Zanza!

Ezt a mandulatortát – vagy legalábbis az ehhez nagyon hasonló mandulatortát – biztosan sokan ismerik a svéd bútoráruház étterméből. A torta tésztája gluténmentes, liszt helyett csak darált mandulát tartalmaz, ehhez pedig egy vaníliás krém társul. A torta tetejét pirított mandulaszeletekkel szórjuk meg, így az intenzív mandulás íz garantált!

Mandulatorta1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ráadásul nagy előnye, már ha önök is úgy vannak ezzel mint mi, hogy nem maradnak utána fölösleges tojásfehérjék/sárgáják, a fehérje megy a tésztába, a sárgája a krémbe, nincs maradék, ügyesek vagyunk.

Jó hír, hogy darált mandulát több havi szünet után mostanában megint üzembiztosan be lehet szerezni a német szuperekben, ami sokkal gazdaságosabb megoldás, mint a bioboltok csilliárdos mandulalisztjei. De ha nincsen, házilag is előállítható, úgy kicsit több a macera vele, ekkor az egész mandulaszemeket a sütőben szétterítve alacsony hőfokon érdemes néhány órán át szárítani, majd izmos késes robotgéppel szétcsapatni.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához (26-oshoz duplázzanak):

Tészta:

2 tojásfehérje
65 g nádcukor
110 g darált mandula

Krém:

2 tojássárgája
1 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
30 g nádcukor
1 rúd vanília 
80 g vaj
40 g szeletelt vagy durvára vágott mandula a tetejére

1. A mandulás tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük nagyon össze, beleforgatjuk a darált mandulát. (Nagy mozdulatok, alulról fölfelé, kívülről befelé.)

2. A tésztát 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába simítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd keresztben két lapra vágjuk.

3. A krémhez a tojássárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Végül hozzákeverjük a kockákra vágott vajat is, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

4. A krém kb. felével megkenjük az alsó lapot, majd ráfektetjük a másodikat, és a tortát teljesen bevonjuk a maradék krémmel.

5. A szeletelt vagy durvára vágott mandulát száraz serpenyőben picit megpirítjuk, kihűtjük, majd megszórjuk vele a tortát.

Mandulatorta2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra