OFFLINE

Fokhagymás, rozmaringos csirkecomb, hercegnőburgonya, vajas kelbimbó

2014. november 15., szombat 10:52

Az ízletes, szaftos, puha hús, ami szinte leolvad a csontról. Mellette csinos kis hercegnőburgonyák, amikben szintén rejtőzik egy kis rozmaring, életet lehelve a krumpliba. Aki pedig még egy kis zölddel is megtoldaná, készítsen hozzá ötperces vajas kelbimbót is. A visszamaradó szaftból pedig mártás lesz a hús mellé. Ugye ilyen a tökéletes vasárnapi ebéd?

DSC 2028akicsi

Hozzávalók a húshoz:

4-5 csirke alsócomb
4-5 csirke felsőcomb
1 fej fokhagyma
4 ág rozmaring
½ citrom
1 dl fehérbor (pl. valamilyen cuvée)
só, bors,
olaj

Hozzávalók a burgonyához:

50 dkg főtt krumpli
1 tojássárgája
5 dkg vaj
1 ág rozmaring
só, bors

Hozzávalók a kelbimbóhoz:

25 dkg kelbimbó
5 dkg vaj
só, bors

  1. A húst alaposan átmossuk, papírtörlővel áttöröljük,besózzuk.
  2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk benne a combokat több részletben. Az elősütött húsokat tepsire szedjük.
  3. Amikor ezzel végeztünk, a visszamaradó zsiradékot felöntjük a borral, hogy feloldjuk az aljára ragadt ízes falatokat. Néhány percig forraljuk, közben belefacsarjuk a fél citrom levét is. Elzárjuk a lángot, a levet a csirke alá öntjük.
  4. A húst még egyszer sózzuk, borsozzuk, mellétesszük a rozmaringágakat és a keresztben félbevágott fokhagymát. Alufóliával lefedjük, 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és további 20-30 percre visszatesszük. Néha átfordíthatjuk a húsokat, hogy egyenletesen piruljanak.
  5. Amíg sül a hús, elkészítjük a köreteket. A megfőtt burgonyát sózzuk, hozzáadjuk a nagyon finomra aprított rozmaringot, a tojássárgáját és a vajat. Robotgéppel simára dolgozzuk. Csillagcsöves végű habzsákba szedjük a pürét, rózsákat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
  6. A kelbimbók külső leveleit leszedjük, a végüket levágjuk. Átmossuk, negyedekbe vagy félbevágjuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, állandó keverés mellett alaposan megpirítjuk rajta a zöldséget. Közben fűszerezzük, egy kevés vizet öntünk alá, hogy gyorsabban megpárolódjon. 5 perc alatt meg is puhul.
  7. A húsokat kiszedjük a tepsiből. A visszamaradt szaftról leszedjük a zsírt. A fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk, a héjakat eltávolítjuk. A visszamaradt részt szűrőn egy kisebb lábasba áttörjük, felmelegítve besűrítjük. Adhatunk hozzá kevés vajat, hogy selymesebb legyen az íze. Néhány csepp bor sem árt még neki. Ha szeretnénk, egy kevés tejszínnel is felönthetjük. A hús mellé tálaljuk.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta