Megint mindenhol leárazás van

A nyári leárazások nagyon elhúzódtak, és úgy tűnik nem is értek végleg véget: mint egy elhúzódó náthánál a makacs köhögés, úgy maradtak hátra sztendernyi nyári ruhák szinte minden üzletben. Van, ahol pár napja kikerült a kirakatokra a szezonközi leárazás felirat, és őszies alapdarabokat lehet olcsóbban megvásárolni, de a legtöbb üzletnek valamelyik sarka van turkálóvá alakítva és ócska poliészter felsőket, műszálas nyári ruhákat lehet vásárolni. Ha már olcsó divat, körülnéztünk egy nagy turkálóban és a használt ruhában utazó Lakatos Márk boltjában is, hátha kiderül: hol kapjuk a legjobb cuccokat a legkevesebb pénzért. Részletek a folytatásban!

Mit tud a leárazott fast fashion?

A múlt hétvégi Glamour-napok előtt jártak csúcsra a szezonközi leárazások, de azért nem kell aggódni, ha lemaradt a 20%-os kuponokról vagy a korábbi akciókról, maradtak még olcsóbb ruhák. Persze nem a legszebb és legújabb darabokat pakolják ki a boltok leárazva, de azért nincs okunk panaszra: a Promodban például nagyon is hordható őszi darabokat áraztak le, a 4 ezer forintos blúz és a 6 ezres tollkabát tök jó vétel, de a 10 ezer forint körüli árra leértékelt sötétkék parka is nagyon jó üzlet. Az már más kérdés, hogy 5 ezer forintért sok helyen teljes áron kínálnak jó szoknyákat és a 6600 forintos egyberuha sem a legjobb vétel, ha a többi üzlet kínálatát ismerjük.

Például a C&A-ét, ahol már 2 ezer forintért lehet virágos ruhát venni. Semmi különös, de nem csúnya és ennyi pénzért még övet is adnak hozzá. 2790 forintért, 30% kedvezménnyel lehet beszerezni minden vékony kötött árut, hordható V-nyakú pulóverek és garbók vihetők el ennyiért és nagy a szín- és méretválaszték. Furcsa, de azokat a kabátkákat is leárazták, amiket pár hete még teljes áron próbáltunk, 5 ezer forintért már nem rossz vétel egyik se.

Pár napja még az Orsay is szezonközi leárazást hirdetett, erről lecsúsztunk, de azért találtunk egy rakás leárazott ruhát: főleg irodába való szetteket lehet összeállítani ezekből, de a kedvezmények nem túl nagyok, általában 2-3 ezer forintot spórolhatunk; kivéve a nyári ruha esetében, ami most már csak 2 ezer forint, de jövőre még jó lesz.

A Tally Weijl, ahol jártunk, tele volt leárazott holmikkal annak ellenére, hogy a kirakaton leárazásnak nyoma sem volt: sajnos a legtöbb ruhadarab hordhatatlan 16 éves kor fölött és 30 Celsius fok alatt, a következő Balaton Sound meg még messze van. Találtunk pár olcsósított kardigánt és pulóvert, de ne gondoljanak különleges darabokra, vagy magas minőségre. Télire talán a 2500 forintos bő szabású műbőr nadrág a legjobb választás a kínálatból (Kanye West büszke lenne ránk).

A New Yorker sem adott sok időt a flitteres pulóverkollekciójának, pár hete kaptuk tőlük a hírlevelet, miszerint jönnek a hamburgeres, csókos pulcsik 5990 forintos áron, és máris 2990 forintért látjuk őket viszont, piros címkével, a leárazott holmik közt. Rengeteg tréningfelső van itt amúgy ennyi pénzért, ha a drágábbak közül nézett ki valamit, szerintünk várjon, simán lehet, hogy heteken belül féláron dobják ön után. Ami a többi leárazott cuccot illeti: csak a szokásos, harsány minták, műszálas anyagok, gyűrött blúzok, olcsón. A galériában láthatja őket.

Az F&F is ragaszkodik még a nyári holmikhoz, és a legfurcsább, hogy nem fillérekért szórják ki őket, hanem legjobb esetben is féláron: egy atlétáért sok volt 2500 forint, miért ne lenne sok 1700? Egyébként ki lehet halászni csinos blúzokat és szoknyákat is a halomból. A H&M-ben tulajdonképp folyamatosan van leárazás, már azt sem tudtuk pontosan megmondani, hogy a nyári akciók mikor kezdődtek. Most valószínűleg nincs szezonális vagy szezonközi leárazás, mert csak pár ruha van leárazva, azok is még nyárról maradtak. Nem találtunk semmi különösebben érdekest, ha eddig nem vásárolt elég poliészter felsőt, akkor most megteheti!

Mit tudnak a használt ruhák?

És ha már ilyen jól körbejártuk a fast fashion boltok akciós polcait, gondoltunk egyet és megnéztük, mit lehet az egyik legnagyobb turkálólánc egyik legnagyobb üzletében kapni és mennyiért. Ehhez azért el kell mondjam, hogy én nem rajongok a turkálásért, mert szinte soha nem fogok ki semmi értékelhetőt, de kolléganőm, akivel a bolttúrát megtettük, igazi profi: nagyon jó dolgokat talál mindig és élvezettel járja a turikat. Ennek megfelelően én csak vagy túl nagy, vagy túl elnyűtt, vagy szimplán csúnya ruhákat találtam, ő viszont rálelt néhány jó állapotú és szép fazonú kabátra, felsőre is.

Nekem nem volt jó benyomásom a használt ruhákkal teli hodályról, a fogasokon 1500-2500 forint közé beárazott, kellemetlen anyagú és mintájú, általában nagyméretű blúzok és felsők lógtak, egyik se fogott meg. A kabátok közül ami tetszett, vagy 44-es volt (túl nagy), vagy annyiba került, mint egy új, de persze kolléganőm egy hibátlan méregzöld parkát talált 5 ezer forintért, ami azért leginkább a harmada annak az árnak, amennyit egy új parkáért elkérnek.

Ha nincs konkrét elképzelésünk, blézerért érdemes turiba menni, mert rengetegféle van, úgyhogy ha nem pont egy jól szabott feketére van szükségünk, 10 ezer forintból vehetünk négy kockásat, virágost, színest, zöldet, etc. Mert tényleg lehet jót és újszerűt találni 2500 forintért, ami nevetséges ár egy blézerért. A ruhák között is voltak szépek, de sajnos sok a töltelékáru, amit nem értem, ki vesz fel. Visszatérve a drága kabátra: egy fehér F&F kabátot próbáltam 10 ezer forintért, ami megtalálható sárga színben a Tescóban 13 ezer forintért. Ez nem olyan nagy árengedmény ahhoz képest, hogy egy turkálóról van szó.

És ha már használt ruha: Lakatos Márk boltjára, a Stlye Republic-ra is kíváncsiak voltunk. Az üzlet tényleg szépen van berendezve, a próbafülke zseniális, a kiszolgálás udvarias és az árukészlet sem rossz, sőt. A legjobb használt ruhák vannak kiválogatva és jól is vannak csoportosítva, de azért némelyik ruha túl drágának tűnik és vannak kishibás termékek is. Mégis innen tudtuk összeszedni a legnormálisabb szettet a legnormálisabb áron.

Ön vásárol még teljes áron?

Összefoglalva a fast fashion boltok leárazott kínálata per pillanat nem a legjobb, mondhatni unalmas, mint a cikk elején emlegetett elhúzódó nátha, de tényleg jó áron lehet alapdarabokhoz jutni, például egyszerű őszi kabáthoz vagy vékony pulóverhez pár ezer forintért.

Olcsó, irodába való blúzokból sincs hiány, és körülbelül ugyanezeket lehet a használtruha-boltokban is beszerezni, tehát egy használható, csinos alapruhatárra tényleg nem kell egy egész fizetést rákölteni. Ha viszont jó anyagokból készült, a legújabb divat szerinti ruhákra vágyik, mélyen a zsebébe kell nyúlnia és nem érdemes a leárazott ruhák és turkálók környékén keresgélnie. De ön vásárol még egyáltalán teljes áron? Most is a leárazott ruhákat keresi, alig várja a kuponos akciókat, és/vagy megvárja, míg mindent leáraznak? Szavazzon!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra