2in1: töltött paprika és paradicsomos húsgombóc

Mindig befutó ez az étel, viszonylag kevés macerával elég nagy adagot lehet készíteni. Annak is tetszik, aki eszi a betöltött paprikát, és annak is, aki csak a húsgombócokra vadászik.

DSC 1914akicsi
Katuci

Ha senki nem szereti a paprikáját, akkor lehet akár az egész töltelékből gombóc, de akkor is főzzenek a levébe egy-két paprikát, az íze kedvéért.

Hozzávalók:

6-8 db töltenivaló paprika
60 dkg darált hús (sertés, csirke vagy pulyka)
2 tojás
10 dkg rizs (kerek)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
½ zellergumó
egy csokor zellerzöld
1 fej hagyma
6 dkg liszt
6-7 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
40-50 dkg sűrített paradicsom+víz (vagy sok 100%-os paradicsomlé)
3-4 evőkanál cukor

  1. A darált húst, a tojást, az összenyomott fokhagymát, a rizst összegyúrjuk, sóval és borssal ízesítjük. A kicsumázott paprikákba töltjük,nem kell nagyon szorosan, mert akkor főzés közben kireped. A kimaradó töltelékből húsgombócokat gömbölyítünk.
  2. Egy nagy fazékban vizet (vagy sok paradicsomlevet) melegítünk, beledobjuk a zellert, a zöldjét és a hagymát. Ha felforrt, beleeresztjük a paprikákat és a húsgombócokat, amelyeket el kell, hogy lepjen a főzőlé. Közepes lángon egy órán át főzzük.
  3. Elkészítjük a rántást: 6-7 evőkanál olajat és 6 dkg lisztet elkeverünk, zsemleszínőre pirítjuk, lehúzzuk a lángról, rászórunk egy evőkanál pirospaprikát, és hozzáadunk egy kevés hideg vizet és a sűrített paradicsomot.
  4. A főzőléből hozzászedünk néhány merőkanállal, 3-4 evőkanál cukorral ízesítjük, ha szükséges még megsózzuk. Visszaöntjük a paprikákra a paradicsomos rántást, 5-10 perc alatt összefőzzük.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra