OFFLINE

Itt az első 4D ruha

2014. december 15., hétfő 11:39

Egy amerikai design-studió, a Nervous System tervezői, Jessica Rosenkrantz és Jesse Louis-Rosenberg ötlete, hogy 4D nyomtatórendszerrel olyan komplex, összehajtható anyagot nyomtassanak, mely csuklós elemekből áll, így nyomtatás után tulajdonképp széthajtogatható. A dolog lényege, hogy míg eddig több kinyomtatott modulból lehetett összeállítani egy 3D nyomtatott ruhát, most egy számítógépes program segítségével még nyomtatás előtt "összegyűrik" a ruhát, így az egy modulból előállítható. Amikor elkészül, csak le kell porolni és széthajtogatni.

A mintadarab a New York-i Shapeways factoryban készült és azonnal be is került (a szoftverrel együtt) a Museum of Modern Art állandó gyűjteményébe. A ruhát egyelőre elég drága előállítani, 3000 dollárba kerül, és 48 óra kell hozzá. 2279 panelből áll, melyeket 3316 forgópánt kapcsol össze. A nyomtatáshoz tartozó programot egyébként tabletről és telefonról is lehet irányítani, de azért attól még elég messze vagyunk, hogy otthon nyomtassunk magunknak efféle áttört ruhát.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta