Zanza!

Igazi gyerekkori kedvencem a kekszszalámi, ami ráadásul több szempontból is praktikus édesség. Először is alig van vele munka, pár perc alatt össze lehet dobni. Másrészt pedig kiváló maradékeltüntető sütemény: mehet bele maradék keksz, maradék csoki, maradék darált magvak, akár aszalványokkal is gazdagíthatjuk.

Kekszszalámi2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Én most zabkekszet használtam, ha sima háztartási kekszet tesznek bele, még „szalámisabb” kinézete lesz a szeleteknek!

Hozzávalók egy kisebb rúdhoz:

150 g keksz
50 g (nád)cukor
60 g vaj
1 ek. rum
1 ek. kakaópor
75 ml tej
70 g étcsokoládé
1 ek. mogyorókrém
40 g darált mogyoró vagy mandula
2-3 ek. vaníliás porcukor a hempergetéshez

1. A keksz felét finomra aprítjuk, a másik felét nagyobb darabokra tördeljük. A tejet a vajjal és a nádcukorral összeforraljuk, lehúzzuk a lángról, majd beledobjuk az apróra vágott csokoládét, és kevergetjük, amíg felolvad benne.

2. A csokis-vajas-cukros tejet összekeverjük az összes többi hozzávalóval (a porcukor kivételével). A masszát hűtőbe tesszük, míg formázható állagúra nem hűl.

3. Ha már formázható, folpackra vagy alufóliára kanalazzuk, és kb. szalámi-vastagságú hengert formázunk belőle. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

4. Másnap vaníliás porcukorba forgatjuk, majd szeletelve tálaljuk.

Kekszszalámi1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
Blogmustra