12 hiba, amit elkövethet a szemöldökével

A mindennapi sminktrükkökben az a jó, hogy egy-két alkalom után már rutinból jönnek: az alapozás, a rúzs és a szempillaspirál használata nem nehéz, ha egyszer rendesen megtanulja. A szemöldök már egy tejesen más kategória: egyrészt nehéz megállapítani, melyik arctípushoz pontosan milyen forma, vastagság, ív és hossz áll jól, de az olyan extrák, mint a szemöldök festése, kiemelése is kezd egyre problémásabbá válni. Összeszedtük azt a 12 hibát, amivel nemcsak a szemöldökét szúrja el, hanem magát is elcsúfítja.

1. Ha a végtelenségig túlszedi

És akkor kezdjük a leggyakoribb hibával, a túlszedéssel: a tükör előtt áll, éppen a szemöldökformáját vizsgálja, leméri, optimálisan hol kellene kezdődnie és végződnie. Igen, nem is lesz olyan nehéz ezt megigazítani, végülis csak a kósza szálakat kell kitépdesni, na meg persze igazítani rajta középen és szevasz. Aztán ahogy elkezdi kiszedni, egyre inkább belejön: ez sem kell, az sem, ez itt hogy áll, te jó ég, eddig is ÍGY néztem ki?! Az alapos formázás után pedig kihajol a tükörből és meglátja túlszedett, vékony, aszimmetrikus szemöldökét. A rossz hír az, hogy ezzel nem igen lehet mit csinálni, maximum ceruzával megigazítani és szépen kivárni azt az alsóhangon egy, de inkább két hónapot, amíg újra kinő és szakemberrel megformáztatja.

Sajnos az sem egyedi eset, ha bizonyos részeken egyáltalán nem nőnek vissza a szőrszálak: azok a tüszők, amiket rendszeresen szedett/gyantáztatott, teljesen eltűnhetnek, ilyenkor pedig egy szép nagy lyuk marad a helyükön. Sosem felejtem el, mikor elhatároztam, vastagabb és sokkal természetesebb szemöldököt szeretnék. Nem egy, nem is kettő, hanem legalább három hónapig növesztettem, argán olajjal kenegettem. A végén már annyira undorodtam a formátlan, össze-vissza szemöldökömtől, hogy tükörbe se néztem és csak a CÉL lebegett a szemem előtt: hogy ebből olyan szemöldököt formáz majd a szemöldök-specialista kozmetikusom, ami kárpótolni fog a több hónapnyi szenvedés után. Le is telt a három hónap, nagy lelkesen elmentem a szakemberhez, aki aztán közölte is velem, hogy szép és jó, hogy így fáradoztam, de nézzem csak meg azokat a lyukakat: oda bizony már az életben nem fog visszanőni a szőr, úgyhogy teljesen feleslegesen tépelődtem. Éppen ezért tanuljon a hibámból és alaposan gondolja meg, mit, mennyi ideig és hol szed ki.

2. Olyan kozmetikusra bízni a szemöldökét, aki nyilvánvalóan nem ért hozzá.

Attól, hogy valaki kozmetikus, nem jelenti azt, hogy a szemöldök-formázás pont a szakterülete. Hozzám hasonlóan biztosan sokan estek már áldozatul a kozmetikusuk hibájának: tiniként kezdtem hozzá járni, ő formázta meg először drasztikusan vastag és utált szemöldökömet. Ahogy viszont teltek az évek észre se vettem, hogy egyre vékonyabbra szedi: nekem csak egy havi rutin volt az egész, lehúzta egy-két gyantacsíkkal a felesleget, ráformázott és szevasz, mentem tovább észre se vettem. Aztán az egyik régen látott ismerősöm megkérdezte: nem túl vékony a szemöldököd? És akkor feltűnt: tényleg drasztikusan vékonyabbnak tűnt a megbeszélt természetesnél.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kozmetikus egy sarlatán szemöldök témában: vannak nagyon ügyesek, mint például a mostani kozmetikusom, aki első ránézésre megmondta, milyen forma és vastagság állna jól nekem. Sőt: szedés előtt megfestette az általa elképzelt formát, hogy biztos legyek benne, tetszik, amit látok. Hogyan találhat magának hasonlóan ügyes kozmetikust? Én a szép szemöldökű ismerőseimnél próbálkoztam, elkértem az ő specialistájuknak a számát és bizony két-három próbába telt, míg megtaláltam az igazit, aki tényleg tudja, kinek mi áll jól.

3. Amikor túl sötétre festi a szemöldökét és azt hiszi, jól néz ki

Ha barna hajam van, akkor azt azt jelenti, hogy mindenképpen barna szemöldökceruzával kell megfestenem a szemöldökömet, ugye? Hát nagyon nem: az eredeti hajszínhez képest legalább két, de inkább három árnyalattal világosabb ceruzával /szemhéjporral érdemes kihangsúlyozni a szemöldököt, Lehetőleg a világos szemöldökszálaihoz igazítsa a színválasztást, ne pedig a sötétekhez.

4. Meg úgy egyáltalán az otthoni szemöldökfestés

Az otthoni szemöldökfestéssel csak a gyakorlottak próbálkozzanak Egy hónapja festették be először a szemöldökömet és komolyan nem hittem el a végeredményt: elképesztően jól nézett ki. Ugyanakkor tudom, hogy ha a gyér megvilágítású fürdőszobámban, saját magamnak kellett volna megcsinálnom, az egészen másképp nézett volna ki. Persze a gyakorlott biztosan összehoz magának egy tűrhető szemöldököt, de érdemes vigyázni, mert a szembe kerülő festéktől akár meg is vakulhat. Szalonban egyébként 500-1000, szedéssel együtt 1500 forint körül meg lehet úszni, mérlegeljen, megéri-e lespórolni.

5. Óvatosan a szemöldökceruzával!  

Elsőre jó ötletnek tűnik, csak sajnos sokan túlzásba esnek vele és nincs is annál szánalmasabb látvány, mikor elképesztően mesterkélten, egy nyilvánvalóan megrajzolt 'szemöldököt' rittyentenek vele már majdnem a homlok közepére. Egy jó szemöldök nem attól szép, ha a három méterre lévő mínusz húsz dioptriás öreg hölgy is kiszúrja, hanem ha természetes, arányos, és illeszkedik az arcformához. Persze rá lehet segíteni egy leheletnyi kiemeléssel, de tényleg nem érdemes ennél tovább menni.

6. Hernyószemöldök

És akkor ezt nem is kell tovább magyarázni. Ha esetleg nem tudná mi az, íme egy táblázat a létező összes szemöldök fajtáról.

7. Amikor túl nagy a hézag a két szemöldök között

Azt hiszi, csak a középen kellemetlenkedő szálakat szedi ki - ami nyugodjon meg, mindenkinek van, csak esetleg túl halvány és nem látszik. Viszont van az a pont, mikor azt hiszi, még mindig a középső szálakat szedi, de már rég az elejét ritkítja, ráadásul elég látványosan, amitől úgy tűnik, méterekre van egymástól a két szemöldök. Ez azért is veszélyes, mert minél inkább túlszedi a kezdőpontot, annál inkább szélesebb, tepsi képet csinál magának. Ezt azért ön sem akarhatja.

8. Amikor megpróbál ívet szedni, de nem sikerül

A túlságosan íves szemöldök nem csak hülyén néz ki, de olyan hatást kelthet, mintha folyamatosan pofákat vágna. Minél mesterkéltebb egy ív, annál rosszabb helyen jár. Spocknak jól járt, de ő egy űrlény, maga pedig egy csinos nő, aki lehetőleg akármennyire is szereti a Star Treket, nem akar rá hasonlítani.

9. Amikor túlszedi a végét

Ja, csak kiszedem még ezt a vastag szőrrészt itt, hogy szép egyenes legyen az egész. Aztán persze a tükörtől picit hátrálva rádöbben, hogy pont azt az öt-hat szálat szedte ki, ami megadta a formát és most egy sima, egyenes csík az egész szemöldöke. Persze ha mázlija van, hamar visszanő, de ebben az esetben legalább egyszer érdemes elmenni egy olyan kozmetikushoz, aki megmutatja, melyik részekhez ne nyúljon többet.

10. Az egyenletlen megrajzolás az arcformát is tönkreteszi

Vagyis, amikor az egyik szemöldökének az ívét szándékosan angeline joliesra, a másikat pedig ártatlan natalie portmanesre hagyja. Ettől csak olyan arca lesz, mintha mindenkire pofákat vágna, úgyhogy inkább ezt is törölje a napi rutinból, ráadásul ami Angelina Jolie-nak és Portmannak jól áll, nem biztos, hogy az ön arcán is jól fog.

11. Amikor túlzásba esik a gyantával...

Csak mééég egy kicsit ott húzzuk le és tökéletes lesz, ugye? Nem igazán: inkább rákvörös lesz a feje és csíkvékony a szemöldöke. Higgye el, ezt nem akarja.

12. A fel-le ugráló szemöldök nem szexi 

Jó hát ezt lehet, nem próbálta még de sokan azt hiszik, a fel le vont szemöldök a flörtölés abszolút elsőszámú jele. Tévedés: eddig csak a Reszkessetek betörők Kevin McCallisterének állt jól, ő pedig egy kilenc éves kisfiú, úgyhogy jól gondolja át, valóban szexi-e. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek