Nem kell lemondani akkor sem a karácsonyi élvezetről, hogy ha diétázik, vagy az egészséges életmód híve. Megtaláltuk a legjobb receptet a bűnözésmentes élvezethez, ez pedig a lisztmentes Sachertorta, mely - minden elfogultság nélkül mondhatom - talán még jobb is, mint az eredeti.
Sacher torta
A Sacher-torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben megalkotta Metternich herceg számára. Bécsben élt egy közkeletű mondás, miszerint „Ausztria házában” uralkodik a császár, „Ausztria szállodájában” pedig Sacher.
A hagyományos, a Sacher család receptje alapján készült változatot itt találják. És akkor nézzük a liszt-, cukor és tejmentes változatot. Sajnos azért a helyzet az, hogy attól még, hogy egy süti paleo, nem lesz egyben kalóriamentes is, viszont a bevitt kalóriák eloszlása más, kevesebb finomított szénhidrát, több zsír.
Hozzávalók:
- 80 g méz
- 40g kakaópor
- 50g kókusz olaj
- 100 g finomra őrölt mandula/ mandulaliszt
- 25 g darált dió
- 100 g házi cukormentes baracklekvár
- 25 g durvára tört mandula
- 1 tk. szódabikarbóna
- 3 tojás
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. szegfűszeg
- 200 g házi baracklekvár a megkenéshez
- 2 ek. kókuszzsír
- 1 tábla min. 80%-os étcsoki a mázhoz
Elkészítés:
1. Egy tálban habverővel felverjük a tojásokat, majd kézi habverőre váltunk, és beleforgatjuk a mandulát, diót, fűszereket, szódabikarbónát, kakaóport, kókuszolajat és lekvárt, majd alaposan összedolgozzuk.
2. Beleöntjük a tortaformába a tésztát, majd előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük 180°C-on.
3. Ha kész a torta, kivesszük és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt félbevgájuk, vagy vágás nélkül a tetjére halmozzuk a lekvárt. Ha melléfolyna, szépen körbekenjük vele a sütit, majd a kókuszzsírral felolvasztott csokit ráöntjük, és hagyjuk a mázat megszilárdulni.