Így tűnhetnek drágának a ruhadarabjai

Sokszor elég fél pillantás és megállapítjuk egy ruháról, hogy az olcsó vagy drága hatást kelt – de vajon mi alapján döntünk? Nem lehet egyértelműen kinyilatkoztatni például, hogy a strassz miatt minden filléres hatást kelt, hiszen attól függ, egyáltalán hogy néznek ki, miként helyezték fel őket és a legfontosabb, hogy mire! Nemrég megírtuk, hogy mik azok a dolgok, amik miatt akár a százezres cipője is nézhet ki olcsón, most pedig a Marie Claire segítségével megmutatjuk, mire figyeljen a ruháinál. Bár apróságokról van szó, mégis sokat javíthatnak az összképen, figyeljen csak!

1. Cserélje le a gombokat!

Bár banális tanácsnak hangzik, mégis kevesen élnek vele. Látott egy jó kardigánt a turkálóban, de a poháralátét méretű műanyag gombok miatt mégis otthagyta? Legközelebb ne tegyen ilyet! Menjen haza, vágja le a gombokat és szaladjon el, vegyen helyettük másikat. Mi a Gombudvarba járunk (Régiposta utca), nem volt még olyan alkalom, hogy ne találtunk volna olyat, amilyet kerestünk. Bátran essen neki kabátjainak és blézereinek is, sőt: akár ingeken is kísérletezhet.

493625841
Vittorio Zunino Celotto / Europress / Getty

2. Járjon tisztítóba!

Hiába használja például csupán pár hétig egy évben (majd űzi a szekrény mélyére, hogy aztán hónapokkal később megint elővegye), az idő attól még meglátszik a télikabátján is. Ne legyen rest és vigye el tisztítóba: meg fog lepődni, mert olyan lesz, mintha vett volna egy újat – és csak párezer forintjába került.

453785168
Boston Globe / Europress / Getty

3. Távolítsa el a felesleges dolgokat táskájáról!

Ha leszedi a csilivili lógókat és a bumfordi vállpántot a táskájáról, kapásból kétszer olyan drágának fog majd kinézni. Néha a cipzárt is érdemes cseréltetni, sokat tud dobni az is.

4. Vigyázzon a dolgaira!

A földre nem teszünk le táskát, esőben nem indulunk el kényes bőrcipőben és nem lógatjuk vállfán a kasmírpulóvereket. Pár szabály azok közül, amiket bár könnyű betartani, sokan vagy elfeledkeznek róla vagy lustaságból nem törődnek vele. Tömje ki kézitáskáját reklámszatyrokkal, mielőtt elteszi a szekrénybe, így megőrzi az alakját és nem horpad majd be. A bőrből készült darabokat – a cipőkhöz hasonlóan – érdemes néha áttörölgetni ápolószerrel, így a karcolások és törések kevésbé látszódnak majd.

5. Vásároljon férfiruhákat!

Nyílt titok, hogy a férfiruhák gyakran sokkal jobb minőségű alapanyagokból készülnek. Kiemelten igaz ez az ingekre és a pulóverekre, ha pedig kapható belőlük XS vagy S-es méret, azok biztosan jók lesznek önre is. Az sem baj, ha nagyok, az oversize most úgyis divat. Júliusban egyébként mutattunk 20 olyan – eredetileg férfiaknak szánt – szettet, amit nőként is nyugodtan hordhat, a szavazáson pedig kiderült: minden második olvasó – nemtől függetlenül – hordta már a párja ruháit. Hoppá!

ajanlo
Catwalking / Europress / Getty

6. Járjon cipészhez!

A kínai üzletek és az akciók alacsony árai szinte rákényszerítenek minket arra, hogy ha valami baj adódik a cipőnkkel, inkább dobjuk ki és vegyünk egy másikat. Viszont mi inkább azt ajánljuk, fektessen be egy minőségi darabba, és vigye el cipészhez, ha valami gond van vele – a valódi szakemberek kezében nemcsak újszerű hatást kelt majd a „kezelés” végén, de sokkal minőségibb hatást is kelt.

88789267
Christopher Furlong / Europress / Getty

7. Látogasson meg egy szabót/varrónőt!

Turkált valamit, amit verhetetlen áron kínáltak és bár nem passzol mindenhol, ennyi pénzért elhordja? Látott valamit a Zarában, ami csak kicsiben tér el a Prada egyik „must have” darabjától a szezonban? Irány a varrónő vagy a szabó és vázolja fel elképzeléseit neki. Nem kell horrorisztikus árakra gondolni, pár ezer forintból olyan használtruha-üzletes kosztumje is lehet akár, amiről senki nem mondaná meg, hogy kilóra vette.

8. Vágja ki a címkéket!

A címkék nemcsak kényelmetlenek, de néha már az is befolyásolja a véleményünket egy adott ruhadarabról, ha meglátjuk, hogy mi a márkája – legyen szó pozitív vagy negatív formálásról. Fogjon egy ollót és vágja ki őket, így legalább, ha megkérdezik, honnan van, válaszolhatja azt, hogy vintage!

479310603
Bloomberg / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek