Az internetezők diktálják az iramot a divatházaknak

A szemtelenül gyorsan változó innovációk korában a divatipar sem ússza meg a változásokat. Az átalakult vásárlási szokásoknak köszönhetően ugyanis már nem kell fél évet várni arra, hogy a ruhatárunkban landoljanak a divathéten kiszemelt darabok, a hőn áhított kollekciókból akár már rögtön a bemutatók után is bevásárolhatunk, ha akarunk.

Az nem kérdés, hogy a tervezőknek manapság feltétlenül szükségük van egy saját webáruházra, ahol legalább egy nyári és egy téli kollekciójuk kapható. Annak a lehetősége azonban, hogy akár a kifutóról is eladhatják ruhadarabjaikat, igencsak proaktívvá tette a designereket. És ez úgy tűnik, hogy nem csak egy jól bevált marketing trükk, mivel ez már biztos módja a forgalom növelésének, arról nem is beszélve, hogy így a tervezők előbb jutnak bevételhez, melyből elkezdhetik előkészíteni a következő showjukat – írja a jelenségről a style.com szerkesztője, aki szerint nem kétséges, hogy javarészt a mindent egyszerre és azonnal követelő Instagram generáció okolható a divatipar befolyásolhatóságáért.

A kifutóról való értékesítés egyik úttörője a Burberry volt 2010-ben. Ez a forradalmian új stratégia nagyot lendített a divatház népszerűségén, de mindezek mellett még kiváló üzleteket is hozott a világ minden tájáról. A jelentős mértékben megnőtt elismerés pedig hasonló tettre sarkallta a többi divatházat is, így a jelenségből trend született.

10724012 712201175539011 843173653 n
Instagram / luisaviaroma

A kiskereskedők is egyből ráharaptak a csalira. Szezonról-szezonra egyre több üzlet dobta piacra a divatházak kollekcióit egyenesen a kifutóról. „Az első ilyen jellegű projectünkbe néhány évvel ezelőtt kezdtünk bele, amikor a bemutató után egy nappal áruba bocsátottuk mintegy tíz tervező legújabb munkáját. Az ügyfelek már a showt követő napon előrendelhették a ruhákat, majd néhány hónappal később meg is kapták azokat. Mostmár egyre több online kereskedés átvette ezt a szemléletet, ezért tovább kellett lépnünk. Idén egy különösen speciális együttműködésünk van Fausto Puglisivel, aki kizárólag nekünk készített egy számozott, limitált szériás pólógyűjteményt LVR1ST néven. A pólókollekció a divatshow része volt, a kifutón látott pólókat pedig a bemutató utáni napon bocsátottuk ügyfeleink rendelkezésére. De hasonló projectre szerződtünk a Moschinóval, Anthony Vaccarellóval és a Versus Versacével is. Mindegyik esetben az a cél, hogy a vásárlóink már a bemutató utáni napon hozzájussanak a kiválasztott ruhákhoz, mielőtt még bárki más olyan ruhában pózolna a közösségi oldalakon” – magyarázza a divatvilág legújabb digitális szabályait a Luisa Via Roma vezérigazgatója, Andrea Panconesi.

A luxuscuccokban utazó webáruház tavaly például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Jeremy Scott debütáló kollekcióját a Moschinónál szinte percek alatt eladta ügyfeleinek. "Felgyorsult világban élünk, amelyben intenzíven jelen kell lenned az olyan szociális hálókon is, mint a Facebook vagy az Instagram. Elsősorban annak érdekében, hogy az emberek szinte azonnal találkozhassanak a kollekcióval és minél előbb megvegyék azt. Ezért született az az ötlet is, hogy csináljunk egy kapszulakollekciót, amit már rögtön a show után piacra dobhatunk” – reagált a jelenségre Jeremy Scott.

10706714 712372118844704 936385848 n
Instagram / luisaviaroma

„Valószínűleg változni fog a bemutatók menetrendje a közeljövőben, szerintem a női gyűjteményeket a férfi kollekciókkal egy időben mutatják majd be” – jegyezte meg Panconesi a divatipar alakulásáról. Hogy ettől könnyebb lenne majd a tervezőknek? Nem gondolnánk, hogy így lenne, de ahogy Karl Lagyerfeld egyszer megjegyezte: „Napjainkban divatot csinálni olyan, mint az autóversenyzés. Alkalmazkodni kell, hogy nehogy kifuss az időből."

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra