kódsorozat, melynek segítségével folyamatosan nyomon követheti a terméket: tájékoztatást kap az éppen aktuális státuszáról, legyen az éppen tranzitban vagy begyűjtés alatt. A tracking number bizonyos oldalakon (pl. az aliexpresszen) kötelező, viszont a pár száz forintos termékek esetében nem mindig garantálja az eladó - ettől függetlenül ugyanúgy megérkezhet a termék, ha pedig nem, visszakapja az összeget.

Az aliexpress esetében vitát nyithat, ha nem kapja meg a terméket, vagy ha az sérült, silány, esetlegesen teljesen eltérő, mint amit az eladó meghirdetett. Ennek 30 napos átfutási ideje van, meg lehet egyezni az eladóval, de az aliexpress.com biztonsági rendszere nem hagyja egyetlen eladónak sem, hogy kicsalják a pénzét. Az oldalon igen komolyan veszik az eladók megbízhatóságát és hitelességét: folyamatosan ellenőrzik az oldalon működő eladókat és azokat, akiknek egyáltalán nincs feedbackje, vagy túl olcsón árulnak bizonyos cuccokat, gyanús tevékenység miatt felfüggesztik, vagyis befagyasztják az online üzletét. Ilyen esetben akkor sem kell megijednie, ha esetleg pont egy ilyen befagyasztott eladótól rendelt, mert az oldal automatikusan visszatéríti a már kiutalt pénzt.

Az eBay-en sem veszik félvállról a negatív kritikát kapó eladókat: itt is lehetőség van a negatív visszajelzés lehetőségére, illetve eBay-es segítőkkel is fel lehet venni a kapcsolatot, ha igény van rá. Mindezek mellett pedig Paypal-os fizetés esetén elektronikus számlát, aliexpresszes vásárlás után pedig folyamatos tájékoztatást kap e-mail-ben a megrendelt termék éppen aktuális státuszáról.

Mennyi idő, míg megérkezik hozzám?

Általában alsó hangon három hétbe telik, de persze előfordulhat, hogy sokkal hamarabb/később érkezik meg a csomag. A gyorsaság általában időszaktól, na meg persze attól is függ, hogy a feladó mennyi időn belül adja fel a terméket. eBay-en nincs a felhasználó számára is látható határidő a postázásra, aliexpresszen viszont 30 napot kap az eladó, hogy feladja a csomagot. Ha addig nem teszi meg, a vásárló automatikusan visszakapja a pénzt. 

Mennyi időn belül kapom meg a visszautalt pénzt?

Ha elégedetlen egy termékkel, vagy netalántán hibásan, törötten, vagy egyáltalán sehogy sem kapta meg, akkor nyisson vitát, hogy az eladó szépen visszautalja a pénzét. Aliexpresszen az alábbi kezelőpanellel találkozik, ha vitát nyit: nem csak az alapvető információkat, de azt is kifejtheti, pontosan mi volt a baj a termékkel, sőt, fotót is mellékelhet róla. Az ügyet ezek után továbbítják az eladó felé, aki vagy visszautalja a teljes összeget, vagy megegyezik a vásárlóval. Vitát csak úgy annyiban hagyni nem lehet, az aliexpressz központi rendszere ellenőrzi, hogy minden vitára megoldást találjanak.

Tipp: Soha ne zárjon le egy vitát addig, amíg az eladó nem bizonyította, hogy megkezdte az összeg átutalását!

eBay-en is van természetesen visszafizetési garancia, amit ugyanúgy felügyel az oldal központi rendszere. Itt mivel PayPal-es fizetési rendszer van, ezért 45 napos átfutási idő szükséges a pénz megérkezéséig.

Mikor kell VÁM-ot fizetnem?

EU-n belül nincs, EU-n kívül viszont (USA, Kína) már VÁM-köteles az adott termék, ezen belül pedig két fajtát is megkülönböztetnek: az egyik a magánszemély, a másik pedig a cég és magánszemély közötti VÁM. Aliexpressz/eBay esetén a magánszemélyre vonatkozó rész a fontos, vagyis: ha egy termék értéke nem haladja meg a 45 eurót akkor nem vámköteles, 45-150 euró felett viszont már ÁFA-t kell fizetni, 150-700 eurós rendelés esetén pedig VÁM-ot és ÁFA-t is. Jelenlegi árfolyamon tehát 13900 forintos összegig nem kell VÁM-ot fizetnie - ami pedig fontos, ez az összeg mindig egy termékre, vagy egy eladótól rendelt termékek összértékére vonatkozik! Az értékhatárokat egyébként nem kell túl komolyan venni, leginkább az elektronikai cuccokat és kütyüket vámolják.

Honnan tudhatom, hogy megbízható-e az eladó?

A feedback, vagyis a visszajelzés alapján: minél több a pozitív, annál megbízhatóbb az eladó és az áru is, ha pedig nem, akkor inkább rendeljen mástól. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha az eladónak - vagy a terméknek - még egyáltalán nincs feedbackje, ebben az esetben pedig inkább ne kísérletezzen. Aliexpresszen nem csak az eladóról, hanem a termékről is látja a visszajelzéseket, méghozzá százalékos arányban, ráadásul a termék feedbackjei mindenki számára láthatóak és még saját fényképet is lehet csatolni, hogy mások is láthassák, pontosan hogy élőben hogy is néz ki a termék.

 eBay-en minden egyes berendelt termékről adhat feedbacket, ezeket viszont csak az eladók összesítésénél láthatja és csak nagy nehezen lehet kinyomozni, melyik hozzászólás melyik termékhez tartozik.

Hogyan tudom felvenni a kapcsolatot az eladóval?

Mind eBay-en, mind pedig aliexpresszen lehetőség van arra, hogy kommunikáljon az eladóval, ehhez mindössze minimális angoltudásra van szükség.

Tipp: Ha nagyon jól beszél angolul, akkor se nagyon villogtassa tudását, mert a bonyolult szavakat és összetett mondatokat nem biztos, hogy megértik az eladók.

Tipp 2: Minden egyes termék berendelése előtt írjon levelet az eladónak, hogy küldjön eredeti képet a termékről! Sokszor más weboldalakról (főleg Zara és HandM) átvett lookbook képekkel hirdetnek, a biztonság kedvéért győződön meg, tényleg jól néz-e ki és dobjon egy levelet a valódi képekért. eBay-en is segítőkészek, ráadásul sokkal jobban is tudnak angolul, mint az alin, úgyhogy itt is érdemes kicsit megdolgoztatni az eladókat, mielőtt átutalja az adott összeget.

Ha valami még mindig nem világos, vagy esetleg nem válaszoltunk meg egy ön szerint fontos kérdést, dobjon nekünk egy levelet a divany@index.inda.hu-ra és pótoljuk a hiányosságot!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek