Zanza!

A kicsi méret ne tévesszen meg senkit: nyugodtan hívhatunk erre a sütire 6-8 vendéget: a torta sűrű, ütősen csokis, semmiképp sem édes, na és persze nem is diétás. Viszont itt a télikabátok és hatalmas pulóverek ideje, alattuk pedig elfér egy ilyen szelet süti párszáz kalóriája, főleg hogy a csoki, mint tudjuk, számos más előnye mellett antidepresszáns anyagokat is tartalmaz, így télen kifejezetten gyógyhatású a fogyasztása.

DSC 0147
Fotó: Piszke

Hozzávalók: (20 cm-es kerek tortaformához)

9 dkg vaj és még 1 dkg a forma vajazásához
8+7 dkg (nád)cukor
25 dkg étcsokoládé (50 % feletti kakaótartalommal)
1,5 ek étolaj
5 kisebb tojás
2 dkg holland kakaópor plusz kevés a forma szórásához
1 tk vaníliakivonat
csipet só

a tálaláshoz:

2 dl habtejszín
1 ek. porcukor

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a formát kivajazzuk és kakaóporral megszórjuk.
  2. A vajat, a kis kockákra tördelt étcsokoládét és az olajat gőz fölött összemelegítjük, megolvasztjuk, simára keverjük. (Mikrosütőben, porcelán tálban 560W-on 2 perc alatt közben 3x átkeverve ugyanerre az eredményre jutunk.)
  3. 2 tojást szétválasztunk.
  4. A két tojás sárgáját, a 3 egész tojást, a kakaóport, a sót, a vaníliát és 8 dkg cukrot simára keverjük, és a csokis keverékhez adjuk.
  5. A 2 tojás fehérjét a kézi mixer legnagyobb fokozatán felverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a 7 dekányi cukrot, és fényes, kemény habot verünk.
  6. Óvatosan, két részletben beleforgatjuk a csokoládés keverékbe, hogy homogén legyen, a formába töltjük, elegyengetjük, és 35-40 percig sütjük.
  7. Akkor kell kivenni a sütőből, mikor a süti széle elválik a forma oldalától, és körben megrepedezik.
  8. Rácsra téve, a formában hűtjük ki – közben a torta közepe besüllyed, tovább repedezik; ebbe a mélyedésbe töltjük a porcukorral lágy habbá vert tejszínt és tálaljuk a süteményt.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra