OFFLINE

(Majdnem igazi) krémes, macera nélkül

2014. december 4., csütörtök 17:19

Ki ne szeretné a klasszikus krémest? Igen ám, de az elkészítésével járó macerát már senki sem szereti. A lapokat sem egyszerű úgy megsütni, hogy légies is legyen, de ne törjön össze, aztán jön a neheze, olyan krémet készíteni, ami elég könnyű, de nem folyik szét, és ezt valahogy a rétegek közé is tudjuk applikálni. Na, ehelyett most inkább jöjjön egy jóval egyszerűbb megoldás arra, hogyan rittyenthetünk igazi krémes-ízvilágot kevés munkával!

Krémes kosárka
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Csupán a vaníliakrémet kell megfőznünk, amit aztán leveles tésztából sütött kosárkákba töltünk. Ha igazi házi tojást kapnak hozzá, még szebb sárga színe lesz a habos-könnyű krémnek!

Hozzávalók 12 kosárkához:

4,5 dl tej
3 púpos ek. rétesliszt
1 rúd vanília
3 tojás
100 g cukor
25 g vaj
1 csomag kész leveles tészta

1. A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és a vaníliarúd magjaival kikeverjük, majd nagyon kevés tejet adunk hozzá (kb. fél decit), amivel csomómentesre keverjük. Apránként hozzáadjuk a maradék tejet is.

2. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tejes-lisztes krémből sűrű pudingot főzünk (nagyon lassan, ne forralják, mert rántotta lesz!). Mikor készen van, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, majd két részletben hozzákeverjük a felvert tojáshabot is a forró krémhez. Hűtőben teljesen kihűtjük a krémet.

3. A kosárkákhoz a leveles tésztát – ha szükséges – kinyújtjuk, majd késsel kockákra vágjuk. Ezekkel kibéleljük egy muffintepsi mélyedéseit, és villával mindenhol alaposan megszurkáljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük a kosárkákat: akkor vannak készen, ha már szép aranybarna színűek. A kisült kosárkákat hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

4. A kihűlt krémet habzsákba adagoljuk, és megtöltjük vele a kosárkákat. Érdemes röviddel tálalás előtt megtölteni a kosárkákat, így jó ropogós marad a leveles tészta. Megsüthetjük előre is a kosárkákat, ebben az esetben tartsuk légmentesen záró dobozban, és csak tálalás előtt töltsük be.

Ha marad ki a krémből, próbálják ki palacsintába töltve is!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta