Megszereztük a svéd húsgolyók receptjét!

Zanza!

A karácsonyi őrületben időnként jó egy kicsit megtorpanni, és pihegni egy kicsit. Mi az IKEA karácsonyi kollekciójának bemutatóján lazultunk egyet, ahol egy kiskamasszal álltunk neki húsgolyókat készíteni a Gastropolis séfjeinek segítségével. A munka egyszerű, a gyerekek meg tudják gyúrni a golyókat, maximum ha kicsi a lurkó, kicsit utána kell igazítani a szabályos gömbforma eléréséért. Jöjjön tehát az ikonikus recepet:

Svéd húsgolyók áfonyával, mártással és főtt burgonyával - 5 főre

MG 8941

Húsgolyók

450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma
1-2 ek.mustár
szerecsendió, só bors

Úgy tűnik, sok minden kell hozzá, bonyolult és macerás, de ez az az eset, amikor a látszat csal.

1. Ha a maguk gyereke is hisztérikus lesz a hagyma látványától, akkor turmixban darálja le a hagymát, egyéb esetben vágja csak fel.

2. Futtassa meg kevés olajon, majd egy nagy tálban adja hozzá a mustárt, a húsokat a fűszereket, a tojást, és a zsemlemorzsát.

3. Ezután jöhet a gombóc készítés.

4. Ha készek a gombócok, akkor vaj-olaj keverékén megsütjük. Persze nincs dráma, ha csak olajban, vagy más zsiradékban sütné a gombócokat.

5. A kész húst félretesszük, és nekiállunk a mártásnak

Így készül az ikeás mártás, és az áfonyaszósz, na meg a krumpli

Mártás, szósz

Mártás:
100 g vaj
100 g liszt
4 dl alaplé
2,4 dl tejszín
2-3 ek szójaszósz
só, bors

Áfonyaszósz
2 dl vörösáfonyalekvár
100 g aszalt áfonya
1,5 dl almalé

Most jönnek a hozzávalók, a krumpli főzését a többivel párhuzamosan intézze, mert különben jó sokat kell majd várni rá. Ehhez tegye fel főni a meghámozott, és nagyobb kockákra vágott 7 darab közepes méretű burgonyát, és sós vízben főzze ki.

1. A mártáshoz a vajat megolvasztjuk, hozzádjuk a lisztet, és finoman megpíritjuk.

2. Ha kész, mehet bele az alaplé és a szójaszósz. Rottyantunk rajta egyet, és 10-15 percig forraljuk.

3. Majd hozzáöntjük a tejszínt, és még egy pár percig főzzük. A végén mehet bele a só és a bors.

4. Ha úgy érzi, kicsit még főzne, akkor ne csak vörösáfonya lekvárt tálaljon, hanem a lekvárt az almalével és az áfonyával főzze össze, és úgy tálalja. Ha ezzel nem akar vacakolni, akkor tökéletes lesz a lekvár magában is.

Gratulálunk, ön máris elkészült az ikonikus menüvel.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra