16 gyors megoldás mindennapi divatkatasztrófákra

Biztos önnel is előfordult már, hogy egy fontos találkára/eseményre sietve leszakadt egy gomb a ruhájáról, esetleg tönkrement a cipzár, vagy csak szimplán leette a kifejezetten az alkalomra összeállított szerelését. Ne aggódjon, nem csak ön balszerencsés, mással is történtek már hasonló mini-katasztrófák, ezért összeszedtünk pár hasznos alternatívát, melyek átmeneti megoldásokat nyújthatnak az ilyen és ezekhez hasonló bénázásokra.

Cipzár

Mert nincs is annál kilátástalanabb helyzet, mint amikor tönkremegy kedvenc farmerünkön.

1. A gemkapocs jó átmeneti megoldás lehet

A leszakadt cipzárfejre jó alternatíva lehet a gemkapocs vagy kulcskarika. Oké, nem fog elképesztően jól kinézni, de legalább nem fog beszakadni a körme vagy megsérülni az ujjbegye fel-le húzogatás közben.  

2. Ragassza meg!

A Shannon Makes Stuff szerint pillanatragasztóval és némi türelemmel simán visszaragaszthatók a cipzár tönkrement fogai - bár mi még ezt sosem teszteltük, úgyhogy nem tudjuk 100%-osan alátámasztani, de azért próbálja ki, elvileg működik!

3. A grafitceruza is segíthet

Ha már járt úgy, hogy pont akkor ment tönkre a cipzár a kabátján, mikor nyakig felhúzta, akkor pontosan tudja, mennyire frusztráló érzésről beszélek. Ebben az esetben egy grafitceruza jelentheti szabadulása kulcsát: dörzsölje meg vele a cipzár fogait, ha viszont még ez sem elég, akkor ötvözze a grafitot egy kis kézmosó szappannal vagy ajakápolóval. A legfontosabb, hogy lassan és türelmesen próbálja meg kiszabadítani a cipzárat, hiszen minél ingerültebben rángatja, annál több anyag szorulhat a cipzár fogai alá és végül az egészet ki kell cserélni. 

Foltok, szennyeződések

Szennyeződések esetén a lehető leghamarabb érdemes kitisztítania a foltos ruhadarabot, mielőtt még túl sokáig vacillál, a folt pedig már eltávolíthatatlan lesz.

4. Tartson magánál mini-folttisztítót

Mert miért ne tenné? Mondjuk nyilván nem ez lesz az első, amit bedob a táskájába a reggeli készülődés során, de higgye el, hogy van az a kritikus helyzet, mikor pont ennek köszönhetően kíméli meg magát kínos szituációktól. Ha gyakran közlekedik kocsival, akkor dobja be oda, a lényeg, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá.

5. Higikendővel is eltüntethetőek az izzadságfoltok

Ha véletlen észrevesz magán néhány kellemetlen izzadságfoltot, vagy ha esetleg rendszeres ez a probléma, akkor mindenképp tartson magánál egy csomag higikendőt vagy popsitörlőt. Akármilyen szürreálisan is hangzik, de eltüntetik a foltokat, ráadásul az illatuk is kellemes.

Szegés

Mert időről időre tönkremehet, viszont gyorsan és egyszerűen javítható.

6. Kétoldalú ragasztó

Ha éppen az irodában vette észre a bakit, akkor keressen kétoldalú ragasztót, de ha nem talál, a sima ragasztószalag is megteszi.

7. Biztosító tűvel is megtűzheti

Nem kell feltétlen ragasztóval tökölnie, néhány biztosító tűvel is megoldhatja a felhajtatlan nadrág problémáját, a lényeg, hogy lehetőleg úgy tűzze fel, hogy a hajtással eltakarja a tűket és a lábát se sértse meg. Tapasztalatból mondom, hogy működik és kevésbé macerás is. 

8. Varrja meg!

Ha se a ragasztós, se a tűzős megoldás nem válik be, akkor varrja meg saját maga, egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolja. 

Gombok

Íme a legjobb alternatívák, hogy a gomb a helyén maradjon. 

9. Erősítsen rá átlátszó körömlakkal

Hogy megelőzze a leválást, kenjen alá egy réteg átlátszó körömlakkot, ez ugyanis még inkább az anyaghoz erősíti a gombokat.

10. Varrja vissza!

Azért még mindig a varrás a legbiztosabb rögzítési módszer, önnek is biztosan menni fog még akkor is, ha egyébként nincs sok tapasztalata varrásban.

11. A twist tie is segíthet

Nagy sietségben ideiglenes segítséget nyújthat a twist tie, egy fémkötél, amivel visszakötheti a gombot a helyére. A Men Health-nél lépésről lépésre meg is mutatják, hogy csinálja.

Cipő

Ne hagyja, hogy egy-két folt, vagy fénytelen cipője tönkretegye a szettjét!

12. Nincs rendes cipőtisztítója? Improvizáljon!

Ha éppen kifogyott a kedvenc fekete cipőfényezőjéből, de oltári ciki, milyen retkes a cipője, próbáljon ki alternatív tisztítási technikákat: például gyorsan egyen meg egy banánt, a héj belsejével pedig dörzsölje fényesre a cipőjét és törölje át papírkendővel, vagy használjon vazelint, ami szintén eltünteti a fekete horzsolásokat. 

13. Szagtalanítson alkoholos vattával!

Ha borzalmasan büdös a cipője, keressen alkoholos vattát és törölje körbe a cipő belsejét, na meg persze a talpát is. Ez a trükk ideig-óráig nagyon jól működik, ha viszont tartósabb megoldást szeretne, akkor vágja be szépen a cipőjét a mosógépbe és vegyen új talpbetétet.

Elektromos problémák

A szárazság miatt felgyülemlő elektromos töltések következtében kidörzsölheti, kifejezetten irritálhatja bőrét a ruha, ami önre tapad.

14. A testápoló is segíthet

Bizarrul hangzik, de tényleg működik: ha anyagából vagy szabásából adódóan folyamatosan ráz a szoknyája, kenje be a lábát testápolóval és meg is oldotta a problémát.  

15. Dörzsölje át vállfával

A töltéseket úgy is eltüntetheti, ha átdörzsöli a ruha anyagát fém vállfával. Ha egy ilyen sincs otthon, akkor hajlakk vagy bármilyen fémtárgy megteszi.

16. Már mosás közben is tehet megelőző lépéseket

Már a mosás előtt tehet pár megelőző lépést a rázós ruhadarabok elkerüléséért: például gyúrjon össze kis gömbbé egy réteg alufóliát, tegye a mosógépbe (ne a szárítóba!) és indítsa be a mosást. Fontos, hogy mindenképpen anyagkímélő mosóport használjon hozzá, ez ugyanis csökkenti az elektromos töltések kialakulásának esélyét. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek