Teszt: bolti zacskós és dobozos kakaók, és a pokol

A forró csokoládékat és a kakaóporokat már teszteltük, így hát elérkezett az idő, hogy a dobozos/zacskós kakaós tejeket is megkóstoljuk. Összesen kilenc terméket próbáltunk, egy sem végzett kimagaslóan jó helyen, viszont találtunk olyat, amit be kellene tiltani!

Számítottunk rá, hogy lesznek olyan termékek a vakteszten amelyeket egy cég gyárt, arra viszont nem gondoltunk, hogy ilyen sok és, hogy ezek különböző helyen végeznek. Fogalmunk sincs, hogy mi lehet ennek az oka, csak találgatni tudunk: olcsóbb alapanyagok, különböző minőségű tej, előállítás. Ami biztos, a teszt előtt a kakaós italokat két napig hűtőben tároltuk, ugyanazon a polcon.Mielőtt kitöltöttük volna őket a poharakba felráztuk a dobozokat, tehát mindegyik kakaós tejjel hasonlóan bántunk.

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, leginkább középkategóriás kakaós tejeket találtunk és ennél rosszabbakat. 

De ne csüggedjen, ha igazi finom kakaós tejet inna, készítse el otthon a sajátját, nem fogja megbánni! A kakaókat semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, a legjobb ízűt szerettük volna megtalálni, szerintünk sikerült. 

Utolsó helyezett: Penny Market, Campus, kakao drink 

Ez volt az egyik olyan kakaó, amiről azt hittem, hogy a tejszerető kollégák ódákat fognak zengeni, nem így lett. Hiába a 3,5 százalékos teljes tej, mindenki rosszul volt tőle. Lehet, hogy csak valami barna ételfestéket tettek a tejbe?! Nyilván nem, de ez nem érződik rajta. A doboza egyébként nagyon arra ösztönöz, hogy „hé, vegyél meg!”, de ez ne tévesszen meg senkit. Bár számos kollega tippelt romlott tejre, a termék bőven lejárati időn belül volt.

Összetevők: teljes tej 85%, invertcukor szirup, zsírszegény kakaópor 1,4%, stabilizátor: karragén, aroma. Gyártó: Hochwald Foods GmbH

„Ez mintha romlott tejből készült volna. Savanyú és rossz, ez volt az egyetlen kifejezetten fogyaszthatatlan a felhozatalból.” „Én tényleg senkinek a kedvét nem akarom elvenni, de ez borzasztó. Viszont szeretném jelezni, hogy ez nem a tehén hibája, aki a tejet adta. Mondjuk az is lehet, hogy szimplán csak romlott.” „Botrányosan rossz. Jézusom, ezt a mellékízt nem tudom, hogy rakták össze az élelmiszermérnökök, de azonnal menjenek vissza, és kezdjék teljesen elölről!!!” „Nem hittem, hogy ilyen létezik, de ez borzalmas. Mintha romlott lenne. Többet nem szeretnék összetalálkozni vele.”

Nyolcadik lett: Spar kakaós tej 

Ez az első olyan kakaós tej amit ki kell emelnünk, ugyanis megegyezik az összetevőlistája az első helyen végző Aldi termékével. Bár ennek a csomagolásán pasztőrözött tej szerepel, míg a másikon zsírszegény tej, talán a kakaópor minősége is lehet más, mindenesetre, elég távol végzett egymástól a két termék.

Összetevők: pasztőrözött tej 94%, cukor, kakaópor 1,2%, stabilizátor: karragén. Gyártó: Tolnatej.

„A pohár alján valami vízszerűségben kavargó feketeség maradt, de mondjuk a többi is nagyjából így ülepszik le, csak ez talán kicsit jobban. Az enyhén hervasztó látvány mellett ízre sem túl jó éppen, de mondjuk fogyasztható.” „Ennek már kakaó illata van, kicsit talán túl erőteljes is, olyan mintha érezném a mesterséges ízfokozókat sercegni a fogam alatt.” „Nagyon édes, enyhén csokis, torokban szárítós mellékízzel.” „Nem rossz, bár van utóíze. Arról viszont nem tudom eldönteni, milyen.” „Ez tuti romlott!!”

Hetedik lett: Penny Sissy kakaós ital

Aztán itt jön a Penny Market saját márkása, amit a Sole-Mizo Zrt. követett el, ahogyan a Norbi Update, Pilos, Mizo kakaós tejeit is és van egy sanda gyanúm, hogy a tescósat is, bár ez utóbbinak semmilyen információt nem találtunk a dobozán arról, hogy ki gyártotta. Tehát ezek a kakaók egy cég neve alatt készültek és úgy gondolom ezeknél már meg is látszik a pontozásban is, ugyanis 1-1 pont különbség van csak közöttük. Ez a kakaós tej egyébként nagyon édes, enyhén fahéjas ízű, és édesítőszeres mellékíze van. 

Tej (51%), permeátum, cukor, zsírszegény kakaópor (1,4%), természetazonos aroma, stabilizátor (karragén), savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfát). Gyártó: Sole-Mizo Zrt.

„Bizarr mellékíze van, nem vagyok biztos benne, hogy ez kifejezetten jó, de legalább eltér a többitől." „Ez az eggyel vállalhatóbb jellegű olvadó fagyi." „Ez valami kegyetlen kemikáliás mellékízzel támad, amit a brutális édessége sem képes elfedni." „Vetekszik a 8-assal ízben (Campus. - a szerk.), csak ez még rohadtul édes is. Nem ízlik."

Ötödik lett: Oké kakaós tej

Ezt a tejet az a cég gyártja, akinek a Pöttyös Túró Rudit köszönhetjük, na, meg az S-Budget (Spar), a Sissy (Penny Market) és a Milfina (Aldi) rudikat is. (Mellesleg ezért nagyon hálásak vagyunk nekik.) Hogy ezt honnan tudom? Innen! Ez a kakaós tej abszolút gyerekkort idéz. 6 ponttal maradt le az első helyről és 2-vel a harmadikról!

Tej 74%, Víz, Fruktóz-glükóz szörp, Kakaópor 1,4%, Tejszín, Stabilizátorok: karragén és nátrium-foszfát, Vanillin. Gyártó: FrieslandCampina Hungária Zrt.

„Fincsi volt ez is, egészen halványan az átlag felett. Kicsit kár, hogy különlegesen finom ez se volt, csak elment.” „Ez meg savanyú és nyálkás. SOS innom kell egy kólát, hogy eltüntesse az élményt.” „És ezennel felhívnám a figyelmet szegény tehenek borzasztó életére, akik biztos tök finom tejet adnak, és aztán meg így elrontják az egészet. Ez felháborít.” „Ez is elég gyenge: nagyon rossz csokimikulások vízzel összedolgozva.” „Elsőre nagyon édes, de aztán picit kesernyés.”

Ötödik lett: Norbi update kakaó

Erre a kakaóra pár hete találtam rá, és csak azért kóstoltam meg, mert nincsen benne cukor és összesen 225 kilokalória van egy dobozban, ami összehasonlítva a „rendes” kakaókkal elég jó. Például a hasonlóan Sole-Mizo Zrt. által gyártott Mizóban 330 kcal van. Szóval ideálisnak tűnt a norbis cucc arra az alakalomra, ha nagyon megkívánnék egy kis csokoládét, de nem akarom cukorral tömni magam. Viszont a kollegák a vakteszt során nem osztották a lelkesedésemet, csak az ötödik helyre tudott befutni, úgy látszik a csokoládéaromán még dolgozhatnak a vegyészek...

Összetevők: Tej, Zsírszegény kakaópor (1,4%), Édesítőszerek (szteviol-glikozidok, szukralóz), Csokoládé aroma, Stabilizátor (karragén), Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfát), 1,4% zsírtartalommal. Gyártó: Sole-Mizo Zrt.

„Végre valami, ami egyértelműen alulmúlja a többit. Koszos vízre emlékeztet, de mondjuk el tudok képzelni olyan vészhelyzetet, amikor ezt is szinte jóízűen innám.” „Eddig messze ez a legundorítóbb. Mintha iszapos, tejporos vizet innék.” „Kakaó íze nyomokban tetten érhető. Egy picit kevésbé édes, mint a legtöbb, szerintem mondjuk még mindig túlságosan.” „Na hát, ez meg kicsit sem édes. Olyan semmilyen ízű.” 

Negyedik lett: Pilos kakaós ital 

Helló Sole-Mizo Zrt.! Igen, ez is onnan van. Nagyon édes kakaó, kicsit lisztes utóérzete van. Két Sole termék között kapott helyet. Egyébként önnek nem tűnt fel, hogy a habtejszíneknek is hasonló az alapanyaguk?!

Összetevők: Tej (51%), permeátum, cukor, zsírszegény kakaópor (1,4%), aroma, stabilizátor (karragén), savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfát). Gyártó: Sole-Mizo Zrt.

 
„Úgy látszik, nagyon egységes a magyar kakaófelhozatal, mert nekem ez se mond se többet, se kevesebbet, mint az átlag.” „Ennek is megvan az a jellegzetes, ipari-kakaós mellékíze, amit egyébként nem tudok beazonosítani. Amúgy nem bántó, elég semmilyen.” „Nagyon édes és émelyítő. Többet nem is tudok róla mondani.”

Bronzérmes: Tesco kakaós ital

Sűrű kakaóréteg maradt a poharak alján a tescós kakaó után, ez többeknek feltűnt. A termék édes, de iható. Egy kóstolónak feltűnt, hogy ez a kakaó teljesen olyan, mint a Mizo. Vajon miért?!

Összetevők: Tej (51%), Permeátum*, Cukor, Zsírszegény kakaópor (1,4%), Aroma, Stabilizátor (karragén), Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfát), * A permeátum a tej ultraszűrésével előállított, fehérjében szegényített, tej eredetű készítmény., Zsírtartalom: 1,4% (m/m). Gyártó: Nincs infó.

„Az első kortynál úgy éreztem, hogy nagyon kiugrik az ízharmóniából valami harsányan édes, de aztán a másodikra már hozzá is szoktam biztos, mert már kevésbé éreztem.” „Ízre nem rossz, inkább csokis, mint sima kakaós. Olyan mint amikor a porfagyi olvadni kezd.” „Legtipikusabb zacskóskakaóíz a gyerekkoromból, rengeteg-rengeteg cukor, kevés más.” „Túl édes, szinte érzem benne a több kiló kristálycukrot.” „Ez ugyanolyan, mint a 7-es (Mizo. - a szerk.), teljesen finom csak túl édes.”

Ezüstérmes: Mizo top kakaó

Nincsen utóíze, nagyon finom, nem kapott egy rossz értékelést sem. Muszáj gratulálnom a Solénak, szépen bekebelezte a hazai kakaós tej-piacot.

Összetevők: Tej (51%), Permeátum*, Cukor, Zsírszegény kakaópor (1,4%), Aroma, Stabilizátor (karragén), Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfát), *Permeátum: a tej ultraszűrésével előállított fehérjében szegényített tejcukor-tartalmú tejeredetű készítmény., 1,4% zsírtartalom. Gyártó: Sole-Mizo Zrt.

„Nekem eddig ez a kedvencem. Jó kakaóíz, nincs semmi baja vagy mellékíze vagy ilyesmi. De mondjuk ez se olyan, hogy azt mondanám, hogy életem ízélménye. Egy korrekt kakaó.” „Csokoládés ízélmény, nem tudnék belekötni.” „Ez biztos valami vitaminokkal van dúsítva, mert olyan a mellékíze, mint gyerekkoromban a csúszós-sárga C-vitaminnak.” „Édes, teljesen iható, nincs kesernyés utóíz.”

Aranyérmes: Aldi milfina kakaós tej

Íme a másik tolnatejes, ami viszont megnyerte a kóstolót. Az Aldi kakaója 22 pontot szerzett a lehetséges 30-ból, iskolai osztályzatokra fordítva mondjuk megérdemel egy négyes alát. A mezőnyben jó termék.

Összetevők: zsírszegény tej, cukor, kakaópor 1,2%, stabilizátor: karragén. Gyártó: Tolnatej

„Nincs túl erős íze, ami alapvetően nem lenne baj szerintem, de azért ennél több élvezetet simán nyújthatna." „Elég semmilyen, remélem, legalább kevés benne a kalória vagy ilyesmi." „Nem egy házi kakaó az tény, hanem olyan se íze se bűze típus. Ami persze egyáltalán nem biztos, hogy hátrány, csak éppen pozitívum se." „Tipikus bolti kakaó, édes. Előszörre nem voltam tőle elragadtatva, de a teszt során többször is visszakóstoltam, és egyre jobban tetszett a mezőny többi részével összehasonlítva."
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Aldi milfina kakaós tej 159 318 22 Aldi
Mizo top kakaó 238 529 21 Tesco
Tesco kakaós ital 169 338 18 Tesco
Pilos kakaós ital  159 318 17 Lidl
Norbi update kakaó 229 509 16 Tesco
Oké kakaós tej 158 351 16 Tesco
Penny Sissy kakaós ital 159 318 13,5 Penny Market
Spar kakaós tej 169 338 13 Interspar
Campus, kakao drink 199 398 6 Penny Market
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek