OFFLINE

Vendégváró kosárkák, hirtelen betoppanóknak

2014. december 7., vasárnap 11:04

Ilyenkor, december előrehaladtával egyre gyakrabban szoktak betoppanni a vendégek azzal, hogy „remélem, van valami kaja, egész nap nem ettünk egy falatot sem”. Az ilyen helyzetekben lehet előrukkolni például az ilyen kis sós kosárkákkal.

DSC 2588akicsi
Fotó: Katuci

Az összeállítása tényleg nem igényel sem nagy hozzáértést, sem sok időt, viszont annyi azért kell, hogy legyen otthon bolti leveles tészta. Ha nem a frigóban, csak a mélyhűtőben figyel egy-két csomag, akkor sincs veszve semmi, elég hamar kiolvad annyira, hogy kezelhető legyen. (Fagyottam viszont ne próbálják kitekerni, mert összetörik, viszont van a sok vékony kis téglalapból álló verzió, annál a lapokat egymásról leszedegetve tényleg maximum öt perc kell, hátránya, hogy azt a fajtát utána még ki kell nyújtani.)

Hozzávalók (7-8 darabhoz):

27,5 dkg készre nyújtott bolti leveles tészta
1 tojás (ha csak egy kimaradt sárgája van kéznél, az is elég)
25 dkg fagyasztott zöldborsó
1 evőkanál vaj
6-8 levél bazsalikom (lehet petrezselyem vagy menta is)
só, bors
2 evőkanál mascarpone
mini mozzarella,
sonka, főtt tojás stb.

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Közben a leveles tésztából köröket szaggatunk (nekem a gyerkőc poharával 14 lett). A körök felének a közepét is kiszaggatjuk, úgy, hogy csak egy kb. 1-1,5 cm-es karika legyen belőle. A teljes köröket vékonyan megkenjük az elhabart tojással, villával megszurkáljuk. Ráhelyezzük a peremként szolgáló, belül lyukas tésztakarikákat. Ezeket is lekenjük a tojással. (A kimaradó kis tésztákat is megkenhetjük tojással, ezek is elfogynak simán.)
  3. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, 15 perc alatt készre sütjük. Közben, ha nagyon feljönne a közepe, villával bökdössük meg, hogy visszalapuljon.
  4. Sütés közben elkészítjük a borsópürét. A vajat egy lábasban felmelegítjük, rádobjuk a  fagyasztott zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, nagyjából öt perc alatt meg is párolódik és már nem marad alatta víz. Ekkor még hozzáadjuk a bazsalikomot, majd áttesszük abba az edénybe, amiben pürésíteni fogjuk.
  5. A borsóhoz kanalazzuk a mascarponét, botmixerrel simára dolgozzuk, hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon kicsit. Habzsákba szedjük, és a már kihűlt tésztakosarakba nyomjuk (vagy egyszerűen belekanalazzuk). Feldíszítjük a sonkával, sajttal, tojással, vagy ami épp van otthon.
DSC 2590akicsi
Fotó: Katuci

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta