Bűntudat-, glutén- és laktózmentes pancake

Zanza!

Gimis korunkban az unokatesómmal, Szandrával rengeteget röhögtünk egy ismerősünkön, aki minden vasárnap palacsintapartira ment a Tiszteleteshez. Mi afféle neveletlen szakadárok voltunk, ő pedig igazi jókislány – de bevallom, ha a Tiszteletes, és a „jógyerekek“ társaságát annyira nem is, a palacsintaevést marhára irigyeltem.

Ma már persze tudom, hogy a Tiszteletes akár tök jó arc is lehetett, aki tök spirituális, meg minden, de akkor még minden formaság ellen vehemensen tiltakozó tinédzser voltam. Na de vissza a palacsintához: a sztoriban az volt a lenyűgöző, hogy ez a lány nem akármilyen palacsintát evett, hanem amerikait, ahogy ő nevezte. Na ez volt életem első találkozása a pancake-kel, azaz akkor még csak a fogalmával.

Első valós, személyes, minden érzékszervemmel tapasztalható találkozásunk Londonban történt, ahol is a Soho – naná, hogy a meleg-negyed – egyik musical színháza mellett üzemel egy igazi kis „diner“ (amúgy dájn(ö)rnek kell ejteni, nem dinnernek). Amolyan amerikai, útszéli bár-étterem-fagyizó, mindenféle burgerekkel, shake-ekkel, meg persze pancake-kel.

Természetesen a mennyekben jártam: vanília fagyival és áfonyamártással megpakolt, juharszirupba áztatott, mogyoróvajas mártással tálalt kerek, foszlós kis párnácskák, valahol a piskóta és a palacsinta között. Aztán vegán lettem, és a ez a nyalánkság évekre tiltólistás lett – egészen addig, míg egy átlagosnak nem mondható szombat reggelen vaníliaillatra ébredtem, és a konyhába érve ujjongva tapasztaltam: a férjem vegán pancake-et süt.

IMG 20141023 101645
Fotó: Steiner Kristóf

Azóta rendszeres vendég nálunk, ám amióta mindketten a harmadik X felett vagyunk, kicsit alaposabban átgondoljuk, megegyünk-e fejenként négy (öt-hat) szénhidrátbombát szénhidrátszószba mártva. Ez a recept azonban  - amely abból a megfontolásból született meg, hogy a kínai és japán konyhában édesség alapként használják a bab pürét - kulináris forradalmat hirdet: mostantól AKÁRKI ehet pancake-et – még az is, aki egyébként soha nem eszik édességet.

Hozzávalók (16-18 pancake-hez, azaz 4-6 főre)

  • 1 csésze csicseriborsóliszt, vagy kávédarálóban finomra őrölt szárított csicseriborsó (ennek hiányában sárgaborsóval is remekül működik, és nem, nem lesz "bab" íze, sőt, pukizni sem fog tőle)
  • 1 csésze kókusztej (vagy egy banán egy csésze vízzel és egy evőkanál olajjal összeturmixolva, esetleg a kókusztej és a fenti kombináció fele-fele elegye)
  • 1 kiskanál stevia (amely egy növényi kivonat, a világ legegészségesebbikének kikiáltott természetes édesítőszere, és harmincszor olyan édes, mint a cukor, így pár csepp is elég belőle, de persze kiváltható juhar-, vagy agavésziruppal, végső esetben mézzel is, csak ugyebár akkor már nem vegán, és nem is annyira alakbarát)
  • Fél zacskó sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • Pár csepp vanília olaj, esszencia, vagy aroma, esetleg ha olyan jól megy a sora, egy vaníliabab kikapart belseje
  • Kókuszolaj, másnéven kókuszvaj, vagy kókuszzsír - a sütéshez (esetleg mogyoróolaj, vagy bármilyen olaj, előbbi kettő előnye, hogy igen magas hőmérsékleten sem ég meg, és ezért nem képződnek benne rákkeltő vegyületek)
IMG 20141023 101523
Fotó: Steiner Kristóf

Amerikai palacsintázásra fel!

1. Minden összetevőt egy kancsóba teszek, majd fakanállal összekeverem őket – ha házi őrlésű borsólisztet használok, botmixerrel átkeverem, hogy ne maradjon darabos. Elképzelhető, hogy kell vízzel hígítani, de észben tartom, hogy a tökéletes pancake keverék sokkal sűrűbb, mint a palacsintatészta – hiszen ha a forró serpenyőre öntök egy pettyet, annak fél tenyérnyi párnává kell folynia, nem pedig beborítani a serpenyőt, mint a mi palacsinták esetében.

2. Egy nagy teflonserpenyőbe egy evőkanálnyi kókuszzsírt olvasztok fel, majd közepesen erősre veszem a lángot, és ha már forró az olaj, a kancsóból – vagy keverőtál esetében merőkanállal – annyi pancake-et pakolok rá, hogy azok kényelmesen elférjenek egymás mellett. Akkor van kész, ha a teteje buborékosodni kezd, majd megszilárdul – ekkor lapos kiszedőkanállal megfordítom őket, és a másik oldalukat is átsütöm röpke fél perc alatt.

3. Az öntetek nélkül még 50 kalória sincs egy pancake-ben, és színtiszta fehérje az egész cucc, de a szószokkal megpakolva is egészséges bűnözés. A „klasszik“ köret a juharszirup, de 100% gyümölcsből készült lekvárral, cukrozatlan mogyoróvajjal, friss gyümölcsökkel (különösen felszeletelt banánnal), összeolvasztott étcsokoládéval is mennyei falat reggelire, uzsonnára, vacsora után desszertnek, vagy a nap bármely szakaszában.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra