OFFLINE

Pénteki süti: almás-mákos csiga

2014. október 24., péntek 17:01

Ha nem szeretném a mákos mellett a többi sütit is, akkor karácsony kivételével – amikor a beigli a sztár – csak ezt a mákosat sütném. Ennél szaftosabb és mákosabb mákos sütit nehéz találni, a tésztája egyszerű, gyorsan kész van, szinte kelt tészta-szerű , de a kelesztési-dagasztási macera nélkül, akár fagyasztható is, rengeteg van belőle, és napokig finom.

DSC 0018
Fotó: Piszke

A túrós-olajos tészta némileg rémisztőnek hangzó neve ellenére hálás konyhai alap, és nemcsak mákkal, hanem ezerféle más töltelékkel és formában is kipróbálható.

Hozzávalók:

a tésztához:

20 dkg túró
6 ek tej
1 tojás
fél dl étolaj
10 dkg cukor
' vaníliás cukor
csipet só 
40 dkg liszt
10 gr. sütőpor

a töltelékhez:

6 nagyobb alma
5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
fél kk. őrölt fahéj
2,5 dl víz
25 dkg mák
7 dkg puha vaj
2 ek méz
1 tojás

a tetejére:

porcukor
kevés rum

  1. A mákot megdaráljuk, de még jobb, ha valakivel megdaráltatjuk, vagy eleve darálva vesszük.
  2. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, és a negyedeket keresztben vékony szeletekre vágjuk.
  3. A vizet a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal felforraljuk, hozzáadjuk az almát, 2 percig forraljuk, leszűrjük, de a vízből megmentünk 1,5 decit és abban felfőzzük a mákot. Hagyjuk kihűlni.
  4. A tészta első hét hozzávalóját (túró, tej, tojás, olaj, cukrok, só) elkeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, aztán kézzel egyneművé gyúrjuk.
  5. A tésztát lisztezett munkalapon késfok vastagságú, kb. 35X40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  6. A kihűlt mákba belekeverjük a mézet, a puha vajat és a tojást, és megkenjük vele a tésztát.
  7. Kirakosgatjuk a puha almaszeletekkel, a hosszabbik oldaláról feltekerjük és éles késsel centi szélességű csigákra vágjuk.
  8. Sütőpapíron, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
  9. Kevés rummal elkevert porcukros mázzal fényesítjük a csigák tetejét.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta