Lapkasajt-teszt: a legjobb is olyan, mint a gumi

Igen, tudjuk, hogy a lehető legjobb időpontot választottuk a lapkasajtok tesztelésére, de ez az ötlet már azelőtt megszületett, hogy kiderült: a Camping, az auchanos, és a Mackó sajtban is lejárt alapanyagokat és selejt késztermékeket hőkezeltek és használtak fel újra a gyártás során. És mivel a lejárt termékek jelentős része gusztustalan, szennyezett, penészes, rovarokkal belepett volt, úgy határoztunk, a felsorolt listában szereplőkhöz dátumban nagyon közel álló Camping lapkasajtot inkább mégsem kóstoljuk meg. A laktózmentes verzióját viszont nem hagytuk ki a megmérettetésből, bár ez utóbbi mindenképpen kakukktojásnak számított a többi közt. (Mondjuk azért arra nagyon kíváncsiak lettünk volna, hogy van-e ízbeli különbség a férges és a nem férges lapka sajtok között...)

Azért azt szögezzük le, hogy ezeket a sajtokat vétek sajtnak nevezni, ugyanis sem az állaguk, sem az ízük, sem pedig az illatuk nem alkalmas arra, hogy ilyen névvel illessük őket.

Emlékszem, párszor került csak ilyen sajt otthon az asztalra, akkor is csak abban az esetben, ha melegszendvicset gyártottunk - tudják, abban a régi, fém melegszendvics sütőben -, de gyorsan le is szavaztuk, mert a reszelt sajtot semmi nem überelheti a melegszendvics tetején.

Összesen hétféle sajtot kóstoltunk, igaz, nyolc fajtát vettünk, de ahogyan már írtam, egyet nem volt erőnk megkóstolni, illetve a tescós lapkasajtot valószínűleg romlottan sikerült beszereznem – bár ez csak a kóstolás alatt derült ki –, így mégsem lett volna igazságos betenni a végső táblázatba. Csakhogy megkóstolni megkóstoltuk, a szöveges értékeléseit és a pontszámát is megosztjuk önökkel.

Mivel most sem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, eltekintettünk attól, hogy az összetevőiket megosszuk önökkel, ha kíváncsiak rá, olvassák le a csomagolásukról. Íz, állag és illat alapján kapták a pontokat, maximálisan 25-öt kaphattak volna, de ezt az álomhatárt nyilván egyik sem közelítette meg. Többször felmerült a kóstolókban, hogy most esetleg éppen egy lárvákkal megpakolt sajtot rágnak, ami egyáltalán nem könnyítette meg a helyzetüket.

Ön eszik lapka sajtot?

A teszt után megkérdeztem a többieket, hogy hogy érzik magukat: „Megittam fél liter kólát, hogy leküzdjem a hányingerem, pedig erre ritkán kerül sor, mondhatni szinte soha. Esetleg a paprika is okozhatta a panaszokat, de nem hiszem. „Kezet mostam jó alaposan és megettem egy csomag kekszet, de még mindig érzem a rémes, krémes ömlesztett sajt ízt.” „Bár csak a széleit csipegettem le a sajtoknak, bőven elég volt ahhoz, hogy megint tudatosuljon bennem: soha többet nem akarok lapka sajtot enni!!” Volt olyan is, aki csak ennyit fűzött hozzá: „Valaki magyarázza meg miért olyan fényes az összes? Ez természetellenes, szinte már csillog. Vajon a beledarált selyemhernyótól van?”

Most pedig nézze meg, mely termékek kerültek bele ebbe a kóstolóba: 

Utolsó helyezett: Alpenmark, Allgäuer

Ez volt az első olyan sajt a kóstolón, aminek nem volt szaga, emiatt mindenképpen bónusz pont jár neki, az íze viszont könnyfakasztóan rossz. Ez az a tipikus eset, amikor nagyon várunk valamit a terméktől, de csak a rosszullétet kapjuk.

Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány
„Camping sajt feeling, a beledarált rovarok adnak neki bukét.” „Komolyan kezdek arra gyanakodni, hogy hirtelen teherbe estem, mert annyira erős ezeknek az illata, pedig egyébként a tejipar alját jelentik ezek a sajtok.” „Natúr vajkrém íz.” „Ez nyálkás. Össze is áll egybe az egész, ami még undorítóbbá teszi.”
 

Negyedik: Cheeseland, sandwich lapka sajt

Ahogyan a többi lapkasajt, ez is borzasztóan csillogós, viszont cserébe ez még nagyon büdös is. Felmerülhet a kérdés, hogy ez valamiféle camembert lapkasajt, de az elszomorító válasz az, hogy nem, nem az.  

Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány
„Ez határeset, a romlott és az ehetetlen határa. Enyhén pálpusztai jelleg.” „Jó, büdös volt, de akkor még nem tudtam, hogy lesz ennél rosszabb.” „Annyira nem rossz kezdésnek, csak rátapad a fogamra.” „Ennek olyan szaga van, mint egy izzadt női alsótestnek (már bocsánat).”
 

Bronzérmes: Budget, toast käsescheiben

A budget sajt már hasonlít a klasszik lapkasajthoz, ha ön éppen erre az ízre vágyik, ebben nem fog csalódni.

Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány
 
„Ez klasszik medve íz, de valami lisztes ragadt a szájpadlásomra, viszont nem túl sós.” „Masszív, vastag sajtlap, viszont semmi ízt nem éreztem.” „Az a helyzet, hogy ezeknek kimondottan lapkasajtíze van. Nincs még egy olyan normális sajt, aminek ilyen íze lenne. Mintha lenne valahol egy lapkasajtaroma, azt használná mindenki.  Ez egyébként rágós, nyúlik, meg törik is. Van otthon ilyen cuccom, gyurmalin a neve. Na, az pont ilyen, csak kék és még nem kóstoltam.” „Az illata sajtos, ízre kesernyés.”

Ezüstérmes: Tenery

Teljesen ehető, már annak tudatában, hogy egy lapkasajtról beszélünk. Nincsen kellemetlen szaga, ahogyan utóíze sem, és még csak nem is annyira gumis, inkább nyúlós. Jó, azért szeretni nem kell.

Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány

„Nekem ez túl sós, de én az átlagnál sótlanabbul eszem, ezért nem pontoznám le.” „Így képzelem a 3D nyomtatóból 20 év múlva kieső sajtot, ennek ellenére nem rossz.” „A 4. számú (Campus. - aszerk.) lapka után ez volt a másik vállalható lapkasajt, egészen mackósajtíze volt, ami itt már jó jel.” „Műanyag íze van, sós meg nyúlik.” „Sajtszagú, viszont sajtíze nincs. Tök jó!”

Nyertes sajt: Campus, Allgäuer

Ezzel sem volt baja a kóstolóknak: a sajt tejszínes, kicsit savanykás, de mégsem erős ízű. Ha valamiért muszáj éppen ezt a műfajt beszereznie, ezt vegye. 

Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány
„Lágy, jellegtelenebb, olyan semmilyen íz, aminek csak a szendvics többi összetevője ad ízt. Ugyanakkor tejszínes ízvilág.” „Nálam ez a lapka nyert, volt íze. Azt nem tudom milyen, de legalább volt. És az állaga is rendben volt.” „Savanykás, sós és gumiszerű.”

Kakukktojás + nem pontozható sajtok 

Camping laktózmentes

Mivel ez laktózmentes termék, csakis kakukktojásként kerülhetett a kóstolóba. Azért jó ez a termék, mert egyből két legyet lehet vele ütni egy csapásra, ugyanis ha akarja lapkasajt, ha pedig úgy kívánja, krémsajt is lehet. Bár előbbire csak úgy van esélye, ha a vékony fóliát amibe csomagolva van, nem veszi le... Az íze a többihez képest jó, de még így sem kerülne be a „megveszem” kategóriába.

Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány
„Ezt elrontották, nem lehet leszedni a műanyagról, tényleg valami technológiai bakiról lehet szó. Amennyit lekapartam, az alapján nincs túl sok íze, ipari egyenáru, a gyártó leszedte a polcról a lapkaaromát, és beleöntötte a sajtöntvénybe.” „Nem lehetett kivenni a csomaglásból, maximum kinyalni vagy kikaparni, de nem éri meg kitunkolni, mert borzasztó az íze.” „Ez meg ki sem jön a csomagolásból, konkrétan folyik. Mondjuk nem is fényes, az tény. Olyan mint az olvadt fehércsoki, csak még az íze is rossz.”   

Tesco, processed cheese slices

Valószínűleg az történhetett ennél a sajtnál, hogy vagy már romlottan vettem, vagy a kocsiban romlott meg amíg hazaértem. A lényeg: sajnos ezt sem tudtuk rendesen értékelni. Kár érte.

Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány

„Ez ROMLOTT - köszi Judit.” „Na igen. Ennél büdösebbet rég éreztem, száraz kutya kaja szaga is volt, talán romlott, talán nem.” „Nincs szaga, íze viszont annál inkább bár ez nem éppen az erénye.” 

Camping natúr

Ahogyan már írtam is, ezt a sajtot nem mertük megkóstolni, miután feltűnt, hogy a lejárati dátuma, csak pár nappal tér el attól a campingtől, amelyikbe gyanús dolgok kerültek. Talán jobb is így..
Fotó: Dívány
Fotó: DíványDívány
 
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 25) Itt vettük
Campus, Allgäuer 289 1445 17 Penny Market
Tenery 449 1496 15 Lidl
Budget, toast käsescheiben 359 1436 14,5 Spar
Cheeseland, sandwich lapka sajt 229 1527 12 Tesco
Alpenmark, Allgäuer 369 1476 10 Aldi
              
Nem pontozhatók            
Camping natúr 195 1950 nem mertük megkóstolni Tesco
Camping laktózmentes 249 2490 12 Tesco
Tesco, processed cheese slices 215 1433 romlott volt Tesco Expressz
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek