OFFLINE

Süssön kacsát, rösztivel!

2014. november 30., vasárnap 09:55

Télen, főleg az ünnepekkor gyakran eszünk kacsát. Süthetjük egészben, csak a mellét vagy a combokat is többféleképpen elkészíthetjük. Nem sok gondunk van vele, és az eredmény nem okoz csalódást, hiszen a hús szaftos, a bőre ropogós.

DSC 2018akicsi
Fotó: Katuci

A hagyományos káposztaköret helyett vagy mellett süthetünk krumplit is, vagy az egészségesebb csicsókát, mindössze néhány perc alatt el is készül. A kacsa mellett pedig ízes almaszeletek sülnek.

Hozzávalók:

4 egész kacsacomb
só, bors
4-5 ág friss rozmaring
1 fej fokhagyma
néhány szem alma
1 dl víz

a rösztihez:

60 dkg csicsóka (vagy krumpli), tisztítva mérve
2 tojás
2 evőkanál liszt
só, bors,
petrezselyem
olaj vagy kókuszzsír

  1. A kacsacombokat alaposan besózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Egy tepsibe tesszük a húsokat, mellé a rozmaringágakat, és a keresztben félbevágott fokhagymát. Aláöntjük a vizet, lefóliázzuk, és betoljuk a 180 fokos sütőbe egy órára. Ezalatt megpuhul szépen a hús.
  3. A fóliát levesszük, a kacsa mellé rakjuk az almagerezdeket, újabb 30 percre visszatesszük, de már fólia nélkül, hogy megpiruljon a bőre.
  4. A csicsókát megtisztítjuk (elég alaposan megmosni és ledörzsölni), nagylyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk. 10-15 perc elteltével kinyomkodjuk belőle a vizet, hozzáütjük a tojásokat, sózzuk és borsozzuk. Végül a lisztet és a finomra aprított petrezselymet is belekeverjük, összegyúrjuk.
  5. Egy serpenyőben kevés zsiradékot melegítünk, a masszából kis halmokat szedünk bele, kanállal ellapogatjuk, mindkét oldalán 2 percig sütjük.
  6. A kacsát kivesszük a sütőből. A húst és az almaszeleteket félretesszük, a megsült fokhagymát kinyomkodjuk a héjából, és a szafttal együtt szűrőn átpasszírozzuk egy kis lábasba úgy, hogy a kisült zsírból a lehető legkevesebb kerüljön bele. A fokhagyma héját és a rozmaringot kidobjuk. A szaftot dúsíthatjuk kevés vajjal és tejszínnel, de akár egy löttyintésnyi fehérborral is, majd felforraljuk, és a hús mellé tálaljuk.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta