OFFLINE

Még mindig kevés a fekete modell a világ kifutóin

2014. október 16., csütörtök 13:03

A Fashionspot.com az idei divathetek végén is utánajárt annak, hogy mennyire volt változatos a modellek bőrszíne, valamint hogy mennyit változott a helyzet az előző szezonokhoz képest a bemutatókon. Az ismert aktivista, Bethann Hardison idén is nyílt levélben szólította fel a New York-i, londoni, milánói és párizsi divatházakat, hogy vessenek véget az elburjánzó rasszizmusnak és szerződtessenek több színes bőrű modellt bemutatóikra.

A divatházak azonban ezúttal is bebizonyították, hogy még hosszú út áll előttük addig, míg hajlandóak lesznek a sokszínűséget választani a túlnyomórészt fehér lányokból álló kifutós modelljeik helyett. Az elmúlt egy hónapban összesen 151 meghatározó show ment le a divatfővárosokban, New Yorkban 48, Párizsban 42, Londonban 31, Milánóban pedig 30 bemutatót tartottak. A statisztika láttán mi is ledöbbentünk, mivel meglepő módon a nagy márkák nem igazán voltak elkötelezettek arra, hogy színes bőrű modellekkel dolgozhassanak. A kifutóra lépő modellek 83 százaléka fehér bőrű volt, 6,8 százalékban volt fekete bőrű, 6,8 százalékban ázsiai és 1,8 százalékban bukkant fel latin modell a bemutatókon.

A 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat bemutató városok közül New York volt a legnyitottabb a változatosságra, ott 20,9 százalékban voltak jelen színes bőrű modellek. Bár a világ egyik legizgalmasabb városában valószínűleg jobban tudatában vannak a tervezők annak, hogy figyelembe kell venniük a sokszínűséget. London volt a második legváltozatosabb város idén, ott „csupán” 83,8 százalékban léptek fehér bőrű modellek a kifutóra.

Míg maga a statisztika valójában elég szörnyűnek hangzik, azért volt néhány olyan designer, aki több színes bőrű modellel dolgozott, mint fehér bőrűvel. Az egyik legfigyelemreméltóbb Ashish Gupta volt, aki kizárólag fekete modelleket küldött kifutóra. Az Olsen-ikrek nevéhez köthető The Row viszont szinte teljesen kimaradt a sokszínűség és a változatosság népszerűsítéséből, náluk 31 lány közül egy volt színes bőrű, míg a Valentino showján 43 lány közül csupán két modell volt színes bőrű.

Az elkeserítő adatok miatt többen a modellügynökségeket hibáztatják, melyek állítólag nem foglalkoztatnak elég színes bőrű lányt, de olyan is akad, aki szerint inkább a divatházak futamodtak meg a kihívás elől.

Bár képtelenség minden divatházat számon tartani, ha csak az iparág legbefolyásosabb neveit vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy a kifutón látott modellek mintegy 80 százaléka fehér bőrű volt a szezonban. Az általában változatos bemutatókat prezentáló Givenchy kifutóján például 57 lány közül 5 volt színes bőrű, ebből is az látszik, hogy a sokféleséget hirdető divatipar még mindig nagyon keveset tesz a helyzet orvoslására. Kíváncsiak vagyunk, hogy a következő divathéten vajon sikerült-e majd valamivel nyomást gyakorolni a tervezőkre a színes bőrű modelleket illetően vagy marad az évek óta bevett szokás, miszerint egy-két színes bőrű modellnél többet nem küldenek kifutóikra a divatházak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta