OFFLINE

Ikeás mandulatorta házilag, glutén nélkül

2014. október 27., hétfő 13:59

Ezt a mandulatortát – vagy legalábbis az ehhez nagyon hasonló mandulatortát – biztosan sokan ismerik a svéd bútoráruház étterméből. A torta tésztája gluténmentes, liszt helyett csak darált mandulát tartalmaz, ehhez pedig egy vaníliás krém társul. A torta tetejét pirított mandulaszeletekkel szórjuk meg, így az intenzív mandulás íz garantált!

Mandulatorta1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ráadásul nagy előnye, már ha önök is úgy vannak ezzel mint mi, hogy nem maradnak utána fölösleges tojásfehérjék/sárgáják, a fehérje megy a tésztába, a sárgája a krémbe, nincs maradék, ügyesek vagyunk.

Jó hír, hogy darált mandulát több havi szünet után mostanában megint üzembiztosan be lehet szerezni a német szuperekben, ami sokkal gazdaságosabb megoldás, mint a bioboltok csilliárdos mandulalisztjei. De ha nincsen, házilag is előállítható, úgy kicsit több a macera vele, ekkor az egész mandulaszemeket a sütőben szétterítve alacsony hőfokon érdemes néhány órán át szárítani, majd izmos késes robotgéppel szétcsapatni.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához (26-oshoz duplázzanak):

Tészta:

2 tojásfehérje
65 g nádcukor
110 g darált mandula

Krém:

2 tojássárgája
1 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
30 g nádcukor
1 rúd vanília 
80 g vaj
40 g szeletelt vagy durvára vágott mandula a tetejére

1. A mandulás tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük nagyon össze, beleforgatjuk a darált mandulát. (Nagy mozdulatok, alulról fölfelé, kívülről befelé.)

2. A tésztát 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába simítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd keresztben két lapra vágjuk.

3. A krémhez a tojássárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Végül hozzákeverjük a kockákra vágott vajat is, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

4. A krém kb. felével megkenjük az alsó lapot, majd ráfektetjük a másodikat, és a tortát teljesen bevonjuk a maradék krémmel.

5. A szeletelt vagy durvára vágott mandulát száraz serpenyőben picit megpirítjuk, kihűtjük, majd megszórjuk vele a tortát.

Mandulatorta2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta