Pulykasonkateszt: nem biztos, hogy finom is, ha drága

Talán emlékszik még a nagy gépsonkatesztünkre, az jóval gyomorforgatóbb élményekkel járt, mint ez a mostani, pulykasonkateszt. Most kizárólag olyanokat válogattam össze, amelyek húsösszetétele meghaladja a 70 százalékot. Összesen 7, különböző típusú sonkát válogattam össze az Aldiból, Lidlből, Auchanból és Sparból. 

MG 9302
Dívány

Hőkezelt sonkák

A termékfajtára jellemzı módon darabolt, bőrös vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertés comb vagy lapocka; vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka; vagy vad hasonló testtájaiból; vagy baromfi mellből vagy combból előállított sült, vagy főtt, vagy füstölt, főtt húskészítmények. Alak: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenéső. Megfelelıen formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös készítmény esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Ne legyen véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített. Állomány: ne legyen beszáradt, túl kemény. A termék ne legyen nyomás nélkül levet engedő. Szín, íz, illat: a termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

A sonkákat semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk (utólag viszont megnéztük, hány százalékban tartalmaz pulykamellfilét) az ízüket, kinézetüket és illatukat vettük alapul a pontozásnál. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, ezt egyik sonka sem érte el, ellenben kettő bekerült a húszasok listájába, a többiek sajnos még ennyit sem kaptak. 

6. helyezett: Ponnath, Royal pulykamellsonka

Nagyon vastagok a szeletek, rossz mellékíze van, rágós, menzaízű és zselatinos. Ezeket a jelzőket kapta ez a sonka, hát, nem valami kecsegtető, az biztos. Pedig 95 százalékban tartalmaz pulykahúst. De ha nem finom, ez nem ér semmit. 

MG 9292
„Nem túl finom, fura szaga van, mint a 3 napos izzadtságnak.” „Ez szerintem a Sparból van, nekem nem jön be annyira – kivéve fél áron, mert állandóan leértékelik, van valami mellékíze, de legalább nem iszonyú vékonyra van szeletelve.” „Menzaízű, borzalmas, rossz emlékeket idéz.”„Mintha zselatint harapnék, sós is kicsit, jobban mint kéne, illatra nulla, de a gyerek mondjuk szeretné.” „Kicsit rágós. Annyira nincs sok íze, hogy meg tudnék enni belőle úgy fél kilót, és észre sem venném.”

6. helyezett: Böklunder, new lifestyle 

Az Aldi saját márkás újdonsága, nem rossz, de mindenki roppant sósnak találta, valószínűleg ezért nem jutott feljebb ezen a megmérettetésen. Jó, hogy ebben is 96 százalékban van pulykamell és, hogy csak 2 százalék zsírt tartalmaz, tehát fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Nem mintha bármelyik pulykamellsonkában több kalória lenne, de a lelket biztosan megnyugtatja ez a tudat. 

MG 9252
„Nagyon-nagyon sok só. Semmilyen más ízt nem érzek.” „Túl sós, nincs íze, felejtős.” „Nagyon sós, állagra is löttyedt, kimondottan nem ízlett.” „Enyhén húsvét jellege van ízügyileg, már csak a főtt tojás hiányzik mellé. Nem száraz, és ez jó. Van valami fura mellékíze, de nem zavaró.” „Túl füstös meg szerintem ronda is, nem venném meg.” „Sült sonka íze van, de nem az a sertéssonka, hanem egy sokkal jellegzetesebb, de mégis lágyabb ízű valami. Pikáns, savanykás, jó vékony, tetszik.”

4. helyezett: Ponnath, delikatess pulykamell 

Egytől egyig mindegyikünket zavart ebben a húskészítményben valami fűszer, ami egyáltalán nem illett ehhez a sonkához. Sajnos emiatt nem kapott jó pontokat, nem lett a kedvencünk. Jó hír viszont, hogy ebben is, ahogyan a Ponnath másik pulykamellsonkájában, 96 százalékban tartalmaz pulykamellhúst. Amiért külön ki kell emelni, hogy a csomagolásán van egy pirossal áthúzott disznó és egy pulyka, ami alatt egy zöld pipa van. Ez azért szerencsés, mert a címke böngészése nélkül is biztos lehet abban, hogy szárnyas felvágottat fogyaszt, amiben semmilyen sertésszármazék nincsen.

MG 9283
„Erősebben fűszeres, mint a többi, több benne a bors. Az állaga nem túl szimpi.” „Enyhén rágós, valami extra fűszert gyanítok benne, ami nem tudom mi, de jó. „Savanyú illata van, komolyan, meg füstös íze, arra tippelek hogy inkább az is ízfokozó, nem jön be, de állagra legalább igen.” Fura illata és íze van, nem tudom, mire hasonlít, de valami ide nem illő készételekre. Van benne valami fűszer vagy valami, ami nem kéne bele..” „Tűrhető, de nem venném meg, főleg az 5-ös (Ponnath, pulykamellsonka – a szerk.) után.” „Nagyon vastagon van szeletelve, és fura, gyógyszer íze van.”

4. helyezett: Dulano, pulykamellsonka 

Sült is, füstölt is, nagyon finom lenne, ha nem lenne ennyire sós. Nem pontosan értem, hogy a tartósítás miatt kell bele ennyi só, vagy valami ízt akarnak ezzel kompenzálni, de a lényeg, ezek, a jónak mondott húskészítmények tele vannak sóval. Sajnos. Ez a sonka 97 százalékban tartalmaz pulykamellet, ezzel ez lett a legjobb összetétel szempontjából.

MG 9294
„Húsízű, ez elég jó, tetszik az állaga. Ha egy kicsit kevésbé lenne sós, direkt tökéletes lenne.” „Gépsonka illat, durván sós, nincs mellékíze, de a színe a benti lámpák fényénél borzalmas.” „Rágós és nagyon sós.” „Nagyon sós. A többi is sós volt, de ez különösen, nagyon tömény só.”

Bronzérmes: Dulano, szeletelt sonka

A harmadik helyezett, Lidl saját márkásnak még nem sikerült megugrania a 20-as ponthatárt (ne feledjük, a maximálisan elérhető pontszám 30 volt) sajnos, úgyhogy ez választja el a jó és a nem annyira jó sonkákat a teszten – ez az abszolút közepes termék. Teljesen natúr pulykamell, nagyon száraz, elég halovány a színe, és vastagon van szeletelve. Vicces, hogy hiába tudta mindenki, hogy pulykamellsonkákat fogunk tesztelni, mégis többen csirkemellsonkaként emlegették ezt a terméket. Tény, hogy nagyon hasonlít rá kinézetre és ízre is. Érdekes, hogy ez volt az egyetlen termék, aminek a csomagolásán nem volt feltüntetve, mennyi húst tartalmaz. Na, de sebaj, jövőre kötelesek lesznek már ráírni. 

MG 9277

„Szeretem, hogy vékonyak a szeletek, húsos az állaga, viszont rengeteg benne az ipari íz (pácsó?).” „Ennek semmi íze, csak sós. Még illata sincs.” „Se illata se íze.. Ja de van, sós. Mondjuk, legalább nem annyira, mint az első (Böklunder, new lifestyle – a szerk.). Melegszendvicsre jó, de magában nem járnék rá a hűtőben, pedig imádom a csirkemellsonkát.” „Nincs illata, és íze sem sok, eléggé bolti, 12 egy tucat csirkesonka kinézete van, csak nem annyira egységes a felszíne.” „Ez pont olyan, mint az 5 -ös (Ponnath, pulykamellsonka – a szerk.) meg a 7-es (Dulano, pulykamellsonka – a szerk.), ezeket ugyanott gyártják????”

Ezüstérmes: Ponnath, pulykamellsonka (zöld dobozos)

Ez a termék 96 százalékban tartalmaz pulykamellfilét, ráadásul glutén- és laktózmentes. Jó, jó, mi is tudjuk, hogy igazából az lenne az alapvetés, hogy a felvágottban ne liszt meg tejpor legyen, hanem hús, csak hát ugye a realitások. A lényeg: aki szereti a pulyka ízét, biztosan kedvelni fogja ezt a sonkát.

MG 9286
Dívány
„Állaga hús, íze pácsós felvágott.” „Az illata leírhatatlanul fura, ha csak szagolnám, nem kívánnám meg, az tuti, de tetszik, hogy vékony, de mégsem hajszálvékony, ízre semmi extra, szerencsére nem olyan ize van, mint szaga, és az állaga is jó.” „Nagyon lágy és omlós, nem olyan vastag, de nem is olyan vékony, mint mondjuk a selyemsonka, amin gyakorlatilag át lehet látni.” „Nagyon ipari, klasszik gépsonka, ezt nem szeretném, ha enni kéne, tökéletesen hozza azt az ízvilágot.” Én az ilyen pulykasonkát szeretem. Amúgy sok pulykasonkát eszem, és kifejezetten ilyet szoktam keresni, mi a márkája?” „Szerintem mindig ezt veszem, ugye ez az aldis pulykamellsonka? Szeretem nagyon, ha ez a termék nem lenne, tuti, hogy már rég éhen haltam volna.”

Aranyérmes: Aibler delikatessen aus Österreich, pulykasonka szezámmaggal és paprikával

Ez a sonka külalakra sokkal inkább hasonlít egy szeletelt karajhoz, és az íze sem tipikus pulykasonka. Sokkal fűszeresebb, füstösebb, és nem gumis, jól kiérződnek belőle a húsrostok. Lehet rajta érezni a szezámmagot, ami tényleg jól illik ehhez a sonkához – kitűnő ötlet! Viszont csak 70 százalék pulykamellet tartalmaz.

MG 9285
„Ez király, valamilyen paprikás, ízes, finom.” „Füstölt, gumis az állaga. A fűszerezése kellemes.” „Az illata enyhén sós, ízre kicsit sósabb és főttes, érződik, hogy ebben hús van.” „Furcsa a színe, de ízre finom, füstös, nyilván mű az egész füst rajta, de finom.” „Kicsit kocsonyás az állaga de legalább némi füstölt sonka illata van, közepesen jó.” „Ez tuti nem csak pulykamell, nagyon finom. Viszont nagyon vastag, ez nem tetszik. Jó aromás, füstös, kicsit gumis, de az íze mindent visz.”
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Aibler delikatessen aus Österreich  449 2993 24,5 Aldi
Ponnath, pulykamellsonka (zöld dobozos) 499 3326 23 Aldi
Dulano, szeletelt sonka 659 3295 18,5 Lidl
Dulano, pulykamellsonka 499 3992 14 Lidl
Ponnath, delikatess pulykamell 599 3993 14 Interspar
Böklunder, new lifestyle  599 3993 13 Aldi
Ponnath, royal pulykamellsonka 499 4990 13 Interspar

Önnek melyik a kedvenc sonkája a kóstoltak közül?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra