OFFLINE

Az internetezők diktálják az iramot a divatházaknak

2014. november 2., vasárnap 13:19

A szemtelenül gyorsan változó innovációk korában a divatipar sem ússza meg a változásokat. Az átalakult vásárlási szokásoknak köszönhetően ugyanis már nem kell fél évet várni arra, hogy a ruhatárunkban landoljanak a divathéten kiszemelt darabok, a hőn áhított kollekciókból akár már rögtön a bemutatók után is bevásárolhatunk, ha akarunk.

Az nem kérdés, hogy a tervezőknek manapság feltétlenül szükségük van egy saját webáruházra, ahol legalább egy nyári és egy téli kollekciójuk kapható. Annak a lehetősége azonban, hogy akár a kifutóról is eladhatják ruhadarabjaikat, igencsak proaktívvá tette a designereket. És ez úgy tűnik, hogy nem csak egy jól bevált marketing trükk, mivel ez már biztos módja a forgalom növelésének, arról nem is beszélve, hogy így a tervezők előbb jutnak bevételhez, melyből elkezdhetik előkészíteni a következő showjukat – írja a jelenségről a style.com szerkesztője, aki szerint nem kétséges, hogy javarészt a mindent egyszerre és azonnal követelő Instagram generáció okolható a divatipar befolyásolhatóságáért.

A kifutóról való értékesítés egyik úttörője a Burberry volt 2010-ben. Ez a forradalmian új stratégia nagyot lendített a divatház népszerűségén, de mindezek mellett még kiváló üzleteket is hozott a világ minden tájáról. A jelentős mértékben megnőtt elismerés pedig hasonló tettre sarkallta a többi divatházat is, így a jelenségből trend született.

10724012 712201175539011 843173653 n
Fotó: Instagram / luisaviaroma

A kiskereskedők is egyből ráharaptak a csalira. Szezonról-szezonra egyre több üzlet dobta piacra a divatházak kollekcióit egyenesen a kifutóról. „Az első ilyen jellegű projectünkbe néhány évvel ezelőtt kezdtünk bele, amikor a bemutató után egy nappal áruba bocsátottuk mintegy tíz tervező legújabb munkáját. Az ügyfelek már a showt követő napon előrendelhették a ruhákat, majd néhány hónappal később meg is kapták azokat. Mostmár egyre több online kereskedés átvette ezt a szemléletet, ezért tovább kellett lépnünk. Idén egy különösen speciális együttműködésünk van Fausto Puglisivel, aki kizárólag nekünk készített egy számozott, limitált szériás pólógyűjteményt LVR1ST néven. A pólókollekció a divatshow része volt, a kifutón látott pólókat pedig a bemutató utáni napon bocsátottuk ügyfeleink rendelkezésére. De hasonló projectre szerződtünk a Moschinóval, Anthony Vaccarellóval és a Versus Versacével is. Mindegyik esetben az a cél, hogy a vásárlóink már a bemutató utáni napon hozzájussanak a kiválasztott ruhákhoz, mielőtt még bárki más olyan ruhában pózolna a közösségi oldalakon” – magyarázza a divatvilág legújabb digitális szabályait a Luisa Via Roma vezérigazgatója, Andrea Panconesi.

A luxuscuccokban utazó webáruház tavaly például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Jeremy Scott debütáló kollekcióját a Moschinónál szinte percek alatt eladta ügyfeleinek. "Felgyorsult világban élünk, amelyben intenzíven jelen kell lenned az olyan szociális hálókon is, mint a Facebook vagy az Instagram. Elsősorban annak érdekében, hogy az emberek szinte azonnal találkozhassanak a kollekcióval és minél előbb megvegyék azt. Ezért született az az ötlet is, hogy csináljunk egy kapszulakollekciót, amit már rögtön a show után piacra dobhatunk” – reagált a jelenségre Jeremy Scott.

10706714 712372118844704 936385848 n
Fotó: Instagram / luisaviaroma

„Valószínűleg változni fog a bemutatók menetrendje a közeljövőben, szerintem a női gyűjteményeket a férfi kollekciókkal egy időben mutatják majd be” – jegyezte meg Panconesi a divatipar alakulásáról. Hogy ettől könnyebb lenne majd a tervezőknek? Nem gondolnánk, hogy így lenne, de ahogy Karl Lagyerfeld egyszer megjegyezte: „Napjainkban divatot csinálni olyan, mint az autóversenyzés. Alkalmazkodni kell, hogy nehogy kifuss az időből."

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta