Teszt: a nagyon drága gyümölcsjoghurtok mennyországa

A lapkasajtok után úgy éreztük, hogy megérdemlünk egy igazán kellemes tesztet, ezért közösen kitaláltuk, hogy a luxuskategóriás gyümölcsjoghurtokat fogjuk tesztelni. Nem akarunk kertelni, az egész ötlet onnan jött, hogy a Lidl azzal büszkélkedett, hogy az új prémium joghurtjaik vannak olyan jók, mint a dobozonként 200-300 forintba kerülő versenytársak, és küldtek is nekünk egy csomót. Ahelyett, hogy odavetettük volna a szerkesztőség farkasainak, arra jutottunk, ezt a lehetőséget vétek lenne kihagyni, úgyhogy mellévásároltunk még egy rakás prémium joghurtot, aztán usgyi, vakteszt!

IMG 9618

Mivel itt most az volt a válogatási szempont, hogy legyen nagyon drága, mindenféle ízesítés bekerült a kosárba. Ezért plusz feladat volt a kollegáknak, hogy próbálják megállapítani, milyen ízű joghurtot esznek.

Nos, a legtöbb esetben sikerült eltalálniuk - hála az igazi gyümölcstartalomnak, nem az ízfokozóknak és aromáknak - de persze egy két nagyon vicces megoldás is érkezett. 

A joghurtokat jó hidegen kóstoltuk, és köszönjük, ezt most tényleg bírtuk!

Összesen tizenháromféle ízesített joghurtot kóstoltunk, pontoztunk, és értékeltünk szövegesen. A termékeket semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, kizárólag az érdekelt minket, hogy finomak-e. Persze az is érdekes volt, csukott szemmel” meg tudjuk-e mondani milyen ízűek, csakis az érzékszerveinkre - és a gyártók ügyességére hagyatkozva. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, a nyertes 27 pontot szerzett, vagyis állíthatjuk, hogy ezúttal létezik tökéletes termék.

Utolsó helyezett: nöm, cremix edition Manner

De most komolyan, megkóstolta valaki ezt a joghurtot mielőtt forgalomba hozták?! Mert ha igen, akkor nagyon nagy baj lehet az ízlelőbimbóival, vagy csak úgy gondolta az osztrák cég, hogy úgysem veszi észre senki, hogy az is elég, ha mindenki csak egyszer veszi meg?

Pedig mennyire szeretjük a Mannert! Mindegy, szerencsére az ostyát itthon is lehet kapni, így beérjük ezzel. Ebből köszönjük, többet nem kérünk. 

IMG 9598

"Csokis joghurt? Furcsa volt, de nem olyan rossz, mint gondoltam. Mesesajt reload." "Jaj, ez direkt ilyen savanyú? Oké, hogy nem puding, de ez nem jó sajnos. Pontosan hasonló élmény mint mikor egyszer lekváros-csokipudingos palacsintát csináltam magamnak mert azt hittem, hogy az jó. Na hát az se volt jó, meg ez sem jó."."Ó, de rossz. Csokis joghurt. Hát ez egy nagy tévedés, nagyon szar." "Savanyú, romlott csokoládés íz. Szörnyű." "Ez a 2 in 1 joghurt, egyszerre hozza a gyerekkori szörnyű csokifagyi ízt, a tölcsér ízével."

12. helyezett: Landliebe, málna

Sokszor írtunk már róla, és most újra felhívnám a figyelmet arra, hogy ne dőljenek be a marketingnek! Hiába nagyon drága, a Landliebe elhasalt a vakteszten, a joghurt abszolút mainstream, és aroma van benne.

Ha valamiről mindig csak azt halljuk, hogy mennyire jó, előbb utóbb ezt fogjuk vallani. De nem muszáj, hogy ez feltétlenül így legyen. Ha van kedve kóstolja meg nyugodtan ezt a joghurtot, hiszen van pozitívuma is: csak természetes aroma van benne.

IMG 9603
"Ez gondolom a kakukktojás, azt mondtátok menő joghurtokat tesztelünk, de beraktatok valami nagyon olcsót, de én rájöttem. Ez valami százforintos boltból van?" "Nagyon édes, nagyon mű, nagyon sok málnaaroma." "Na jó, ez tiszta mű, a legiparibb Danone szívecske vagy milyen áljoghurt érzés. Mit keres ez itt?" "Mainstream joghurt."
 

11. helyezett: Rachel's organic creamy forbidden fruits, cherry (bio) 

Hopsz, na ugye, nem minden jó, ami elképesztően drága. Tökéletes bizonyíték erre a 650 forintos angol joghurt, aminek a kilós fajlagos ára, kapaszkodjon meg: 4333 forint. És ezzel meg is nyerte magának a legdrágább joghurt címet ezen a teszten. Persze, minden bio benne, nyilván még a műanyag doboza is (nem) és nagy királyság, hogy ilyen elképesztően drága, de pont. Ennyit tud ez a joghurt, ha luxusjoghurton szeretne élni, ne ez legyen az. Bár azt írják a dobozán, hogy természetes aromát tartalmaz, azért ezen az árszinten már az sem lenne rossz, ha a gyümölcs adná az ízt, nem a hozzáadott aroma.

Amiért borzasztóan felkaptam a vizet az az, hogy ennyire pofátlanul drága. Jó, ez nem feltétlenül ennek a gyártónak köszönhető, azt a négy dobozt, amit hozzánk behoznak biztos nehéz gazdaságosan beárazni. Végeztem egy kis kutatómunkát, hogy Angliában mennyibe kerül ez a joghurt.

IMG 9606

Abban teljesen biztos voltam, hogy a Tescóban valamilyen formában lehet ilyen márkájú joghurtot kapni, találtam is, de nem pont ugyanilyet; ezért tovább kutattam, és a világ legnagyobb online szupermarket oldalán, az Ocadón - ami egyébként angol tulajdonban van - meg is találtam, pontosan 75 pennyért (297 forint) vihető. Sőt, ha hat darabot vesz belőle, akciós, így csak 3,60 angol font az ára, ami 1430 forint, tehát 238 forintos darabáron lehet beszerezni, az általam 650 forintért vásárolt joghurtot. Mondjuk más kérdés, hogy ez még 238 forintért is botrányosan műízű.

"Meggyaroma, én ezt nem szeretem, ez az az íz, ami az iparilag előállított meggy-cseresznye kettős 99 százalékában benne van. Ahhoz képest hóka." "Nincs olyan jó illata ennek, és az íze sem valami nagy szám, de szerintem vagy meggy, vagy cseresznye. Biztos lesz ennél sokkal jobb is." "Ez valami cseresznyés izé. Ezeket sosem szeretem, mert mindig tele vannak nyomva aromával. Ez is ilyen, műcseresznye." "Feketeribizli? Jó savanykás, sűrű, gyümölcsdarabos. Jó, de nem lettem szerelmes."

10. helyezett: Müller, barack püré

Ez a joghurt leginkább a Danoninóra és az ehhez hasonló gyerekeknek szánt gyümölcsjoghurtokra hasonlít ízben. Azt sajnos nem sikerült kisilabizálnom az utólag ráragasztott címkéjéről, hogy van-e benne hozzáadott aroma, ugyanis borzasztó halványak rajta a betűk, a dobozon meg románul, lengyelül és csehül szerepelnek az összetevők és egyik nyelvet sem beszélem. De aztán egy google keresés megmutatta, amit feltételeztünk, hogy: van. Ami biztos: barack joghurt - ezt nagyjából sikerült kitalálniuk a kóstolóknak.

IMG 9604
"Ez tuti őszibarack, ráadásul ugyanarról a polcról, ahol a nagyon gagyi 12 százalékos őszibaracklevek is jönnek. Azoknak is pont ilyen az utóíze." "Talán barack, és mellette valami nagyon szintetikus, műmaracuja, vagy ilyesmi? Túl édes." "Édes és mű." "Maracujás valami, semmi extra nem érintett meg."

9. helyezett: Mövenpick, áfonya és feketeribizli

Az egyik kóstolóban ennél a termék kanalazásánál az merült fel, hogy joghurtot kell enni ahhoz, hogy fogyjon az ember. Nos, ez így, ebben a formában annyira nem igaz. Persze, ha napi 4-5, 200 grammos kiszerelésű joghurtnál nem eszik többet - úgy értem nem csak joghurtot nem, de semmi mást sem - akkor van esély arra, hogy lefogy. De ki akar állandóan csak joghurtot zabálni?! Ráadásul nagyon sok benne a zsír és a szénhidrát, a fehérje meg elég csekélyke. Szóval ha fogyni akar, ne joghurttal tegye. Főleg ne gyümölcsjöghurttal, mert ezekből a legtöbb agyon van cukrozva. Ez a joghurt egyáltalán nem rossz, de nem is jó.

IMG 9607

"Ez kurvajó, bár kétségkívül nagyon egészségtelen lehet. Tiszta zsír, sok cukor, feketeribizlire tippelek. Love forever." "Ez már mondjuk elég finom, mondjuk kicsit túl édes, nem az van, hogy joghurtot kell enni, hogy fogyj? Mert ha ilyen édes dologtól fogyni lehet, akkor nem értem miért nem vagyok vékony. Jó a színe, ebből azért nem nehéz rájönnni, hogy valami lilás bogyós dologról van szó." "Málna plusz apró fadarabok??? Összességében nem rossz, kellemesen savanykás." "Túl édes, vannak benne apró gyümölcsdarabok, amiből arra következtetek, hogy valami bogyós cucc, de, hogy mi? Rejtély."

8. helyezett: Milbona, creamy yogurt (barack és passion fruit) 

A Lidl saját márkásáról többé-kevésbé meg tudták állapítani a kollegák, hogy milyen íze van, ez azért elég pozitív. Maracujás-őszíbarackos készítményből alkották meg az ízét.

IMG 9594
"Erős maracuja, tejszínes, sűrű, talán egy pöttyet sok cukor." Ez valami trópusi? Vagy barack? Jó tömény egyébként, megáll benne a kanál." "Barackos? Cukor, aroma, közepes." "Nincs túl sok íze, talán túrós, vaníliás barack?"

7. helyezett: Mövenpick (málna, passion fruit)

A dobozon feltüntetett adatok szerint nem tartalmaz aromát, ami jó pont. Viszont az ízre adott tippek sem voltak túl pontosak, csak egy kollega ismerte föl a málnát, többen eperre tippeltek, és volt olyan, akinek köze sem volt az egészhez, és barackot írt.

IMG 9605
"Túl sok cukor, mint egy tejszínbe darált epret ennék." "Jó tömény klasszikus epres joghurt, megbolondítva ízfokozókkal." "Nagyon tejszínes, iszonyú sűrű, átlagos bolti gyümölcsjoghurthoz képest nem brutál édes, de még mindig bőven túl sok a cukor. Amúgy szerintem barackos." "Nem rossz, talán málna?"

7. helyezett: Berchtesgadener Land (barack, maracuja)

Érdekes, hogy a Berchtesgadener becsúszott két Mövenpick közé, sokkal inkább vártuk az első háromba, mint a középmezőnyben. Azt sikerült majdnem mindenkinek kitalálnia, hogy van benne barack, a maracujával viszont már gondok voltak. Nyilván ezt nem lehet egyik joghurt számlájára sem írni, mivel a maracuja nem egy ismert gyümölcs Magyarországon, szóval nem várható el, hogy bárki is felismerje. Természetes aroma van benne.

IMG 9601
"Maracuja, jobb mnit az ötös versenyző (Müller, barack püré - a szerk.) de nem ájultam el tőle." " Ez légfrissítő ízesítésű. Az lehet, hogy banán is van benne? A barackos illatosító biztos, de valami más is van benne." "Valami barackos ez is? Még mindig nem elég savanykás." "Barack, maracuja. Azt hiszem ez az a zöld dobozos a Culinarisból, ettem már ilyet többször is, de nem tudom a nevét. Viszont eddig nem tűnt fel, hogy ez ilyen édes." 

5. helyezett: Mövenpick, málna

Nos, a Mövenpick málna és a Milbona málna is azonos pontszámot kapott. Viszont míg a Mövenpicknél mindenki felismerte, hogy málna ízesítésű a joghurt, addig a Milbonánál leginkább eperre tippelt mindenki. Tulajdonképpen nyugodtan elmondhatjuk, hogy a teszten szereplő Mövenpick joghurtok és a Lidl saját márkás Milbona joghurtjai fej-fej mellett haladtak, és ízben is hasonlítanak: tömények, nagyon krémesek, édesek, tejszínesek és nagyjából fel lehet ismerni, hogy éppen milyen ízűt eszik az ember.

IMG 9596

Azt viszont szeretnénk felróni a Mövenpicknek, hogy a klasszikus málnás joghurt összetevőit nem sikerült megtudnunk, sem a dobozon nem szerepel normálisan, sem az interneten nem találtuk meg. Így aztán nem tudjuk, a málnaíz málnából van-e, vagy besegített egy kis aroma, bár a német reklámjaik szerint nincs benne.

"Izgalmas koncepció, szerettem ezt is." "Málnás lehet, és rendes íze van, mármint rendes málna íze. nem rossz." "Sűrű, krémes, talán málnás, szerintem aroma, ha kevésbé lenne édes, jobb lenne." "Édes, krémes, ha hideg lenne, ez lenne a gyümölcsös mövenpick jégkrém az Állatkertből."

5. helyezett: Milbona, málna

Nincs benne aroma, olcsónak számít a teszten, és ahhoz képest előkelő helyet szerzett magának. Viszont a málnaízt kevesen ismerték fel, talán azért, mert színezőként sárgarépa és cékla is van benne.

IMG 9595

"Klasszik prémium eperjoghurt, se több, se kevesebb." "Ezt most csinálta valaki? Nagyon frissnek hat, meg ez is jó testes, ettől szerintem jól lehet lakni, holott nekem ez joghurttól még sosem sikerült. Ízre az epret mindenképpen érzem benne, remélem aztán kiderül, hogy köze sincs az eperhez. (És tényleg! - a szerk.)" "Szerintem málnás, túl édes, de legalább nincsen műíze." "Krémes, megállapíthatatlan ízű, tök olyan, mint a 10-es. (Mövenpick, málna - a szerk.)"

BRONZÉRMES: Milbona, creamy yogurt (mocha-almond)

Az erősen kávéfüggő kollégák rettentően megörültek ennek a terméknek, annyi bajuk volt csak vele, hogy joghurt. Valahogy nem fért össze náluk a kávé és a joghurt egyesítése, úgyhogy gyorsan el is nevezték kávés édességnek, krémes joghurt helyett. Tényleg klassz desszert, ráadásul a jó kávízt még fokozzák az apró mandula darabok is. Feltétlenül kóstolja meg, ha szereti a kávét, ezért is odáig lesz!

IMG 9593
"Nekem ez szerelem, kávé mandula, csodás. Más miért nem csinál ilyet?" "A szag alapján ez kávés, ami hát joghurtban minden, csak nem megszokott. Remélem, nem lesz olyan mint a csokis. Kicsit fura, de nagyon jó. És még rágcsa is van benne, dió vagy mogyoró vagy mandula. Szóval ez még fagyinak is elmenne." "Kávés? Meg talán mogyorós? Sosem hittem volna, de ez klassz. Mondjuk nem joghurtnak, hanem csak úgy, édességnek." "Kinézetre úgy néz ki mintha banános lenne, az íze viszont valami cappuccinóra emlékeztet. Ha szeretném a kávét, biztosan ízlene. De miért vannak a kávéban gyümölcsdarabok??"

EZÜSTÉRMES: Andechser meggyes-almás, bio

Valahogy nem okozott meglepetést, hogy az elsők között végzett az Andechser - sejtettem, hogy valamelyik produktumával befutó lesz. Azon felül, hogy rendkívüli íze van, nagy pozitívuma, hogy semmilyen ízfokozót és aromát nem tartalmaz. Bámulatos, hogy felmerült az alma is és a meggy is lehetséges ízként, ehhez tényleg csak gratulálni tudunk a gyártónak!

IMG 9609
"Cseresznye/meggy ohne aroma. Szerettem." "Alma+valami piros savanyú. Klassz, hogy nem édes, viszont ez az ízkombináció nem lesz a kedvencem." "Ez de menő, ebben konkrétan egész meggy vagy cseresznye van. Nagyon király. Nincs műíze." "Jó és savanykás, citrom ízű, de a színe rózsaszínes. Akkor ez valami rózsaszínű citrom?"
 

ABSZOLÚT NYERTES: Andechser feketeribizlis, bio

Irtó finom joghurt, bár az ízét kevesen ismerték fel. Jó, hogy egyáltalán nem édes, és abszolút olyan, mintha otthon készült volna. Bármikor szívesen kanalaznánk ebből! Kár, hogy egy vagyonba kerül. De ha ön nagyon gazdag, és nagyon finom joghurtra vágyik, ezentúl ezt vegye!

IMG 9608
"Nagyon bio, nagyon házi filing, ilyet ad egy rendes Waldorf-mama a gyerekének. Áfonyás. Cukrot nyomokban tartalmaz." "Hűűűű, ez valami nagyon bio, zseniális, imádom, egyáltalán nem édes!!! Meggy, és mintha lenne mellette valami egzotikus?" "Elég finom ez is, olyan jó házias jellegű, lehet benne érezni a gyümölcsöt, ami valami szeder lehet, vagy ilyesmi. A lényeg az, hogy valami piros gyümölcs." "Könnyű, savanykás joghurt, házi ízzel. Nulla utóíz, ha nem hizlalna ennyire, az egészet megenném. Nem annyira krémes, mint a többi, de ez legyen a legnagyobb baja. Sőt, ez csak imponál nekem..."
 
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Andechser feketeribizlis, bio 1100 2200 27 Culinaris
Andechser meggyes-almás, bio 1100 2200 23 Culinaris
Milbona, creamy yogurt (mocha-almond) 149 993 22,5 Lidl
Mövenpick, málna 299 1993 21 Tesco
Milbona, málna 149 993 21 Lidl
Berchtesgadener Land (barack, maracuja) 330 2199 19,5 Culinaris
Mövenpick (málna, passion fruit) 299 1993 19,5 Tesco
Milbona, creamy yogurt (barack és passion fruit) 149 993 18,5 Lidl
Mövenpick, áfonya és feketeribizli 299 1993 17,5 Tesco
Müller, barack püré 119 952 15 Interspar
Rachel's organic creamy forbidden fruits, cherry (bio) 650 4333 14 Culinaris
Landliebe, málna 229 1526 12,5 Interspar
nöm, cremix edition Manner 199 1105 11 Interspar
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek