Ezeket a sminkhibákat követjük el: alapozás, pirosítás

Előző cikkünkben azt mutattuk meg, milyen hibákat követünk el leggyakrabban, amikor kifestjük a szemünket. Ezúttal is maradunk a már bevált koncepciónál, csak most az arc tipikus festési fiaskóit vettük sorra, legközelebb pedig következik majd a szemöldök és a száj.

Két profi sminkes, Vadócz Edina és Amin B. Ildikó két modell segítségével mutatja meg, hogyan szoktuk elrontani, és azt is, hogy ehelyett mi lenne a jobb megoldás. A képeket egymásra helyeztük, a középen található csúszka segítségével tudják megnézni őket teljes méretben is.

A cél ezúttal sem a kinevetés, hanem annak megmutatása, hogy jobb sminkkel sokkal szebbek leszünk.

Azt gondoljuk, nem fontos az alapozás

Ezen a fotón látszik, hogy mekkora különbség az, ha csak az arc van szépen lealapozva, kontúrozva. A modell természetesen is nagyon szép, mégis, hatalmas a változás az előtte-utána kép között. Mi nők hajlamosak vagyunk ezt lebecsülni, és elhagyni az alapozást.

Ez nem csak a hétköznapokban jellemző, gyakori, hogy az alkalmi sminknek sincs alapozása, kontúrozása, pirosítása. Pedig ezek nem öncélú folyamatok, ezekkel fiatalítjuk az arcot. Az alapozással eltüntetjük a bőrhibákat, karikákat, egy tónusba hozzuk az arc színét. A pirosítással, kontúrozással az arcnak megváltoztatott formát tudunk adni, ha a szem alatti karikák korrektorral jól vannak eltüntetve, az önmagában mínusz öt év.

Ideális esetben az alapozás lépései ezek: 1. arctisztítás. 2. tonizálás. 3. hidratáló vagy bázis. 4. korrektor és alapozó. 5. púder. 6. kontúrozás. 7. pirosító. Szigorúan sminkes-szakmai szempontból nézve bármelyiket kihagyjuk az hibának számít, de a legdurvább és leggyakoribb, hogy az alapozó nincs lepúderezve, akkor pedig elkenődik.

Megoldás:

Az alapozó kiválasztása az ami nehéz, erre kell időt szánni. A bőrtipushoz és az igényekhez kell alkalmazkodni. Mindennapra vékonyabb fedést várunk el, ha ritkán vagy csak egy alkalomra keresünk alapozót, akkor jó megoldás lehet egy "maszkszerű", vastagabb alapozó. Fontos tudnunk, milyen a bőrtipusunk: például zsíros bőrre mattító alapozót veszünk, ráncosra ránctalanító alapozót. A fajtakiválasztás után jön a szín, amiről írunk még a következő képnél. Ha megvan a jó alapozó és a jó púder, akkor tényleg 4-5 perc felrakni reggel.

Négerbaba: a rossz színű alapozó

Az előtte képen látszik, milyen az, amikor túl sötét alapozó: az állvonalnál éles kontúrt ad. Ha jó az alapozó színe, akkor az állcsont alá nem kell vinni (kivéve, ha mondjuk ott van pattanás). Ebből fakadó bónusz: nem kenjük össze a ruhánkat, ingnyakat, garbót.

Legtöbbször a színt a kéz/csukló belső oldalán teszteljük, ebből adódik a legtöbb melléfogás, hiszen az egészen más színű, mint az arcunk.

Megoldás:

Először azt kéne eldönteni, hogy sárgás vagy rózsaszínes a bőrünk. Akinek rózsaszínes, annak általában a "rose" szót érdemes keresnie a fantázianevek között, akinek sárgás, annak meg a "gold/golden" vagy a "beige" lehet a kulcsszó. A legvilágosabb bőrűeknek legnagyobb eséllyel a "porcelaine" jelzés lesz a jó. Ha számozva van, a legkisebb szám a legvilágosabb, és onnan fölfelé sötétedik. Érdemes szem előtt tartani, hogy nappali sminknél nem lehet sötétíteni vagy világosítani az arcszínt alapozóval. Attól, hogy fölrakok egy sötét alapozót, még nem leszek napbarnított.

Az alapozó színét mindig az arcon (ha megodható), vagy a kézháton kéne kipróbálni, ez utóbbi van ugyanannyit napon, mint az arcunk, ráadásul oda is tudjuk emelni az arc mellé, hogy megnézzük az árnyalatot.  Színválasztásnál tehát az a legtökéletesebb, ha az arcunkon tudjuk kipróbálni az alapozót, ha nem látszik, akkor jó.

Fontos, hogy ha ki is néztünk előre egy márkát, előfordulhat, hogy nem találunk jót abból az öt-hat árnyalatból, ami ott van. Ilyenkor tudni kell elengednünk azt a márkát, és átmenni egy másikhoz.

Orosz cica pirosítás

A kifutón divat az erős, nagyobb pirosítás, de a nappali sminkben nagyon bénán néz ki. Itt ráadásul rossz helyre is van rakva, hogy hova kéne, azt mindjárt megmutatjuk.

A pirosító szerepe annyi, hogy az alapozás után életet vigyen vissza az arcra, a helyes szín megtalálásával fiatalítja az arcot. Gyakran megpróbáljuk pirosítóval formázni az arcunkat, de ez nem a leghatékonyabb módja az arcformázásnak.

Megoldás:

pirositohelye
Szecsi Istvan

Ezen a képen bejelöltük, hova kell kerülnie a pirosítónak. Alul az orr alsó vonala határolja, a belső szegélye a pupilla külső szélével esik egybe, ennél beljebb nincs helye a pirosításnak!). Arcformától függően a pirosítás formája lehet kerek (nagyon hosszúkás az arc), háromszög (ez a leggyakoribb-sokaknak jól áll) és fordított háromszög (erős arccsont esetén) Már ha egyáltalán van pirosító, mert a legtöbben ezt totálisan elfelejtjük, mint eszközt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek