OFFLINE

Ők a divatvilág legbefolyásosabb családjai

2014. október 23., csütörtök 09:16

A legnagyobb divatházak tervezői nem csak az éppen aktuális trendek meghatározásában játszanak nagy szerepet, hanem magában a divat alakulásában is. A listára csak a világszerte presztízzsel bíró, komolyabb múltú amerikai és európai márkák kerülhettek fel, így hála istennek se Victoria Beckham, se az önimádó Kanye West nem szerepel rajta. A Harper's Bazaar cikkén alapulva összegyűjtöttük a divatvilág legbefolyásosabb családjait, akik nagyobb befolyással bírnak, mint gondolná.

A Wang-klán

Alexander Wang 2007-ben debütált első, önálló kollekciójával, azóta is a legnagyobb tervezők közt tartják számon: a H&M-mel közös kollaborációját pont ezért is várják a korábbiaktól eltérően meglepően nagy izgalommal. A dizájner tajvani és amerikai szülők gyerekeként született 1984-ben, majd New Yorkba költözött, hogy a Parsons School of Design-ban folytassa tanulmányait. Cégét a mai napig családi körben vezeti: testvére, Dennis és sógornője is vezető beosztásban dolgozik a márkánál, kislányuk pedig, akiket gyakran fotóznak Wang cuccokba öltöztetve, azóta netes celeb lett.

Missoniék

Ottavio Missoni és felesége, Rosita 1953-ban alapították a Missoni márkát, öt évvel később pedig megnyitották első kötöttáru workshopjukat Olaszországban. A divatház a mai napig szigorúan családon belül működik: ma már az alapítók lánya, Angela a vezető tervező, testvére, Luca kreatív igazgató, a kiegészítőket pedig lánya, Marherita tervezi. A ruházaton kívül a lakberendezés is foglalkoztatja a márkát: a Missoni Home-ot az alapító Rosita felügyeli.

Az LVMH-t birtokló Arnault család

Bernard Arnault üzleti érzéke biztosan genetikailag öröklődött a család többi tagjánál is: gyermekei, Delphine és Antoine – akinek felesége az orosz topmodell, Natalia Vodianova – apjuk mellett irányítják a francia multinacionális, luxustermékeket forgalmazó tömörülést, ami a Kenzón, a Marc Jacobs-on és a Fendin kívül olyan exkluzív márkákat forgalmaz még, mint a Bulgari és a Sephora.

A Lauren család

Az egyik legbefolyásosabb név az amerikai divatvilágban egyértelműen Ralph Laurené, aki szó szerint divat- és életstílus-birodalmat épített. A Ralph Lifshitzként született Lauren eleinte csak feleségének, Ricky-nek készített ruhákat, majd kiépített egy majdhogynem 14 milliárd dollárt érő divatházat, melyet mai napig felesége és gyermekei – beleértve David Laurent is – képviselnek világszerte.

A Tod's mögött álló Della Valle-klán

Filippo Della Valle a húszas években alapította cipőkészítő műhelyét, amit unokája, Diego Della Valle globálisan is ismert márkává alakított, ez a Tod's. Diego Della Valle testvére, Andrea szintén a családi vállalkozás része, ahogyan fia, Emanuele is.

A Fendi család

Adele Casagrande alapította az olasz bőrdíszműves termékekből álló márkát, komolyabb sikereket viszont csak 1925-ben sikerült elérnie, amikor hozzáment Edoardo Fendihez. Bár a divatházat 1999-ben eladták az LVMH-nak, még mindig Silvia Venturini Fendi, a Baguette-táska tervezője vezényli a mindennapi munkálatokat, miközben lánya, Delfina Delettrez ékszertervezőként gyakran kollaborál a márkával.

Salvatore Ferregamo öröksége

Miután 13 éves korára majdhogynem kitanulta a cipészmesterséget, Salvatore Ferragamo 1912-ben üzletet nyitott otthonában, Bonitóban. Két évvel később Olaszországból Amerikába emigrált, megtanulta a gyártósoron készülő cipők készítésének menetét, 1923-ra pedig már a sztárok cipőkészítőjének nevezték. 1960-ban bekövetkezett halála után özvegye, Wanda Ferragamo és hat gyermeke – Fiamma, Giovanna, Fulvia, Ferruccio, Leonardo és Massimo – vette át a cég irányítását, ma már pedig az ő gyerekeik és további rokonok vezetik a divatházat.

Az Olsen-ikrek

Mary-Kate és Ashley Olsen már nagyon korán bebizonyították, hogy nem csak a szórakoztatóiparhoz, de a divattervezéshez is van tehetségük. A testvérpár 2006-ban, a tökéletes póló megtervezésének reményében jelentette be a The Row-t, ami azóta is nagy erőkkel pörög és dobja piacra legújabb kollekcióit szezonról-szerzonra. Külön szimpatikus, hogy a két szőkeség tényleg csak magánszorgalomból dolgozik a márkán, mivel a több milliárd dollárt érő Dualstar Entertainment tulajdonosaiként amúgy is teljesen jól meglennének.

Les Pinaults

A PPR-t, másnéven Keringet 1963-ban alapította egy Francois Pinault nevű üzletember. Fia, Francois-Henri Pinault 1987-ben csatlakozott a csoporthoz, ahol több pozícióban is kipróbálta magát, mielőtt a vezetői körben 2000-ben már vezérigazgatójaként tevékenykedett, a csoport pedig olyan márkákat tudhat a magáénak, mint a Gucci, a Balenciaga vagy az Alexander McQueen. Pinault felesége egyébként a nem éppen Zs-kategóriás színésznő, Salma Hayek, akivel gyerekük is van.

Az ikonikus Miuccia Prada

1913-ban Mario és Martino Prada bőrüzletet nyitottak Milanoban, Fratelli Prada néven, amit haláluk után Mario menye, Louisa vett át 1958-ban. Lánya, Miuccia és annak későbbi férje, a bőrműves Patrizio Bertelli 1977-ben csatlakoztak a céghez és teljesen új irányba vitték a divatházat. Tervük működött: Miuccia kreativitásának és Bertelli kiváló üzleti érzékének köszönhetően a Prada a világ egyik legmeghatározóbb divatházává nőtte ki magát.

Donatella Versace és a Versace-ház

Az egykor Gianni Versace keze alatt futó Versace-házat húga, Donatella vette át, miután testvérét brutális körülmények között meggyilkolták. Az 1978-ban alapított cég még Gianni Versace idejében, a 80-as, 90-es években pörgött igazán, bár manapság sincs okuk panaszra. A tervezőnőnek két gyereke van, Allegra és Daniel, akik valószínűleg szintén az olasz divatházban kapnak majd nívós munkát, ha kell dolgozniuk egyáltalán.

A Wertheimer testvérek

Majdnem biztosra vesszük, hogy első hallásra Coco Chanel vagy Karl Lagerfeld nevével azonosítja a legnívósabb francia divatházat, a Chanelt. Pedig valójában nem Lagerfeld, hanem két titokzatos üzletember mozgatja a szálakat a háttérben, a Wertheimer testvérek, akik a II. világháború után nyúltak Coco Chanel hóna alá, és segítették ki a náci kollaboránsnak bélyegzett tervezőt pénzzel, ezzel megszerezve a divatház tulajdonjogát. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta