Kávés-mascarponés tiramisutorta

Ideális hétvégi desszert lehet ez a torta, ami ízében a tiramisut idézi fel. Nagy előnye, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni: egy gyors kakaós piskótát sütünk hozzá először, majd a krém pár perc alatt megvan.

KávéMascarpone torta3
Ötvös Zsuzsanna

A díszítést sem kell feltétlenül túlcifrázni: a kakaóporos szórástól szép rusztikus külsőt kap, és még jobban fog a tiramisura hajazni ízében. Ha mégis elegánsabb tortát szeretnénk, tegyünk félre pár evőkanálnyit a krémből, és a kész tortát díszítsük ezzel a krémmel egy csillagcsöves vagy sima csöves habzsák segítségével, végül a habrózsák tetejére ültessünk egy-egy szem pörkölt kávébabot!

Hozzávalók egy 18 cm-es tortakarikához (26-os duplázzanak!):

Kakaós piskóta:

3 tojás
3 ek. nádcukor
2 ek. liszt
1 ek. holland kakaópor 
1 ek. víz 
késhegynyi sütőpor

Krém:

500 g mascarpone
2 dl habtejszín
100 g nádcukor
3 tk. instant kávé
1 dl forró víz
1 csomag (10 g) zselatin fix
kb. 2 ek. holland kakaópor a tetejére

1. A piskótához a tojásfehérjéket a nádcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgákat. Hozzácsurgatjuk lassú sugárban, folyamatos keverés mellett a vizet is. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összekeverjük, majd két részletben a tojáshabhoz szitáljuk és óvatosan belekeverjük.

2. A piskótatésztát 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortakarikába simítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 12-15 perc alatt. Ha kész, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a piskótát.

3. A krémhez a forró vízben feloldjuk az instant kávét és a cukrot, majd ezt a cukros kávét, a mascarponét és a tejszínt elektromos habverő segítségével egynemű krémmé dolgozzuk. Végül hozzákeverjük a krémhez a zselatin fixet.

4. A piskótát két lapra vágjuk. Az alsó lapot visszatesszük a tortaformába. A krémből kb. 3 evőkanálnyit félreteszünk (ezzel vonjuk majd be dermedés után a torta oldalát). A maradék krém felét az alsó piskótalapon eloszlatjuk. Erre ráhelyezzük a második piskótalapot, amire a másik fele krém jön. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

5. Másnap körbevágjuk a tortát a tortaformában, és óvatosan eltávolítjuk a tortaformát. A félretett krémmel a torta oldalát is bevonjuk, majd a torta tetejére kakaóport szitálunk. Mutatósabb lesz a kakaóporos felület, ha a torta tetején a krémet nem kenjük teljesen simára, hanem kicsit „kócosra” hagyjuk.

KávéMascarpone torta1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra