OFFLINE

Megszereztük a svéd húsgolyók receptjét!

2014. november 17., hétfő 15:01

A karácsonyi őrületben időnként jó egy kicsit megtorpanni, és pihegni egy kicsit. Mi az IKEA karácsonyi kollekciójának bemutatóján lazultunk egyet, ahol egy kiskamasszal álltunk neki húsgolyókat készíteni a Gastropolis séfjeinek segítségével. A munka egyszerű, a gyerekek meg tudják gyúrni a golyókat, maximum ha kicsi a lurkó, kicsit utána kell igazítani a szabályos gömbforma eléréséért. Jöjjön tehát az ikonikus recepet:

Svéd húsgolyók áfonyával, mártással és főtt burgonyával - 5 főre

Húsgolyók

450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma
1-2 ek.mustár
szerecsendió, só bors

Úgy tűnik, sok minden kell hozzá, bonyolult és macerás, de ez az az eset, amikor a látszat csal.

1. Ha a maguk gyereke is hisztérikus lesz a hagyma látványától, akkor turmixban darálja le a hagymát, egyéb esetben vágja csak fel.

2. Futtassa meg kevés olajon, majd egy nagy tálban adja hozzá a mustárt, a húsokat a fűszereket, a tojást, és a zsemlemorzsát.

3. Ezután jöhet a gombóc készítés.

4. Ha készek a gombócok, akkor vaj-olaj keverékén megsütjük. Persze nincs dráma, ha csak olajban, vagy más zsiradékban sütné a gombócokat.

5. A kész húst félretesszük, és nekiállunk a mártásnak

Így készül az ikeás mártás, és az áfonyaszósz, na meg a krumpli

Mártás, szósz

Mártás:
100 g vaj
100 g liszt
4 dl alaplé
2,4 dl tejszín
2-3 ek szójaszósz
só, bors

Áfonyaszósz
2 dl vörösáfonyalekvár
100 g aszalt áfonya
1,5 dl almalé

Most jönnek a hozzávalók, a krumpli főzését a többivel párhuzamosan intézze, mert különben jó sokat kell majd várni rá. Ehhez tegye fel főni a meghámozott, és nagyobb kockákra vágott 7 darab közepes méretű burgonyát, és sós vízben főzze ki.

1. A mártáshoz a vajat megolvasztjuk, hozzádjuk a lisztet, és finoman megpíritjuk.

2. Ha kész, mehet bele az alaplé és a szójaszósz. Rottyantunk rajta egyet, és 10-15 percig forraljuk.

3. Majd hozzáöntjük a tejszínt, és még egy pár percig főzzük. A végén mehet bele a só és a bors.

4. Ha úgy érzi, kicsit még főzne, akkor ne csak vörösáfonya lekvárt tálaljon, hanem a lekvárt az almalével és az áfonyával főzze össze, és úgy tálalja. Ha ezzel nem akar vacakolni, akkor tökéletes lesz a lekvár magában is.

Gratulálunk, ön máris elkészült az ikonikus menüvel.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta